Zásadná osobnosť súčasného avantgardného popu, kanadský huslista a multiinštrumentalista Owen Pallett vystúpi prvýkrát na Slovensku 19. apríla v košickej Tabačke Kulturfabrik. Exkluzívny koncert je súčasťou celoročného festivalu Memento More, ktorý na Slovensko prináša špičku súčasnej svetovej alternatívnej hudby.

Owen Pallett je kanadský skladateľ, huslista, klavirista a spevák. Do roku 2010 bol známy pod pseudonymom Final Fantasy a získal viacero prestížnych ocenení - v roku 2006 Polaris Music Prize za album He Poos Clouds, v roku 2014 nomináciu na Oscara za hudbu k filmu Her. Ako producent je známy i zo spoluprác s formáciami ako Arcade Fire, Linkin Park, R.E.M, Pet Shop Boys či The National.
Na svojom konte má štyri samostatné štúdiové albumy a žánrovo môžeme jeho tvorbu zaradiť k "avantgardnému" či "barokovému popu". Vyznačuje sa predovšetkým zasnenými až hypnotickými melódiami, ktoré často dopĺňajú jednoduché, energické rytmy zafarbené jeho podmanivým hlasom.

"Owen Pallett dnes vypredáva veľké sály po celom svete. O jeho príchod sme usilovali už niekoľko rokov a sme poctení, že medzi koncertami v Budapešti a vo Varšave sa rozhodol zahrať práve v Košiciach. V Tabačke vystúpi spolu s basgitaristom Mattom Smithom a bubeníkom Robbiem Gordonom," hovorí dramaturg Tabačky Lukáš Berberich.


Posledný veľký koncert pred otvorením novej Tabačky

Koncert Owena Palleta je piatym pokračovaním celoročného festivalu Memento More, ktorý do košickej Tabačky dlhodobo prináša špičku svetovej hudobnej alternatívy. Na prvých štyroch vydaniach sa predstavili formácie Efterklang (DK), Xiu Xiu (US), YACHT (US) a FM Belfast (ISL). Jedinečnosť tohto košického koncertu spočíva aj v komorných priestoroch pre limitovaný počet divákov.

Akcia bude zároveň poslednou veľkou udalosťou v starých priestoroch pred otvorením novej Tabačky Kulturfabrik, ktoré sa uskutoční 16. mája. Nový model fungovania prinesie rozšírenie programovej ponuky i služieb, novú galériu súčasného umenia, multifunkčnú sálu pre divadlo a hudbu, nahrávacie štúdio, media laby, priestory pre co-working či rezidenčný hostel a moderné bistro.


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nina Šilanová PR manažérka Tabačky Kulturfabrik.

Foto: Facebook.com/owenpalleteternal

Súvisiaci interpreti: Owen Pallett