Starší brat súrodencov Angusa a Malcolma Youngovcov, spoluzakladateľov austrálskej rockovej formácie AC/DC, George Young, zomrel vo veku 70 rokov. Informáciu priniesol v pondelok austrálsky rozhlas ABC a celý rad hudobných webových serverov. Príčinu jeho úmrtia médiá na želanie pozostalých nezverejnili.

George Young, narodený 6. novembra 1946 v Glasgowe, nebol z bratov Youngovcov prvým, ktorý sa začal venovať hudbe. V rodine, ktorá sa v roku 1963 zo Škótska presťahovala do Austrálie, hrali na hudobné nástroje aj jeho starší bratia Stephen (nar. 1933; otec Stevieho Younga, ktorý sa stal neskôr členom AC/DC), John (1938), Alex (1939) a William jr. (1941). Dohromady mali ich rodičia William a Margaret osem detí, z nich len jednu dcéru Margaret (1936).

Medzi spomenutými bratmi a najmladšou dvojicou Malcolmom (1953) a Angusom (1955) však boli príliš veľké vekové rozdiely, a tak im bol ako tretí najmladší člen rodiny prirodzene najbližší práve George. Talentovaný gitarista bol pre nich prvým veľkým hudobným vzorom, inšpiráciou a mentorom.

Priekopník austrálskeho rocku

Hoci v komerčnom úspechu a celosvetovej sláve ho Malcolm a Angus vďaka fenoménu AC/DC predbehli, aj George mal veľmi úspešnú kariéru a všeobecne je považovaný za priekopníka austrálskeho rocku. Úspech jeho skupiny The Easybeats v 60-tych rokoch bratom otvoril dvere a ukázal cestu.

V kapele, ktorá bola aktívna v rokoch 1964 až 1969, vytvoril George Young silný tvorivý gitarový tandem s Harrym Vandom (vlastným menom Johannes Hendrikus Jacob van den Berg, pôvodom z Holandska). Neskôr pôsobili pod názvom Vanda & Young. V roku 1988 ich ako duo uviedli do austrálskej Siene slávy a v roku 2005 sa tej istej pocty dostalo aj skupine The Easybeats.

Mladším bratom George spoločne s Harrym Vandom vypomohol nielen ako hudobný vzor. Bol tiež koproducentom prvých piatich albumov AC/DC, konkrétne High Voltage (1975), T.N.T. (1975), Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976), Let There Be Rock (1977) a Powerage (1978). V roku 2000 bol hlavným producentom ich albumu Stiff Upper Lip.


Pozrite si dokument o histórii austrálskeho rocku, v ktorom hral George Young kľúčovú úlohu:


Text: Patrik Marflák (zdroj: TASR, wiki)
Foto: AP Photo/Armando Franca

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Easybeats