Hudobníčka a herečka Dorota Nvotová naspievala titulnú skladbu Ja pišu tobi do slovenského filmu Cenzorka/107 Mothers, ktorý bol minulý rok uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Tvorcovia filmu Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský si zaň prevzali Cenu za najlepší scenár, čo sa slovenskému filmu stalo v histórii modernej slovenskej kinematografie po prvý raz.

Film následne získal ďalšie nominácie a ocenenia na prestížnych filmových festivaloch po celom svete. Hoci nejde o novinku, titulná skladba filmu dostala v posledných týždňoch mrazivý nový kontext.

"
Nie som zvyknutá byť 'iba' interpretkou. Keď som však nahrávala túto pieseň, cítila som, že sa dokážem prevteliť do ženy za bránami väznice, ktorá čelí ťažkej skúške ako matka. Keď sa potom spustili na Ukrajinu hromy blesky a začala vojna, zamrazilo ma a spustila sa mi v hlave práve táto pesnička. Kontext sa zmenil, ale pocit vtelenia sa do ukrajinskej ženy, ktorá píše listy z väzenia a nedostáva odpovede mi zostal," opisuje svoje pocity Dorota Nvotová.

S odstupom niekoľkých mesiacov od uvedenia filmu preto skladba Ja pišu tobi vychádza ako singel pod hlavičkou vydavateľstva Bruuder Records. Okrem videoklipu na Youtube je od dnes (25.5.) dostupná aj na všetkých streamovacích platformách.


Autorkou hudby k filmu Cenzorka (anglický názov 107 Mothers) aj jeho titulnej piesne je hudobná skladateľka a klaviristka Lucia Chuťková.

"Pri komponovaní hudby k filmu som začala práve titulnou piesňou Ja pišu tobi, ktorá je kľúčovým hudobným motívom. Napísať skladbu v ukrajinčine bolo pre mňa veľkou výzvou, keďže ukrajinčinu neovládam a nepoznám jej fonetiku. Inštrumentálnu verziu následne otextoval ukrajinský hudobník Grigorij Semenčuk a jedinou, koho som si vedela predstaviť v jej interpretácii, bola Dorota Nvotová. Jej hlasový charakter s nezameniteľnou vnútornou melanchóliou sa dokonale hodia k téme filmu. Veľkou výhodou bolo aj to, že Dorota ovláda ruštinu," približuje skladateľka zrod piesne.

Výťažok z predaja pôjde na pomoc ukrajinským rodinám

"Nikto z nás nemohol ani len tušiť, že o pár mesiacov na to, ako sme pesničku nahrali, budeme čeliť tak zvrátenej realite, akou je bezprecedentný vpád ruských vojsk na Ukrajinu, kde sa celý dej filmu odohráva. Následne sme sa spojili s Punkchart Films, produkciou filmu Cenzorka a dohodli sa na krokoch, ktoré by viedli k pomoci ukrajinským rodinám utekajúcim pred vojnou," vysvetľuje Tomáš Sloboda z hudobného vydavateľstva Bruuder Records.

"Punkchart Films sa postarali o videoklip, v ktorom sa striedajú emotívne zábery filmu so zábermi z nahrávacieho štúdia. Na stránke Bruuder Records si skladbu Ja pišu tobi môže ktokoľvek kúpiť vo formáte MP3 alebo FLAC, spojili sme tak sily a prostriedky na to, aby sme výťažok z predaja a finančnej zbierky tejto nádhernej piesne venovali ukrajinským rodinám, ktoré našli útočisko pod krídlami Občianskeho združenia Berkat v prievidzskom regióne. Prostredníctvom sociálnych sietí a webovej stránky Bruuder Records budeme pravidelne informovať o vyzbieranej sume aj konkrétnej pomoci," dodáva Sloboda. 

Kredity k skladbe Ja pišu tobi:

Hudba: Lucia Chuťková
Text: Grigorij Semenčuk
Spieva: Dorota Nvotová
Klávesy, sprievodný spev: Lucia Chuťková
Basová gitara a el. gitara: Tomáš Sloboda
Bicie: Marián Slávka
Produkcia: Tomáš Sloboda a Lucia Chuťková
Mix: Majo Džubák, Tomáš Sloboda
Master: Majo Džubák
Nahraté v studio monoblok 
Vydavateľstvo: Bruuder Records, 2022

Kredity k videoklipu:

Námet a scenár: Kristián Grupač
Réžia: Kristián Grupač
Kamera: Hugo Činčala,
Strih: Vladimíra Vrbiňáková
Grading: Hugo Činčala
Produkcia: Simona Guzi

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová