Na trenčianskom letisku v júli vystúpi aj britská soulová speváčka Lianne La Havas. Za svoj debut Is Your Love Big Enough? (2012) získala ocenenie iTunes Album of The Year a nomináciu na Mercury Prize. Okrem toho bola štyrikrát nominovaná na MOBO Awards či na ocenenia BBC Sound of, BRIT Awards a Grammy.

Spojením jemne vybrnkávaných tónov gitary a špičkového speváckeho prejavu s unikátnou farbou hlasu si Lianne La Havas hneď na začiatku kariéry získala priazeň hudobných velikánov ako Prince, Alicia Keys či Justin Vernon (Bon Iver). Počas turné s Bon Iver ju americké médiá označili za najpozoruhodnejší hlas od Adele. Jej koncert v rámci NPR Music Tiny Desk Concerts patrí medzi päť najsledovanejších v histórii tejto obľúbenej série (v tesnom závese za ňou je práve Adele).

"Minulé leto sme jej sólové vystúpenie videli naživo na hlavnom pódiu na Szigete a sme veľmi radi, že jej dychvyrážajúci hlas zaznie aj na letisku v Trenčíne," tešia sa z najnovšie potvrdeného mena organizátori Pohody. V Budapešti ju minulý rok videl aj náš redaktor Martin Laškovský, ktorý o jej vystúpení napísal: "Intímny až relaxačný hudobný zážitok počas horúcej soboty priniesla Lianne La Havas. Jej charizmatický hlas a gitara stačili na to, aby ovládla hlavné pódium a dodala fanúšikom energiu pred najsilnejším večerom tohtoročného Szigetu."


Dcéra gréckeho otca a jamajskej mamy sa narodila na sklonku osemdesiatych rokov v Londýne. K hudbe ju viedli odmalička rodičia s mimoriadne pestrofarebným hudobným záberom. Lianne spievala od siedmich rokov a vlastné piesne skladala od jedenástich. Základy hry na klavíri a na gitare získala od otca. Práve výborná hra na gitare v súčasnosti zdobí, spolu s očarujúcim hlasom, jej vystúpenia. Poctivo sa ale hre na gitare začala venovať až ako 18-ročná. S profesionálnou kariérou začínala ako sprievodná speváčka Palomy Faith. Jej vlastné skladby zaujali agentov na MySpace, no ubehli ďalšie tri roky, kým vydala prvé EP Lost & Found (2011).

Na jej prvom singli No Room For Doubt hosťoval americký pesničkár Willy Mason. V deň vydania albumu vystúpila na BBC v šou Later... with Jools Holland, pričom v tej istej relácii zahrala aj skupina Bon Iver. Jej líder Justin Vernon bol tak fascinovaný jej vystúpením, že jej hneď na druhý deň zavolal a požiadal ju, aby sa k nim pripojila na severoamerickom turné.


Titulná pieseň z EP Lost & Found sa neskôr stala aj prvým singlom z jej debutu Is Your Love Big Enough?. PopMatters dal albumu hodnotenie deväť bodov z desiatich s poznámkou, že nebýva zvykom, aby dostali ľudia naraz tak veľa od tak mladej umelkyne. Vychválili ju recenzenti z Los Angeles Times, New York Times, Boston Globe či britské magazíny Q a Clash. Album sa dostal na štvrté miesto britskej hitparády, iTunes ho označil za album roka a získal nominácie na Mercury Prize a Ivor Novello Awards.

Krátko na to si zahrala pred Aliciou Keys v rámci podujatia MTV Crashes Manchester a na festivaloch Glastonbury a Isle of Wight. Ďalšou z hviezd, ktoré zaujala v úvode kariéry, bol legendárny Prince. Prizval ju k spolupráci na svojom albume Art Official Age a vystúpil aj v jej obývačke v Londýne. Lianne sa objavila aj na albume This Is All Yours od Alt-J v piesni Warm Foothills a spolupracovala aj s Aqualungom na piesni Eggshells.


V lete 2015 vydala druhý album inšpirovaný jej koreňmi s názvom Blood. Na ňom rozšírila svoj žánrový záber na neo soul, jazz a R&B, pričom ju prirovnávali k Lauryn Hill a Jill Scott. Pochádzajú z neho výborné, nadčasovo znejúce single ako Unstoppable, Green & Gold, What You Don't Do či Wonderful. Album sa dostal na vrchol rebríčka v Holandsku, na druhé miesto v predajnosti v Británii a Lianne zaňho získala nomináciu na Grammy.

V roku 2017 naspievala cover piesne Starry Starry Night od Dona McLeana k animovanému filmu Loving Vincent o Vincentovi van Goghovi. Ďalší jej skvelý cover piesne Say a Little Prayer od Arethy Franklin sa nedávno objavil v seriáli This Is Us. Lianne aktuálne pracuje na nových skladbách. O niečo vyše sto dní sa táto famózna speváčka so zamatovým hlasom predstaví v intímnej, a pritom neuveriteľne silnej sólo verzii albumu Blood aj na Pohode 2019.


Pohoda 2019 sa uskutoční od 11. do 13. júla na letisku v Trenčíne. Medzi aktuálne potvrdenými umelcami sú Liam Gallagher, Lykke Li, The Roots, Skepta, The 1975, Charlotte Gainsbourg, Mac DeMarco, Lianne La Havas, Mura Masa, Michael Kiwanuka, Jeff Mills, Lola Marsh, Amadou & Mariam and Blind boys of Alabama, Vitalic LIVE, Sofi Tukker, Calypso Rose, Sudan Archives, Dimension, IC3PEAK, Viagra Boys, Korben Dallas, Gleb a ďalší.

Redakcii Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Všetky podrobnosti a priebežne aktualizované novinky nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.

Foto: Dávid Hanko - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lianne La Havas