Umelci, ktorí mali v týchto dňoch vystúpiť v Manchestri, riešia dilemu, či je po samovražednom útoku na koncerte Ariany Grande správnejšie svoje vystúpenia zrušiť alebo ich odohrať. Britská legenda Simple Minds, ktorej koncert bol najväčším podujatím naplánovaným v meste na utorok, sa rozhodla vystúpiť.

"Ráno, keď sme vstali, stáli sme pred ťažkým rozhodnutím: Odohráme tento koncert? Alebo ho zrušíme a opustíme mesto?" povedal obecenstvu na úvod koncertu spevák Simple Minds Jim Kerr. "Som si istý, že keby sme koncert zrušili, každý by to pochopil. Ale cítili by sme sa zbabelo," vyhlásil. Svoj utorňajší koncert v Manchestri odohrala aj kapela Broken Social Scene, ktorú na pódiu poctila hosťovaním aj legenda manchesterskej hudobnej scény, gitarista slávnych The Smith Johnny Marr. Takisto sa v meste v sobotu a nedeľu odohrá festival BBC Radio 1's Big Weekend, a to s nezmeneným line-upom. Zahrajú na ňom okrem iných The ChainsmokersLana Del ReyLorde či Imagine Dragons.

K opačnému rozhodnutiu dospeli napríklad Take That. V Manchestri odohrali tri koncerty minulý víkend a ďalšie tri mali nasledovať nastávajúci víkend. Medzitým mali vystúpiť v utorok v Liverpoole, ale aj tento koncert zrušili "z úcty k všetkým ľuďom, ktorí boli postihnutí touto strašnou udalosťou a ich rodinám". Rovnako odôvodnila zrušenie svojho koncertu v Londýne americká skupina Blondie. Speváčka kapely Debbie Harry na sociálnej sieti napísala, že pre vystúpenie stanovia nový termín.

Viacero hudobníkov s blížiacimi sa letnými koncertmi v Európe však uviedlo, že svoje plány meniť nebudú. Tieto podujatia sa budú zrejme konať za zvýšených bezpečnostných opatrení. Spevák Shawn Mendes má dnes vystúpiť v Paríži a oznámil, že tak aj urobí. "Bez ohľadu na situáciu neprestaneme šíriť pozitívnosť a lásku prostredníctvom hudby," napísal na Twitteri. "Koncerty sú podujatia, na ktorých by sa ľudia nikdy nemali báť zúčastniť."

Céline Dion má rovnako naďalej v úmysle vystúpiť na naplánovaných koncertoch v Kodani, Štokholme, Londýne a Paríži, ako aj 25. júna práve v Manchester Arena. Nijaké zmeny nerobia podľa svojho zástupcu ani rockeri zo skupiny Guns N' Roses, ktorá je na turné s ďalšími zastávkami v Dubline, Lisabone, Madride, Zürichu, Mníchove, Londýne a Paríži. Manažér Phila Collinsa uviedol, že spevákov koncert v Liverpoole 2. júna a päť vystúpení v Londýne od 4. júna neodvolajú. Metalová kapela Iron Maiden tiež vystúpi ešte dnes podľa plánu v Cardiffe a potvrdila víkendové koncerty v Londýne.

Prečítajte si: Fanúšikovia žiadajú Justina Biebera, aby pre bezpečnosť zrušil koncerty

Zdroj: SITA (bbc.com, tmz.com) + TASR
Foto: Facebook.com/simpleminds

Súvisiaci interpreti: Simple Minds, Take That