Projekt "Hommage á Eva Kostolányiová" pripomenie piesne legendárnej speváčky a tanečnice na prelome mája a júna v troch slovenských mestách. Cyklus koncertov v podaní hudobného zoskupenia Art Music Orchestra v spolupráci so Speváckym zborom Lúčnica sa pripravuje pri príležitosti 40. výročia jej úmrtia.

Art Music Orchestra sa predstaví v Bratislave, Trnave a Piešťanoch pod taktovkou dirigenta Mareka Bielika. Spevácky zbor Lúčnica povedie zbormajsterka Elena Matušová. Piesne Evy Kostolányiovej odznejú v interpretácii Jany Hubinskej, Kristíny Belčíkovej, Magdalény Lekárovej, Júlie Vlčkovej a Zdena Sychru. Moderátormi programu budu Nora Turancová a Martin Jurčo.

Cyklus koncertov Hommage á Eva Kostolányiová:

28. 5. - Bratislava, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu
30. 5. - Trnava, Divadlo Jána Palárika
2. 6. - Piešťany, Dom umenia

Koncerty začínajú o 19:00. Produkčným koordinátorom projektu je Dolnopovažské združenie PRAMENE, so sídlom v Červeníku. 

Art Music Orchestra Zdroj: Matúš HasilArt Music Orchestra

Eva Kostolányiová sa narodila v Trnave 2. novembra 1942, zomrela predčasne vo veku 33 rokov. Kariéru začala ako tanečnica v SĽUK-u, kde pôsobila štyri roky. Od roku 1968 sa už živila spevom. Začínala v kapele Ľuba Beláka, od roku 1970 spievala s orchestrom Braňa Hronca, pôsobila v skupine Modus a založila si aj vlastnú skupinu Hej. Okrem hitov, akými boli Až bude pokosená tráva, Keď si sám či Poď so mnou sú dodnes známe jej duetá s Michalom Dočolomanským Smoliar, Haló tam a ďalšie.

Nahrávala v rozhlase, vystupovala v Slovenskej televízii, získala viacero ocenení na festivale Bratislavská lýra a zúčastňovala sa na hudobných festivaloch doma aj v zahraničí. V mladom veku Evu Kostolányiovú zasiahla zákerná choroba, boj s ňou 3. októbra 1975 po troch rokoch prehrala. V roku 2012 jej rodné mesto udelilo Cenu mesta Trnava in memoriam. Tento rok po nej pomenujú jednu z ulíc v blízkosti rekreačnej zóny Kamenný mlyn mestskej časti Trnava - západ.

Vypočujte si kompiláciu 20 najväčších hitov Evy Kostolányinovej na Deezeri:



Zdroj: Art Music Osrchestra, archív agentúry SITA

Súvisiaci interpreti: Eva Kostolányiová