Oscarová dvojica Markéta Irglová a Glen Hansard sa po viac než piatich rokoch opäť stretne na spoločnom pódiu v Bratislave. Írsky pesničkár vystúpi 7. marca v priestoroch Starej tržnice a za "veľmi špeciálneho hosťa" si vybral práve svoju bývalú partnerku.

Glen Hansard a Markéta Irglová sú autormi skladby Falling Slowly, za ktorú v roku 2008 dostali Oscara v kategórii Najlepšia pôvodnú pieseň. Bratislava sa tak môže tešiť na skutočne mimoriadnu a nečakanú hudobnú udalosť, pretože Hansard tento rok vyráža na turné so sólovým programom. Ich spoločná kapela The Swell Season, s ktorou očarili slovenské publikum v októbri 2010, má od roku 2011 prestávku. Stretnutia tejto dvojice na pódiu sú tak čoraz vzácnejšie.


Markéta Irglová je rodáčka z Valašského Meziříčí a dlhé roky bola len platonickou obdivovateľkou Glena Hansarda. Romantický príbeh zavŕšila dvojica pri nakrúcaní filmu Once, kedy vznikla aj spomínaná Oscarom ocenená pieseň. Životné cesty páru sa po čase rozišli, 27-ročná hudobníčka dnes žije s rodinou na Islande a venuje sa prevažne sólovej kariére. V Bratislave sa môžeme tešiť najmä na pesničky z jej ostatného albumu Muna (2014), na ktorom sa podieľalo až 21 hudobníkov a spevákov.


Charizmatický írsky spevák a skladateľ Glen Hansard, známy tiež ako frontman kapely Frames, príde predstaviť svoj nový album Didn't He Ramble (2015). Do nášho hlavného mesta sa vráti po takmer troch rokoch od úspešnej premiéry svojho sólového projektu. Ten odštartoval v roku 2012, po rozchode s Irglovou, albumom Rhythm and Repose.

Nový album je podľa jeho slov vyzretejší. "Cítim, že v týchto skladbách som išiel poriadne do hĺbky. Zamýšľal som sa nad tým, čo chcem touto cestou, týmto nápadom vlastne povedať. Pevne verím, napriek všetkému, že si tam človek nájde to svoje. A čo je úžasné, možno to objaví práve v tej najnenápadnejšej časti pesničky," povedal 45-ročný pesničkár o novinke Didn't He Ramble.


Dvojkoncert Glena Hansarda a Markéty Irglovej sa uskutoční 7. marca v bratislavskej Starej tržnici. Vstupenky na státie sú aktuálne v predaji za 36 eur, za miesta na sedenie zaplatíte 50 eur.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Holetz z usporiadateľskej agentúry NuCoast Productions. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Glen Hansard