Sú kapely, ktoré nikdy nesklamú. Medzi ne patrí aj francúzska Gojira, ktorá sa pripravuje na vydanie šiestej štúdiovky. Do tejto kategórie sa zrejme zaradí aj superkapela Gone Is Gone, ktorá už čoskoro vydá svoj debut. Šancu nesklamať má na druhý pokus aj Limp Bizkit. Stačí len prísť a odohrať koncert na tej benzínke!

Magnet týždňa

Takmer celé dva mesiace si ešte musíme počkať na album Magma. Prvý singel je už ale tu a Gojira rozhodne nesklamala. Aj keď je Stranded omnoho priamočiarejšia a technicky menej náročná skladba, ako sme u týchto pánov zvyknutí. Ako povedal ich frontman Joseph Duplantier v rozhovore pre Rolling Stone, kapela chcela spraviť niečo menej epické, čo by ulahodilo aj širšiemu publiku. Nemajte však obavy - zvuk Francúzov je stále veľmi ľahko rozpoznateľný, zachované zostali aj zmeny rytmov a počúvateľnosť je tiež vysoko. (pm)


Vznik Gone Is Gone sme avizovali už dávnejšie. Minulý týždeň sme vám priniesli aj prvú ukážku ich zvuku. A v piatok táto kapela poskladaná z členov Mastodon, Queens of the Stone Age a At The Drive-In zverejnila prvú celú skladbu. Violescent je skvelou kombináciou zvuku týchto kapiel, ktorá dokopy vytvára jedinečnú atmosféru. Príjemným bonusom je skvelý vokál Troya Sandersa, ktorý tu znie snáď ešte lepšie ako v jeho domovskej kapele. (pm)


Ako si vystreliť z fanúšikov Limp Bizkit? Jednoducho! Vymyslite si koncert na čerpacej stanici v americkom Ohio (niečo ako naše Záhorie) a vypustite správu do sveta. Tej sa hneď chytí lokálny web, fanúšikovia potom vytvoria udalosť na Facebooku a už to ide. Aj keď samotná kapela túto informáciu niekoľkokrát vyvrátila, to neodradilo fanúšikov, aby si vyrobili tričká špeciálne na túto udalosť a naozaj sa na čerpačku s názvom Sunoco 20. apríla v stanovený čas dovalili v hojnom počte. Ako to dopadlo, si môžete pozrieť na Metal Sucks. A tu je dlhšia verzia príbehu aj s vyjadreniami strojcu, či skôr spúšťača celej akcie. Nech žije apríl! (pm)


(alternatívna verzia reportáže)

Šrot týždňa

Náboženskí aktivisti a fanatici to metalovým kapelám a fanúšikom rozhodne neuľahčujú. A v Rusku ani nehovoriac. Presvedčil sa o tom aj Helmuth Lehner, frontman kapely Belphegor, ktorého hneď na letisku v Petrohrade jeden ortodoxný "kresťan" opľul, neskôr ho chcel aj napadnúť. Situáciu upokojoval Karl SandersNile, ktorý tohto pána s prehľadom poslal do preč. (pm)


Novinky

V nasledujúcom období sa v Bratislave chystá viacero koncertov, ktoré treba navštíviť. Už túto sobotu 30. apríla zahrajú vo Fuge Poliaci Obscure Sphinx, ktorým budú sekundovať slovenské zoskupenia Holotropic a Oheň. V stredu 1. júna v Randali zahrajú Rumuni Dordeduh - blackmetalový projekt členov Negura Bunget. O deň neskôr priletí Anthrax! Členovia Veľkej štvorky prinesú albumovú jedenástku For All Kings do Majestic Music Clubu (MMC). A na konci júna (29.6.) v MMC zahrajú Trivium vedení charizmatickým Mattom Heafym. Ich posledný album Silence in the Snow vyšiel už v októbri minulého roku. (ak)


Slovenský thrash v podaní Kingdom's Rage nám neprestáva robiť radosť aj po ich debutovom rovnomennom singli. Číslo dva s názvom The Most Brutal Revenge uzrelo svetlo sveta v podobe lyric videa. Fanúšikov tradičného thrashu poteší jednoduchý, ale veľmi solídny výkon, ktorý títo páni predvádzajú. Netrpezlivo očakávame ďalšie novinky. (pm)


Celkom radostná je aj správa z tábora bratislavskej kapely Malokarpatan, ktorá sa stane ambasádorom nášho kraja ľudovej slovesnosti v špinavom, animálnom a dravom black metale zakomponovanej. Tento víkend zahrajú na írskom festivale Unconquered Darkness Fest, ktorý organizuje label Invictus productions. Dublinské vydavateľstvo si všimlo aj nahrávku Stridžie dni, ktorú vydáva na vinyle a kapelu pozvalo hrať. V novom podcaste serveru Metal Ireland sa chudák írsky moderátor učil v rozhovore s lídrom projektu Adamom vyslovovať naše ľúbezné "Ž". (ak)


Crust v podaní legendárnych Britov Discharged je zárukou dobrého počúvania. V piatok im vyjde nový album End of Days. Na koniec sveta sa zatiaľ môžete pripraviť aspoň skladbou Raped and Pillaged. (pm)


U debutového EP od Bailer sme naopak nie celkom vedeli, čo máme čakať. Shaped by the Landscape sme si teda vypočuli v celej dĺžke a už vieme. Ak sa vám podarí odchytiť ich na nejakom festivale alebo koncerte, máte sa na čo tešiť. Je to hudba ideálna pre mosh pity a všetko to tradičné blbnutie. (pm)


S veľkým smútkom vám musíme oznámiť, že Weekend Nachos sa s nami na konci roka rozlúčia na dobro. Neodídu ale potichu. Záver ich 12-ročnej kariéry sa bude niesť v znamení poriadneho hluku pod hlavičkou štvrtého štúdiového albumu Apology. Svoju eulógiu si napísali sami. Vypočuť si ju môžete na stránkach Lambgoat. (pm)

Ak je vám smutno za nu metalom, poteší vás novinka od Cane Hill s názvom (The New) Jesus. Debut je pripravený na vydanie v júli. (pm)


Brazílčanky Nervosa sa na nič nehrajú, čo dokazujú aj v novom lyric videu Intolerance Means War. Žiadne zbytočnosti, iba poriadny thrash. (pm)


Six Feet Under čoskoro vydajú pokračovanie úspešnej série coverov Graveyard Classics. Tentokrát bude album venovaný výhradne dvom legendám - Judas Priest a Iron Maiden, z čoho vychádza aj názov Graveyard Classics IV: The Number of the Priest. Prerábku Never Satisfied si môžete vypočuť na Blabbermouth. (pm)

Parádne uletení sú Američania Cyborg Octopus, ktorí miešajú vplyvy funku a metalu, korenia to jemným saxofónom a zahusťujú vypätými vokálmi. Ich skladba DiscoBrain! na ploche štyroch minút ponúka slušný výbuch kreativity a podporuje ho aj hipisácky spracované lyric video. Albumová novinka Learning to Breathe vychádza 20. mája. (ak)


Veľmi pomalý, bahnitý, špinavý a depresívny zvuk produkujú Lord Mantis, zaoceánski sludge metláci pozbieraní z kapiel Indian, Nachtmystium či Middian. Ich nové EP explicitne pomenované N.T.W. (Nice Teeth Whore) obsahuje štyri skladby a podobne explicitný obal. Titulnú nihilistickú kompozíciu si môžete vypočuť na serveri Metal Injection. (ak)

Parádna švédska doom metalová formácia albumovú streamuje novinku. October Tide vo svojom zvuku ostali verní misantropickému vyzneniu deväťdesiatkového doomu, s akým koketovala Katatonia. Bratia Norrmanovci, ktorí v ňom pôsobia, hrali v "Katke" na plný úväzok a projekt October Tide bol desať rokov nečinný. To sa zmenilo v roku 2009 a odvtedy vyšli tri albumy vrátane celkovo piatej štúdiovky Winged Waltz, ktorá je dostupná na Youtube. (ak)


Haluz týždňa

Sos Sosowski sa snažil vyrobiť simulátor mosh pitu. Síce sa mu to nie celkom podarilo, ale aspoň sa môžete zabaviť na úplne sureálnej veci. Viac na Metal Injection. (pm)

Ak chcete spraviť zaručený hit, spravte video s vtipnými zvieratami. A keď ešte budú spievať napríklad Numb od Linkin Park, úspech je zaručený. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Sarah Rogers - The Daily Beast

Súvisiaci interpreti: Anthrax, Limp Bizkit