Gramo Rokkaz sú momentálne bezkonkurenčne najaktívnejším kolektívom na domácej scéne. Iba koncom júla vydal nový album Tono S. a už tu máme ďalšiu novinku z tohto labelu. Postaral sa o ňu Decko, ktorý v stredu vydal svoju piatu štúdiovku.

Zo sólových nahrávok ide o jeho tretiu, pričom jej názov je Diabol nosí bradu. Decko pred samotným vydaním poskytol najprv ukážky jednotlivých skladieb, ktoré do jedného tracku zmixoval DJ Metys. Potom sme sa dočkali aj nového klipu, ktorý vznikol k titulnej skladbe. Tú produkoval Majstro, pričom skrečmi do nej prispel DJ Miko.

Decko feat. DJ Miko - Diabol nosí bradu

Decko - Diabol nosí bradu (Album snippets)

Už v piatok uzrie svetlo sveta EP nahrávka Big Grams, ktorú spolu nahrali Big Boi z Outkast a duo Phantogram. Po prvej ukážke Fell In The Sun sme sa v priebehu niekoľkých dní dočkali aj ďalších dvoch ochutnávok v podobe skladieb Lights On a Goldmine Junkie.

Big Boi & Phantogram - Lights On

Big Boi & Phantogram - Goldmine Junkie

9th Wonder, Talib Kweli a Pharoahe Monch koncom minulého roka oznámili spoločný projekt Indie 500, no až teraz sme sa dočkali prvej ukážky. Tou je skladba Pay Ya Dues, v ktorej však absentuje Monch, namiesto neho však v nej hosťujú Problem a Bad Lucc.

9th Wonder & Talib Kweli feat. Problem & Bad Lucc - Pay Ya Dues

¡Mayday! majú už niekoľko dní vonku nový album Future/Vintage, na ktorom hosťuje aj Femi Kuti, najstarší syn legendárneho Felu Kutiho. Ich spolupráca sa volá Something In The Air a spomíname ju preto, že k nej najnovšie vznikol aj klip.

¡Mayday! feat. Femi Kuti - Something In The Air

Už tretí týždeň po sebe tu máme novinku od R.A. The Rugged Mana. Po skladbe rapovanej v nemčine a remixu singlu od Miley Cyrus nám tentoraz tento blázon ponúkol spoluprácu s talianskou speváčkou Marcellou Puppini. Výsledkom je vynikajúci track The Greatest, ktorý produkoval Mr. Green.

R.A. The Rugged Man & Marcella Puppini - The Greatest

Mac Miller má od piatka vonku nový album GO:OD AM, pričom pri tejto príležitosti vypustil aj nový klip. Ten vznikol ku skladbe Brand Name.

Mac Miller - Brand Name

Joe Budden momentálne finišuje s prípravami novej štúdiovky All Love Lost, ktorá dorazí o tri týždne. Joey z nej najnovšie ponúkol skladbu Slaughtermouse, ktorá je venovaná Eminemovi. Pár dní po audiu sme sa navyše dočkali aj vizuálu, ktorý je tvorený archívnymi zábermi mapujúcimi ostatných pätnásť rokov Buddenovej kariéry.

Joe Budden - Slaughtermouse

Ako sme už niekoľkokrát písali, Run The Jewels pripravujú remixový projekt Meow The Jewels, ktorý bude obsahovať prerábky skladieb z ich vlaňajšieho albumu Run The Jewels 2 obohatené o zvuky mačiek. Teraz Killer Mike a El-P vypustili ďalšiu ukážku v podobe remixu tracku Oh My Darling, Don't Cry, o ktorý sa postaral Just Blaze. Nová verzia nesie názov Oh My Darling, Don't Meow.

Meow The Jewels - Oh My Darling, Don't Meow (Just Blaze Remix)

MED, Blu a Madlib sa rozhodli nadviazať na dva roky spoločné EP s názvom The Burgundy a na 30. októbra ohlásili vydanie albumu Bad Neighbor. Prvou ochutnávkou z neho sa stala skladba Knock Knock, v ktorej hosťuje MF DOOM.

MED, Blu & Madlib feat. MF DOOM - Knock Knock

Murs síce iba pred pár mesiacmi vydal stále aktuálny album Have A Nice Life, no tomu nebráni v nahrávaní a vydávaní nových vecí. Tento týždeň nás preto prekvapil skladbou Best Of Things, v ktorej mu asistuje Sharp.

Murs feat. Sharp - Best Of Things

Sheek Louch z The Lox v súčasnosti pracuje na novej sólovke Silverback Gorilla 2, ktorej termín vydania však zatiaľ nepoznáme. O tom ako bude táto nahrávka znieť, si môžeme spraviť predstavu vďaka údernej skladbe Bang Bang, v ktorej hosťuje Pusha T.

Sheek Louch feat. Pusha T - Bang Bang

Dnes tu máme aj jednu archívnejšiu záležitosť. Je ňou doteraz nevydaná skladba Saturday Night od Toraeho, ktorú nahral ešte začiatkom minulého roka do beatu od DJ Premiera. Torae však v tom čase začal pracovať aj na spoločnom albume so Skyzoom s názvom Barrel Brothers a spomínaný track skončil v pomyselnej zásuvke. Teraz sa ho však rozhodol venovať fanúšikom ako poďakovanie za prekonanie hranice 5000 dolárov na Kickstarteri, kde spustil zbierku na nový album.

Torae - Saturday Night

Ras Kass a Jack Splash prednedávnom oznámili, že pod názvom Semi Hendrix vydajú 16. októbra spoločný album Breakfast At Banksy's. Druhou ukážkou z neho je track Jesus Pressed Mute.

Semi Hendrix - Jesus Pressed Mute

Druhý singel z pripravovanej štúdiovky Medicated Consumption predstavil aj Chris Rivers. Ide o skladbu Presidential, do ktorej si syn zosnulého Big Puna pozval dvojicu Bodega Bamz a Whispers.

Chris Rivers feat. Bodega Bamz & Whispers - Presidential

Cee Lo Green vydá 13. novembra album Heart Blanche, z ktorého sme mohli zatiaľ počuť piesne Robin Williams a Sign Of The Times. Treťou zverejnenou skladbou sa stala Music To My Soul, ktorá dorazila priamo s videom.

Cee Lo Green - Music To My Soul

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Gramo Rokkaz

Súvisiaci interpreti: Outkast, Talib Kweli