Vo veku 72 rokov zomrel v pondelok ráno americký hudobník a skladateľ Wayne Carson. O úmrtí spoluautora skladby Always On My Mind, ktorú preslávili Elvis Presley, Willie Nelson či The Pet Shop Boys, informovala jeho manželka Wyndi Harp Head. Ako uviedla, Carson mal cukrovku a srdcové problémy a ostatný mesiac bol v hospici.

Wayne Carson Thompson pochádzal z hudobníckej rodiny. Hraniu na gitare a skladaniu piesní sa začal venovať ako tínedžer. Jedna z jeho skladieb sa dostala ku country spevákovi Eddymu Arnoldovi, ktorý z nej urobil hit. Nasledovali ďalšie úspešné skladby ako napríklad The Letter, ktorej coververziu nahral aj Joe Cocker.

Spomínanú Always On My Mind zložil Carson spolu s Johnnym Christopherom a Markom Jamesom pôvodne pre Gwen McCrae a Brendu Lee. Skladba sa stala hitom po tom, ako ju nahral Elvis Presley. Coververzii v podaní Willieho Nelsona udelili v roku 1983 Grammy v kategóriách Skladba roka a Najlepšia country skladba. Grammy za výkon si odniesol aj samotný Nelson. Okrem toho sa táto verzia piesne stala Skladbou roka 1982 a 1983 organizácie Country Music Association.


V úplne inej zvukovej podobe nahrala pieseň britská synthpopová legenda Pet Shop Boys, ktorá ju energickou tanečnou verziou z roku 1987 predstavila novej generácii fanúšikov. O 20 rokov neskôr, na albume Call Me Irresponsible (2007) ju ako pomalú, precítenú baladu opäť "aktualizoval" známy kanadský spevák Michael Bublé.

Medzi ďalšími interpretmi a formáciami, ktoré nahrali Carsonove piesne, sú napríklad Conway Twitty, The Beach Boys či Tina Turner. Carsona v roku 1997 uviedli do Nashvillskej Skladateľskej siene slávy.


Zdroj: SITA (bbc.com, Billboard.com, Usatoday.com)
Foto: Nashville Songwriters Association International vi

Súvisiaci interpreti: Elvis Presley, Willie Nelson