Bratislavská punková legenda Slobodná Európa mení od septembra svoju zostavu, do ktorej pribudne známy hudobník, producent a multiinštrumentalista Laco Lučenič. V kapele bude hrať na basgitaru a vystrieda tak jej doterajšieho basáka Martina "Žuma" Zimanyiho.

Ten v Slobodke pôsobil viac ako šesť rokov, no pracovné a rodinné záležitosti mu už nedovoľujú naďalej sa naplno venovať hudbe a kapele. "Ukončenie vzájomnej spolupráce prebieha obojstranne v tom najlepšom duchu a zvyšok kapely sa už zároveň teší na ďalšiu, a tentokrát už trvalú spoluprácu s Lacom ako členom kapely," uviedol v oficiálnom vyhlásení manažér skupiny Roman Fecko. 

Laco Lučenič síce doteraz nikdy nebol regulárnym členom Slobodnej Európy, no v minulosti sa okrem debutu Pakáreň (1991) podieľal na nahrávaní všetkých nasledujúcich albumov a príležitostne sa objavoval ako hosť na jej koncertoch. S frontmanom Miloslavom "Whiskym" Láberom spolupracoval aj na jeho sólovom albume Whisky (1999). 65-ročný hudobník a producent je známy najmä z pôsobenia v kapelách Fermáta, Prúdy, Modus a Limit, z dlhoročnej spolupráce s Mirom Žbirkom, či v rámci sólovej dráhy v podobe vlastného projektu Laco Lučenič & Satisfactory.

Posledné vystúpenie so Žumom odohrá kapela už zajtra na festivale Slížovica v Nitre a prvé koncerty v novej zostave môžete vidieť na konci októbra v Piešťanoch (26.10., ŽiWELL), Bratislave (27.10., MMC) a Prahe (28.10., Malá sportovní hala spolu s kapelou Tři sestry) .

Slobodná Európa vznikla v roku 1989 spojením basgitaristu Braňa Alexa a bubeníka Petra "Oziho" Hurtiga, ktorí práve odišli z kapely Zóna A, so spevákom Whiskym a gitaristom Sveťom Korbeľom. Poslední dvaja menovaní tvoria základ kapely dodnes. Aktuálnymi členmi zostavy sú aj gitarista Vlado Jurča a bubeník Tomáš "Tuleň" Vojtek. Ten sa vrátil do zostavy po desiatich rokoch po tom, ako v roku 2016 náhle zomrel Juraj Černý. Kapela má na konte štyri radové albumy - Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994), Trojka (2003) a Štvorka (2014) a hity ako Nikdy to tak nebude, Dievča z horných 10 000, Boh, Podvod, Pes či Vesmír.

Zdroj: Roman Fecko, SITA, Facebook.com/slobodnaeuropa
Foto: Ľubomír Bafoart Drahoš

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič, Slobodná Európa