Bratislavský festival Viva Musica! ponúkal zaujímavý program počas celých dvoch letných mesiacov. Posledný koncert sa síce kvôli chorobe jedného z jeho hlavných protagonistov presunul až na 19. októbra, no vydarené operné gala s dvomi svetovými, ale predsa našimi domácimi opernými hviezdami bolo naozaj dokonalou bodkou za podujatím.

"Celý 11. ročník považujem za veľmi vydarený, tak po stránke umeleckej ako aj v návštevnosti a odozve publika, ale záverečný koncert bol pre mňa jedným z najsilnejších hudobných zážitkov vôbec. Bol ten jeden z tých momentov, kedy si hovorím, že to celé má zmysel a že sa oplatí pokračovať v tom, o čo sa snažím už 11 rokov. Už teraz sa neviem dočkať leta 2016," teší sa riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Staré známe porekadlo "na dobré sa čakať oplatí" sa potvrdilo aj pri záverečnom opernom gala koncerte, ktorý sa mal pôvodne konať v závere augusta. Pôvodný termín koncertu bol preložený na 19. október z dôvodu ochorenia tenoristu Pavla Bršlíka. Ten sa však v pondelok divákom spolu s očarujúcou sopranistkou Adrianou Kučerovou predstavil vo vypredanej Redute v tej najlepšej forme.

Koncert bol nielen hudobným zážitkom, ale aj vizuálnou lahôdkou. Adriana Kučerová a Pavol Bršlík si publikum podmanili okrem spevu aj hereckým talentom, vďaka ktorému sa zimomriavky striedali s úsmevom na perách. Árie a duety z pier talianskych a francúzskych hudobných majstrov (Rossini, Donicetti, Gounod...) sa noblesne niesli v sprievode Symfonického orchestra Viva Musica! pod vedením skvelého českého dirigenta Roberta Jindru. V rokoch 2010-2014 pôsobil ako hudobný riaditeľ opery Národného divadla moravskoslezského v Ostrave a v sezóne 2013/2014 taktiež pôsobil na pozícii hudobného riaditeľa Národného divadla v Prahe.

Adriana Kučerová a Pavol Bršlík, Viva Musica! 2015 Zdroj: Zdenko Hanout / Viva Musica!

Tohtoročný Viva Musica! festival, ktorý sa po prvýkrát konal počas celého leta, ponúkol v rámci desiatich večerov vystúpenia 44 sólistov a 10 dirigentov. Predstavili sa špičkové telesá ako Janoska Ensemble, Fragile, Orchester Opery Slovenského národného divadla, Sinfonietta Bratislava, Moravská filharmónia Olomouc, Hilaris Chamber Orchestra a Symfonický orchester Viva Musica!. Do zoznamu účinkujúcich na Viva Musica! pribudli mená ako Philip Glass, sopranistka Simona Houda-Šaturová či španielsky flamenco gitarista Carlos Piňana.

Značka Viva Musica! funguje aj ako vydavateľstvo. V závere roka fanúšikom ponúkne profilové CD slovenskej mezzosopranistky Janky Kurucovej, sólistky Deutsche Oper Berlin. Paralelne je plánované vydanie profilového CD slovenského basistu Štefana Kocána, ktorý je pravidelným hosťom Metropolitnej opery v New Yorku. Obaja uznávaní  interpreti sa minulý rok predstavili v rámci záverečného gala koncertu 10. ročníka Viva Musica! festivalu na Bratislavskom hrade. Pred Vianocami je taktiež plánované vydanie CD z tohtoročného mimoriadne úspešného koncertu Fragile Queen Symphony, ktorý sa v rámci festivalu uskutočnil 17. júla v bratislavskej Aegon aréne (NTC).

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.

Foto: Zdenko Hanout