Srbský festival EXIT nedávno ohlásil prvú vlnu programu pre ročník 2024. Medzi viac než dvadsiatkou mien sú hviezdy popu, rocku, rapu či elektronickej scény.

Na čele tohtoročného line-upu stojí jedna z najúspešnejších hip-hopových skupín histórie, americkí Black Eyed Peas, priekopník rapového subžánra trap Gucci Mane a jeden z najinovatívnejších gitaristov na svete a hnací motor kapely Rage Against the Machine Tom Morello. V legendárnej mts Dance Arene vystúpi najpopulárnejší techno dídžej všetkých čias Carl Cox a fanúšikov elektronickej hudby poteší aj britský čarodejník Bonobo.

Jedna z najpredávanejších kapiel všetkých čias Black Eyed Peas sa na EXIT Festivale v Srbsku predstaví prvýkrát. Fanúšikovia sa môžu tešiť na nestarnúce R&B, hip-hopové a tanečné hity ako My HumpsPump It, I Gotta Feeling alebo Boom Boom Pow. Vďaka posledným dvom spomenutým skladbám patria medzi výnimočných umelcov, ktorí sa súčasne umiestnili na prvých dvoch miestach hitparády Billboard Hot 100.

Z posledných rokov zarezonovali najmä dve spolupráce s kolumbijskou speváčkou Shakirou Girl Like Me a Don't You Worry a hit Ritmo s jej krajanom J Balvinom, ktorými upevnili svoj status nadčasových globálnych hviezd. Ženským elementom v skupine je od roku 2018 filipínsko-americká speváčka J. Rey Soul, ktorá nahradila dlhoročnú členku skupiny Fergie. Oficiálne sú však členmi skupiny len raperi, speváci a skladatelia will.i.am, apl.de.ap a Tabu.

Na hlavnom Tesla Universe Stage vystúpi aj ich krajan Gucci Mane, ktorý sa zaslúžil o to, že trap sa stal jedným z dominantných hudobným žánrom súčasnosti. Jeho armáda fanúšikov sa skladá z viac ako štyridsiatich miliónov sledujúcich na sociálnych sieťach, pričom streamy jeho piesní dosahujú stovky miliónov prehratí. Jeho album Everybody Looking a singel dua Rae Sremmurd Black Beatles, v ktorom Gucci Mane hosťuje, obsadili prvé miesta hitparád Billboard. Na konte má spolupráce s hviezdami ako The Weeknd, Drake, Lil Wayne, Chris Brown, Selena Gomez, Mariah Carey, Usher, Bruno Mars, Migos a mnohými ďalšími. 

Po prvý raz sa Petrovaradínskou pevnosťou rozoznie ikonický riff skladby Killing in the Name priamo z rúk Toma Morella, tvorcu a hlavného skladateľa všetkých albumov Rage Against the Machine. Jeden z najinovatívnejších gitaristov svojím jedinečným hudobným prejavom a netradičnými technikami hrania s charakteristickým využívaním efektov vytvára vlastný jazyk, v ktorom spája rockové, rapové a elektronické prvky.

Jeho širokú žánrovú rozmanitosť potvrdzuje aj veľký zoznam pôsobivých spoluprác – napríklad s rapermi RZA a GZA z Wu-Tang Clanu, The Prodigy, Bruceom Springsteenom, Eddiem Vedderom, Bring Me the Horizon alebo Chrisom Stapletonom.

"Musíte tu hrať priamo z duše, byť tým, kým ste, a to robí EXIT výnimočným," povedal Carl Cox, všeobecne považovaný za najlepšieho techno dídžeja všetkých čias a kráľa elektronickej scény. Po piatich rokov sa vracia, aby v mts Dance Arene odohral trojhodinový set! Jeho záverečný set v roku 2009 (video) a ďalšie vystúpenie o desať rokov neskôr (video) sú jednými z najpamätnejších udalostí v histórii elektronickej scény. Počas tohtoročného festivalu, v jeho prvý deň, sa táto žijúca legenda opäť postaví na pódium pred publikum EXITu, o ktorom vo viacerých rozhovoroch prehlásil, že je najlepších zo všetkých festivalov. 

Bonobo, majster miešania rôznych hudobných štýlov a headliner najväčších svetových festivalov, sa v Srbsku predstaví po prvýkrát. mts Dance Arena predstaví aj britského producenta a dídžeja menom Barry Can't Swim, zatiaľ čo KlangKuenstler privezie počas prvého festivalového dňa ducha berlínskej klubovej scény spolu s hviezdnymi setmi Samy' Abdulhadi, Frankyho Waha alebo Mene.

Na Tesla Universe Stage sa predstavia tiež lídri novej generácie umelcov – Kenya GraceIniko, populárna energická britská skupina Rudimental, popová a soulová senzácia John Newman, nezastaviteľní The Exploited, austrálsky vizionár Dub FX, hitmakeri Willy Williams, Ian Asher Steve Angello alebo slovinská senzácia Joker Out.

Prvými menami multižánrovej križovatky Visa Fusion Stage sú grécka rocková kapela Villagers of Ioannina City a druhý český zástupca v histórii Szigetu, synth-popová skupina Lakeside X. Explosive Stage rozprúdi švajčiarska thrashmetalová skupina Coroner a ženská deathmetalová kapela Nemesis.

Nadchádzajúci ročník festivalu označovaný ako EXIT Starseeds sa pod heslom "Spolu prebudíme naše superschopnosti" uskutoční od 10. do 14. júla v Petrovaradínskej pevnosti na brehu Dunaja v Novom Sade. Nultý deň je vyhradený špeciálnemu vystúpeniu Starseeds Takeover na Tesla Universe Stage. 

Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.exitfest.org

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová. Správu sme upravili a doplnili.