Priaznivci prvej česko-slovenskej série X Factoru sa včera v neskorých večerných hodinách dočkali vyvrcholenia niekoľkomesačnej cesty súťažiacich a ich koučov a spoznali absolútneho víťaza. Šesť finalistov bojovalo do poslednej chvíle, na najvyššiu métu to však dosiahol iba jeden z nich – Peter Bažík.

V absolútnom finále proti sebe stáli Peter Bažík a dvojica Ricco a Claudia. Títo traja speváci získali najvyšší počet hlasov a mali pred sebou posledný spevácky súboj. Peter zabojoval skladbou Bruna Marsa When I Was Your Man a Ricco s Claudiou si zvolili aktuálny hit Christiny Aguilery a Alejandra Fernandéza Hoy Tengo Ganas De Ti. Kým Ricco a Claudia predviedli štandardne kvalitný výkon, ktorý sa páčil, no nepriniesol v zásade nič iné než doteraz, Peter, naopak, ponúkol polohu, v ktorej sa ešte neukázal. Sadol si za piano a vsadil na minimalizmus, ktorým dosiahol maximum.

Sisa Sklovská a jej neodškriepiteľné zásluhy

Na tomto výsledku má, jednoznačne, obrovské zásluhy Sisa Lelkes Sklovská, voči ktorej sa v čase, kedy boli prezradené mená porotcov, vzniesla veľká vlna kritiky. Mnohí si totiž mysleli, že nemá čo robiť v takejto modernej speváckej súťaži. Sisa však počas trvania súťaže dokazovala všetkým neprajníkom pravý opak. Pred každým vystúpením jej zverencov bolo evidentné, že im venuje dostatok času na dôslednú prípravu po všetkých stránkach. Najväčší pokrok sa jej podarilo docieliť práve pri Petrovi Bažíkovi.

Možno boli viacerí diváci skeptickí, keď počas kastingových kôl spoznali na pódiu Petra Bažíka, niekdajšieho účastníka slovenskej SuperStar. Na kastingu ponúkol rovnaký imidž, rovnaký rockovo ladený spevácky prejav a aj rovnakú skladbu, s ktorou to skúšal aj v spomínanej speváckej súťaži, v ktorej účinkoval mnoho rokov dozadu. Na kastingu pôsobil dojmom, akoby dovtedy iba nečinne čakal, čo sa s ním ako spevákom bude diať a nikam sa výrazne neposunul.

Do rúk ho však vzala Sisa Sklovská, ktorá mu zmenila nielen imidž, ale najmä mu ukázala, že chrapľavý hlas, ktorý je spevákovou dominantou, sa dá používať aj v iných skladbách, než iba v prvoplánovo rockových. Ako mentorka mu dodala sebavedomie, otvorila mu nové, dovtedy Petrom nepreskúmané možnosti, a spravila z neho speváka, ktorý má v tejto novej podobe šancu uchytiť sa, a to určite väčšiu, ako za čias jeho účinkovania v SuperStar.

"Som nadšená, dojatá, Peter si to zaslúžil. Víťazstvo mu právom patrí," dostala zo seba hrdá mentorka víťaza Sisa Sklovská. "Nikdy nebol v žiadnej speváckej súťaži niekto tak muzikálny ako ty, môže sa z teba stať obrovská hviezda, ak budeš na sebe pracovať. Myslím, že toto sa stane," neskrýval spokojnosť ani Ondřej Brzobohatý. "Teraz už môžem konečne priznať, že okrem mojich chalanov som najviac držala palce Peťovi," odhalila aj Celeste Buckingham. "Zaslúžil si si to, poďakuj Sise," neplytval slovami Oto Klempíř.

Vyhláseniu konečných výsledkov, ktoré odhalili víťaza, však predchádzalo viacero napínavých vyraďovaní a taktiež vystúpení, ktoré zapôsobili na divákov v rôznej miere. Presvedčte sa sami.

Prví traja na odstrel
 
Pravidlá finálového večera hovorili jasnou rečou. Po šiestich vystúpeniach, počas ktorých hlasovali diváci za svojich favoritov, nastalo zastavenie hlasovania, ktoré rozhodlo o tom, ktorí traja zo šestice finalistov postúpia do ďalšieho boja, a ktorí v tejto fáze definitívne skončia. Na posledných priečkach rebríčka hlasovania skončila z kategórie skupín dievčenská formácia JoyS, z kategórie chlapcov  Matěj Vávra a Katarína Ščevlíková z kategórie dievčat.

Skupina JoyS bola v očiach porotcov, s výnimkou ich mentora Ota Klepířa, už dlhší čas adeptom na vypadnutie. Tentoraz podali dievčatá v skladbe Diamonds od Rihanny slušný výkon, no porotcovia boli v pozitívach striedmi. Ondřej označil vystúpenie za dôstojné a ženská časť poroty vytkla dievčatám labilnú intonáciu.
 
Zverenec Celeste Buckingham Matěj Vávra sa predstavil v skladbe Michaela Jacksona Earth Song. Porotca Ondřej Brzobohatý označil toto vystúpenie za jeho vôbec jeho najlepšie z celého priebehu súťaže. "Dal si to ako pán," vyjadril svoj názor Ondřej. No ani to spevákovi nepomohlo získať dostatočný počet hlasov.

Vypadávajúca Katarína Ščevlíková si do finále zvolila skladbu od Fergie A Little Party Never Killed Nobody, ktorej interpretácia na postup nestačila. Celeste Buckingham sa dokonca v rámci hodnotenia priznala k tomu, že v prípade Katky to bolo vôbec prvýkrát, kedy jej pri nej nepadla sánka zo speváčkinho výkonu.

Rozhodovali aj duetá s mentormi

Spomedzi trojice postupujúcich odpálili prvé dueto večera Sisa Lelkes Sklovská s Petrom Bažíkom v skladbe Proud Mary od Tiny Turner. Svojou interpretáciou všetkým vytreli zrak. Porotkyňa síce zastrela svojho zverenca, no vystúpenie bolo výborné predovšetkým ako celok. "Dúfam, že dostaneš toľko hlasov, že túto súťaž vyhráš," netajil svoj názor Ondřej Brzobohatý, ktorý už v tom čase nemal svoje želiezko v ohni.

Zatienení ostali svojím spôsobom aj Ricco s Claudiou. Ich mentor Oto Klempíř totiž vniesol do piesne od Emeli Sandé Read All About It rapové pasáže, ktorými rozosmial svojich kolegov z poroty. "Boli ste vynikajúci, ale keď prišiel dedko na pódium, tak som umrela. Oto, si pán," vyjadrila sa rozosmiata Celeste. "Normálne ma bolí sánka, čo som sa tak rehotala, ty si ich prevalcoval, bolo to neobyčajné," pridala sa aj vysmiata Sisa.

Celeste Buckingham  a Tibor Gyurcsík si za dueto zvolili hit Say Something, do ktorého vložili všetky potrebné emócie a aj vzájomné priateľstvo, ktoré sa medzi nimi počas súťaže vyvinulo. Tiborovi toto spevácke spojenie s jeho mentorkou prinieslo výnimočný zážitok, no nie vytúžený cieľ. Diváci ho do veľkého finále neposlali a o absolútne víťazstvo tak zabojovali už spomínaní grandfinalisti, spomedzi ktorých naša gratulácia patrí víťazovi Petrovi Bažíkovi.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/xfactorsk