Elektroakustickú gitaru, ktorú B. B. King dostal k svojim 80. narodeninám, vydražili za 280.000 dolárov. Dražba artefaktov z pozostalosti zosnulého amerického bluesového speváka a skladateľa sa konala v sobotu v Los Angeles.

B. B. King podľa aukčného domu Julien's Auctions často používal daný čierny prototyp gitary Gibson ES-345 - jednej z niekoľkých gitár, ktoré nazýval Lucille. Hovorkyňa aukčného domu Julien's Auctions, ktorú v noci na utorok citovala tlačová agentúra AP, uviedla, že kupca hudobného nástroja si prial zostať v anonymite.

Cena nástroja sa pred dražbou odhadovala na 80- až 100-tisíc dolárov. Hlavica gitary nesie perleťový nápis "B.B. King 80" a symbol koruny, ako aj podpis umelca na zadnej strane. Spoločnosť Gibson venovala Kingovi túto gitaru ako dar v roku 2005 a slúžila mu takmer až do jeho smrti, teda viac ako deväť rokov. Napriek vysokému veku bol totiž koncertne aktívny do októbra 2014. Zomrel v máji 2015 v Las Vegas ako 89-ročný. Pochovaný je pri vlastnom múzeu v malom meste Indianola v rodnom štáte Mississippi.

V dražbe bolo viac než 550 predmetov z pozostalosti 15-násobného držiteľa ceny Grammy. Celkový zisk zo sobotňajšej dražby predstavuje 1,3 milióna dolárov, pričom sa predali rôzne Kingove ocenenia, fotografie, pasy, batožina, šperky, oblečenie, audiotechnika, raritné platne a ďalšie gitary.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis

Súvisiaci interpreti: B. B. King