Videoklip, nakrúcaný historickou kamerou, spoločne pripravili režisér Filip Remunda a hudobník Josef Ostřanský. Vybrali si skladbu Fráze z debutového albumu Copy and Paste, ktorý Ostřanský pripravil pod pseudonymom Ostrak Mode.

Za kamerou stál filmár Jakub Halousek a ako spoluautor scenára sa na videoklipe podieľal aj maliar a zvukár Michal Gabor. Autori sa počas nakrúcania inšpirovali takmer deväťdesiatročným filmom. Nakrúcalo sa na dávno expirovaný 35mm film Kodak historickou filmovou kameru Cinephon od Josefa Šlechtu z roku 1934. "Zaujímal nás stret medzi modernou digitálnou platformou komponovania hudby v Abletone a dnes už historickej filmové technológie. Digitálnemu zvuku sme šli oproti starodávnou analógovou technológiou a nepredvídateľné chemické procesy sme povýšili na spoluautorov nášho spoločného videoklipu," hovorí Filip Remunda.  

Voľnou inšpiráciou pre nakrúcanie bol krátky film Bezúčelná prechádzka od Alexandra Hackenschmieda z roku 1930 a esej Viléma Flussera, v ktorej sa autor zamýšľa nad vplyvom vynálezu tzv. technických obrazov na kultúru a samotný život človeka. Flusser v nej dospieva k záveru, že je potrebné vystúpiť z aparátu, rovnako mocenského aj štátneho. Niektorí fotografi sa podľa neho snažia vytvárať nepredvídané informácie – a potom dostanú z aparátu a do obrazov niečo, čo v samotnom programe aparátu nie je.  


Kameramanom klipu bol experimentálny filmár Jakub Halousek, známy svojím pôsobením v tvorivej platforme Argentum vivum. Orientuje sa na prácu s tzv. starými médiami, pri svojej tvorbe používa klasický filmový materiál a výlučne klasické fotochemické postupy. Náročnú obrazovú postprodukciu autori zverili Tomášovi Srovnalovi zo štúdia CINEPOST. Pieseň Fráze tvoria spojené útržky rozhovorov, ktoré sme mohli započuť v autobuse, električke, pri prechádzke okolo detského ihriska alebo otvoreného okna domu či bytu. „Často opakujeme to, čo sme mnohokrát počuli a uložili to niekam hlboko do podvedomia. Pri rozhovoroch s našimi partnermi, deťmi a kamarátmi tieto frázy mechanicky opakujeme. Sú to zrejme automaticky vyslovené emócie, nad ktorými vôbec nepremýšľame a väčšinou ich ani vysloviť nechceme," dodáva Josef Ostřanský.  

Práve kopírovanie a žitie podľa šablón, ktoré človeku znemožňujú byť sám sebou, je základnou témou debutového albumu Josefa Ostřanského, ktorú bude hudobník na koncertoch prezentovať v trojici s Danielom Šoltisom a Miroslavom Chyškom. Z albumu už zverejnil skladbu Manuál, ku ktorej vznikol aj videklip. Krst albumu Copy and Paste sa uskutoční 21. mája v pražskom JazzDocku. Prvou živou ochutnávkou z nahrávky bolo sólové podanie niekoľkých skladieb na release párty v stredu 20. apríla pri príležitosti premiéry videoklipu Fráze u vydavateľa Polí5.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar. Viac sa dozviete na stránkach www.josefostransky.czwww.hypermarketfilm.cz a www.cinepost.cz.