Špeciálnym hudobným hosťom nadchádzajúceho 17. ročníka dobročinného Plesu v opere bude nemecká skupina Alphaville. Okrem známej formácie sa na podujatí, ktoré sa uskutoční 7. januára v historickej budove SND, predstaví aj americká soulová a R&B speváčka Ali Caldwell, ktorá sa tento rok zúčastnila na súťaži The Voice.

V rámci hudobného programu sa predvedie tiež skupina Funkiez spolu so speváčkou Nicole J. McCloud, ktorá nedávno zaujala ako finalistka americkej verzie talentovej súťaže X Factor a spolupracovala s osobnosťami ako Mick Jagger, Bruce Springsteen, Stevie Wonder či Michael Jackson.

V hlavnej sále SND budú zas znieť tanečné melódie v podaní Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, ktorý bude viesť Vlado Valovič. V ďalších priestoroch historickej budovy SND po prvý raz predstaví svoj repertoár Ľudová hudba Lúčnica, a to pod vedením primáša Martina Sleziaka. Rovnako premiérovo vystúpi na podujatí Celeste Buckingham, ktorú bude sprevádzať kapela King Shaolin. Organizátori pripravili hudobný program v podobe prierezu hudobných a tanečných štýlov, ktoré sú obľúbené najmä v druhej časti večera. V rámci neho sa predvedú David Koller Band s Lenkou Dusilovou.

Hostí bude čakať tiež zaujímavý začiatok podujatia. "Úvodný program bude unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s modernými a nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie, umocnenými scénickým a tanečným predstavením," priblížil producent Plesu v opere Peter Princ. Pri tejto príležitosti sa po prvý raz stretli režisérka projektu Jana Burkiewicz, Oskar Rózsa ako hudobný producent a umelecký súbor Lúčnica, ktorý sa na Plese v opere predstaví po prvý raz. Priestory historickej budovy SND zaplnia vďaka ich spolupráci hudobné a tanečné kompozície piatich slovenských ľudových piesní, pričom každá pochádza z iného regiónu.

Spojenie folklóru a modernej hudby sa odrazilo aj v zložení originálneho hudobného projektu, ktorý vznikol výlučne pre plesový večer. Kvarteto pozostávajúce z Martina Valihoru, Oskara Rózsu, Stanislava Palúcha a Marcela Comendanta obohatia inštrumentalisti hudobného súboru Lúčnice.

Významné spoločenské podujatie, ktoré oficiálne otvorí plesovú sezónu, bude aj tentoraz zbierať finančné prostriedky na pomoc deťom. Výťažok zo 17. Plesu v opere poputuje na vytvorenie Centra včasnej intervencie (CVI) v Trenčíne. Podujatie tak nadviaže na charitatívne poslanie predošlého ročníka a prispeje k dosiahnutiu cieľa, aby v každom samosprávnom kraji Slovenska mohlo byť zriadené a fungovalo aspoň jedno CVI. "Zriaďovanie centier včasnej intervencie na Slovensku pokračuje ďalej a okrem hostí plesu môže podporu prejaviť aj verejnosť tým, že sa zapojí do verejnej zbierky, ktorá sa začína 27. decembra," dodala riaditeľka podujatia Andrea Cocherová. 

Zdroj: SITA
Foto: archív Alphaville

Súvisiaci interpreti: Alphaville