Skladba Fall In Line z nadchádzajúceho albumu Christiny Aguilery vzbudila oveľa väčšiu pozornosť ako pilotný singel Accelerate s vyzývavým a kontroverzným klipom. Americká diva si k mikrofónu prizvala Demi Lovato a za necelý týždeň od vydania skladby ju stihli odspievať prvýkrát naživo aj zverejniť videoklip.

Ako sme už písali, pieseň Fall In Line je príjemným kompromisom medzi tým, na čo sme u talentovanej blondínky zvyknutí, a úplne novým neopočúvaným zvukom. Skladbe na výnimočnosti pridáva aj to, že ide o spoluprácu s čoraz úspešnejšou kolegyňou Demi Lovato, v jednom singli tak veľmi aktuálny feministický odkaz podávajú hviezdy dvoch generácií. Vo videoklipe sa ukázali v latexových oblečkoch, podobne ako počas nedeľného vystúpenia na Billboard Music Awards 2018.

Dej videoklipu začína v útlom detstve oboch speváčok, kedy ich ozbrojení muži s maskami robotov odniesli z idylky na lúke a začali ich väzniť a využívať pre seba. Ústrednou témou a inšpiráciou samotnej skladby aj vizuálu je fakt, že aj vo vyspelých spoločnostiach sú mnohé ženy stále utláčané a o ich životoch často rozhodujú muži. Speváčky však už nastolených pravidiel majú dosť a sú odhodlané vzoprieť sa im.

videoklip Fall In Line Zdroj: Youtube / Luke Gilford

Pri tak silnej skladbe si určite možno predstaviť aj lepšie prevedenie videoklipu. Väčšina záberov je natočených vo vizuálne nezaujímavej hale s kamerami a bielym plátnom, v klietke, kde je Christina Aguilera väznená, a na pár chodbách, po ktorých sa speváčky po neveľkej únikovej "dráme" bez väčších problémov dostávajú naspäť do raja.

Celé by to malo určite výraznejší efekt, ak by bol videoklip výpravnejší, s väčším množstvom väznených žien aj strážcov, s prepracovanejším dejom a najmä so zaujímavejšími kulisami a atmosférou, ktorá klipu žalostne chýba. Na jej úkor prevažujú skôr opakujúce sa zábery na krásne speváčky. Samozrejme, párminútový videoklip je vždy len symbolickou skratkou a myšlienka sa dá vyjadriť i takto jednoducho, no i tak sa toho do necelých piatich minút dalo vtesnať omnoho viac.

Možno je vysvetlením fakt, že režisér videoklipu Luke Gilford je v prvom rade fotografom. Pred jeho objektívom už pózovali Pamela Anderson, Lily Rose Deep, či Bella Hadid, no v rámci hudobných videoklipov ide o pomerne neznáme meno. S Aguilerou sa stretol na pľaci počas fotenia oficiálnych portrétov pre jej nový album Liberation. Ten vyjde 15. júna a aj vďaka tomuto singlu patrí medzi najočakávanejšie nahrávky najbližších týždňov.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/christinaaguilera / Youtube - Luke Gilford (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Demi Lovato, Christina Aguilera