Hudobné stredy v Slovenskej národnej galérii pokračujú 26. júna. V Amfiteátri SNG tentokrát vystúpi DVA, medzinárodne najúspešnejšia, a zároveň najoriginálnejšia česká skupina. Do Bratislavy sa vráti po dvoch rokoch. Vstupenky sú v predpredaji za 7€, cena na mieste je 10€.

Pre skupinu DVA majú hudobní kritici vyhradenú škatuľku "nezaraditeľné". Dvojica v zložení Jan Kratochvíl (On) a Bára Kratochvílová (Ona) zhmotňuje svoje hudobné vízie vskutku originálne: napríklad svoju predstavu o tom, ako má znieť tango, naplňujú beatboxom, krehké folkové skladby okoreňuje klarinet. On a Ona čerpajú aj z estetiky kabaretu a cirkusu, príbehy popisujú vlastným vymysleným jazykom. Najtrefnejším opisom hudby Kratochvílovcov je "folklór neexistujúcich národov".  

Napriek vynikajúcim nahrávkam príťažlivosť skupiny DVA je dokonalá až na živých koncertoch, na ktorých dvojicu doprevádza originálna projekcia výtvarníčky Markéty Lisej. Koncerty sú vyhlásené predovšetkým hravosťou a kreativitou. Ona a On na pódiu s prirodzenou samozrejmosťou striedajú hudobné nástroje: v rukách sa im objavujú gitary, sláky, saxofón, klarinet, megafón, a rôzne hudobné hračky.  

DVA debutovali albumom Fonók pred piatimi rokmi. V Českej republike bol nominovaný na cenu Anděl, videoklip k pesničke Nunovó Tangó vyhral hlavnú cenu na festivale Anifilm.  V roku 2010 vydali Dva album HU, ktorý opäť produkoval berlínsky producent Jayrope. Musel kôli tomu cestovať - nahrávalo sa na chalupe. Šnúra k albumu obsahovala vyše 100 koncertov po celej Európe. Pred rokom Dva dokončili soundtrack pre počítačovú hru Botanicula pre firmu Amanita Design, tvorcov hier Machinárium a Samorost. Za svoj pošin dostali hlavnú cenu na Independent Game Festival v San Franciscu.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko.

Foto: Jakub Ružička

Súvisiaci interpreti: DVA