V Austrálii to v týchto dňoch žije. Letná festivalová sezóna je v plnom prúde a spolu s ňou parádne koncerty.

Magnet týždňa

Medzi nimi sa na Soundwave v Melbourne po prvýkrát naživo predstavila aj superkapela Killer Be Killed. Toto tak zažiť "u nás" na Brutal Assaulte v auguste, to by bolo! (rr, pm)


Šrot týždňa

Smutná správa k nám dorazila z Británie. Spevák Iron Maiden Bruce Dickinson absolvoval pred Vianocami pravidelnú prehliadku, počas ktorej mu našli na jazyku malý nádor. V priebehu nasledujúcich pár týždňov podstúpil sériu zákrokov. Nádor sa našťastie podarilo zachytiť a odstrániť v skorom štádiu, takže prognózy sú veľmi dobré. Celkové uzdravenie však bude trvať ešte niekoľko mesiacov. Nové správy o zdravotnom stave by mali byť dostupné v máji. (pm)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Time And Trauma od miláčikov 36 Crazyfists je mojím osobným albumom minulého týždňa. Borci z Aljašky prežili nu metal, prežili metalcore, stále si idú svoje a opäť nesklamali.


Súčasná "head down" generácia so smartfónmi, appkami, Spotify a Deezer hudobnými databázami a hlavne totálne rozbitou schopnosťou sústrediť sa to zrejme nepochopí, ale hudba sa dá "konzumovať" aj takto. Steven Wilson a jeho nový album – hudba na najbližšie týždne a mesiace.


Baví ma ten "tankianovský" spev, výborné aranžmány, silný nápad v refréne. Fort Hope je jednou z najlepších nových kapiel zo všetkých, ktoré som v ostatných dňoch počúval. A výborný klip k tomu.


Brutálni death metalisti The Infinite Within zo Zvolena pozývajú počúvať Rádio_FM – zahrajú si naživo v štúdiu štvrtého okruhu rozhlasovej služby RTVS.


Novinky

Sol Invictum, dlho očakávaná novinka od Faith No More vyjde až v polovici mája. Dovtedy bude zrejme Patton a spol. postupne uspokojovať našu žiadostivosť aspoň ochutnávkami z neho. Najnovšie kapela na koncerte v Japonsku odpremiérovala song Cone of Shame. Neviem, ako vy, ale mne to pripomína Angel Dust. (pm)


Štvrtou štúdiovkou s príznačným názvom Restarter sa štvorica z Miami – Torche – vracia ku svojim koreňom. Teda aspoň trochu. Novinka ma nenormálne uchvátila svojou atmosférou, tvdrými riffmi, ale aj popovou ľahkosťou, s akou sa dá počúvať. Album oficiálne vyjde v utorok, vypočuť si ho môžete ale už teraz. A rozhodne by ste mali. Takže šup na stránky Noisey. (pm)


Cradle of Filth sa prostredníctvom svojej webstránky vyhrážajú vydaním nového albumu Hammer Of The Witches na 26. júna (vydáva Nuclear Blast). Frontman Dani sa nechal počuť, že ho teší autorský prístup spoluhráčov, lebo skladby vznikali naozaj za prispenia všetkých členov skupiny. "Hnusáci" pripravujú taktiež aj nový videoklip, ktorý by mal novú nahrávku predísť. Treba dodať, že v skupine momentálne pôsobia dvaja Česi – vynikajúci bicman Martin Škaroupka a gitarista Ashok. (ip)

Cast Into The Depths je novinka od Abiotic z ich prichádzajúceho albumu Casuistry. Ako hosť si na nej zaškriekal aj John Gallagher z Dying Fetus. Celkovo je to dosť silná vec s jazzovým nádychom a majstrovsky zvládnutými nástrojmi, takže určite stojí za vypočutie. (pm)



Enabler pre vás majú jednoznačný odkaz: "Fuck you, fuck you, fuck you forever!" Aspoň to spievajú v ich songu Live Low, ktorý je od minulého týždňa doprevádzaný aj videom. Jednoduchá hardcoreová zábava je niekedy najlepšia. (pm)


Sludge metalu až tak neholdujem, pretože sa mi väčšinou zdá byť dosť generický. Briti Torpor však minulý týždeň vydali svoj debut From Nothing Comes Everything, ktorý ma veľmi zaujal. A k tomu má ešte aj fantastický obal. Stream celej novinky aj s artworkom nájdete na stránkach magazínu Terrorizer. (pm)

Hviezda nášho minulotýždňového článku fanúšikov teší i naďalej. Prekvapujúco ohlásený koncert v Banskej Bystrici sa odohrá 14. júna a určite to bude akcia obrovská. Mnohí si fínsku stálicu Nightwish pamätajú ešte spred 12 rokov, keď na tom istom amfiteátri všetkých do varu dostávala nezabudnuteľná Tarja Turunen. Medzitým sa frontwoman dvakrát zmenila, no zážitok to bude rovnaký, ak nie lepší. Turné kapely k novinke Endless Forms Most Beautiful má zatiaľ 16 zastávok a kto ich nestihne na Slovensku, druhú šancu dostane vďaka festivalu Masters of Rock. (ak)

Parádnu sypačku k nám zo susednej Ukrajiny prináša kapelka Hell:On. Death/thrashová pätica si k nahrávaniu svojho albumu Once Upon a Chaos prizvala i Andreasa Kissera zo Sepultury. Vypočujte si song Filth. (ak)


Talentovaní (ešte stále) mladí Nóri Leprous nahrávajú svoj štvrtý štúdiový počin a jeho názov ohlásili ako The Congregation. Jeho nahrávania sa prvý krátzúčastnil aj bubeník Baard Kolstad. K albumu, ktorý vyjde 25. mája má kapela pripravené európske turné. V Bratislave bude hrať 24. októbra a v Prahe o deň neskôr. (ak)

Novým videoklipom so zábermi z koncertov propagujú In Flames svoju najnovšiu nahrávku Silent Charms, ktorá vyšla minulý rok. Pesnička Paralyzed sa podobne ako celý album nesie v spojení prístupného metalu, elektroniky a silných refrénov. (ak)


Žánrovo spriaznení kapele vyššie spomenutej sú v súčasnosti zaiste Portugalci Moonspell. Novinka týchto gotikov sa volá Extinct a vychádza 17. marca. Kapela sa pripomína novým lyric videom na pesničku Breathe (Until We Are No More), ktorá bude nahrávku otvárať. No dobre, ale ten obal je nechutný. (ak)


Celý album v jednom videu. No nemilujte Nuclear Blast. Na internet zavesili novinku od Melechesh a vy si ju môžete vychutnať v jednom kuse. Teda v prípade, ak si vychutnávate zbesilé rytmy, nepríčetný vreskot a tak. Na albume hosťoval Max Cavalera a Sakis Tolis z Rotting Christ. Novinka s názvom Enki sa na fyzických nosičoch objaví 10. marca. (ak)


Najzbesilejšia odnož metalu – black – si vyberá tak trochu uhorkovú sezónu a mne napadlo, že zatiaľ by sme sa mohli pozrieť trochu bližšie na to, čo robí tento štýl výnimočným. Podľa môjho mienenia sú to bicie, ktoré v tomto žánri dominujú a dodávajú black metalu typickú pečať. Schopnosti bubeníkov doviedli tento štýl na pokraj ľudských možností. Momentálne asi ani nie je možné zvládať rytmiku rýchlejšie, ako ju predstavuje vo svojej signifikantnej podobe tento štýl a jeho protagonisti za batériou dutých nádob a kovových tanierov. Vždy ma fascinovala hra na bicie nástroje (možno práve preto, že s mojimi schopnosťami koordinácie končatín by som nedobubnoval ani polku), a tak sa chcem podeliť s niekoľkými chuťovkami, ktoré kolujú po internete. (ip)

Cradle Of Filth / Martin Škaroupka, Cthulhu Dawn


Dark Funeral / Nils „Dominator“ Fjellström, The End Of Human Race


Finntroll / Beast Dominator, Solsagan


Satyricon / Frost (fenomenálny headbang!), Now, Diabolical


Emperor / Trym, Cosmic Keys To My Creations


Darkend / Valentz, Clavicula Salomonis


... a takéto niečo sa rodí raz za 38 rokov


... Dave Lombardo.

Ale zato aj Slovač má občas nejaké to eso za bicími.

ČAD / Valér Tornád, Hroby našich predkov


A za zmienku stojí aj neskutočný talent Laco Kováč, ktorý síce nemá s metalom nič spoločné, ale za jeho schopnosti si zaslúži uznanie.


Haluz týždňa

V redakcii Metal Injection sa asi trochu nudili a tak spravili zostrih, v ktorom vystupuje Metallica – najmä Lars Ulrich – a Fletcher, učiteľ hry na bicích z filmu Whiplash. Čo vám budem hovoriť? Výsledok je výborný. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: facebook.com/KillerBeKilled

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Killer Be Killed