Zeal & Ardor búrajú tabu kombinovaním černošskej hudby a black metalu. Spievajú o otrokárstve, slobode a náboženstve. Spočiatku voľnočasová zábavka prináša nový vietor do tradičného žánru.

Magnet týždňa

Zeal & Ardor pôvodne začal ako výzva na 4chan – fóre, ktoré je väčšinou zbierkou toho najhoršieho, čo sa dá. Prispieva k tomu anonymita prostredia, takže zábrany idú bokom. Manuel Gagneux vyzval diskutujúcich aby navrhli, aké dva žánre má skombinovať. Po dlhej diskusii zostali dva – black metal a „negerská“ hudba. Manuel sa nezľakol a o pár mesiacov vyšlo demo Devil Is Fine, ktoré neskôr prerástlo do plnohodnotného debutu. Aktuálne je s novou live kapelou na turné po svete a žne veľký úspech. Možno aj preto, že do veľmi konzervatívneho a tradičného žánru priniesol niečo úplne nové. Z Devil Is Fine pochádza aj skladba Blood in the River. „Je čiastočne o povstaní otrokov pri rieke Stono a čiastočne o oslobodení sa od náboženstva,“ hovorí tvorca projektu. (pm)


Šroty týždňa

Čo by to bol za týždeň, keby o sebe nedal počuť Corey Taylor? Tentokrát ho ale do toho zatiahol Chad Kroeger z Nickelback, ktorý jednu z jeho kapiel – Stone Sour – nazval ľahkou verziou Nickelback. Coreyho reakcia na seba nenechala dlho čakať a  Chada nazval idiotom, ktoré ksicht vyzerá ako noha. Tým v podstate debata aj skončila. Je vidno, že obaja páni sú dospelí a vedia diskutovať vecne a bez predsudkov... (pm)

Pamätáte si ešte na poprask okolo prerušenia Rock am Ring pred pár týždňami? Tak to vyzerá, že to celé bolo nedorozumenie a problém vznikol kvôli preklepu. Polícia mala v tom čase podozrenie na teroristickú aktivitu v oblasti a vyžiadala si zoznam zamestnancov organizátora festivalu. Dvaja Sýrčania, ktorí boli na zozname uvedení, mali chyby v menách, takže polícia ich vyhodnotila ako podozrivých, pretože si mysleli, že sa jedná o iných ľudí. Do budúcna by mali mať zamestnanci identifikáciu aj s fotkami, aby k podobným zbytočným incidentom nedochádzalo. (pm)

Novinky

Vo štvrtok nezabudnite na koncert The Devil Wears Prada, ktorý si vychutnáme v natrieskanom Randalčeku. Večer otvoria miestni metalcoreisti Adelaide. Držme im palce! (ak)



Po krátkej prestávke sa Foo Fighters vrátili na scénu a rovno začali koncertovať. V polovici septembra vydajú aj nový album, ktorého meno zverejnili len tento týždeň. Volať sa bude Concrete and Gold a kapelníci ho označujú ako „Motorheadovú verziu Sgt. Peppers“. V lotyšskej Rige odpremiérovali aj úplne novú skladbu Sunday Rain, v ktorej si spev na starosť zobral bubeník Taylor Hawkins. Oproti predošlému singlu Run je podstatne pomalšia a jemnejšia, ale aj také veci treba mať na albume. (pm)


Mainstreamový metal core šľahnutý progom v podaní Nothing More je celkom príjemné počúvanie. Kapela už čoskoro vydá nový album The Stories We Tell Ourselves, z ktorého pochádzajú aj dve novinky – Go to WarDon’t Stop. (pm)



A pre fanúšikov slovenskej hudby tu máme niečo aj z domoviny. Revenge Division z Považskej Bystrice na novom albume The Grey Eminence znejú ako metalcoreová verzia Avenged Sevenfold s prvkami melodického deathu. Verím, že to páni potiahnu a budú sa ďalej zdokonaľovať. V pohode si ich viem predstaviť aj na väčších rockových festivaloch. Priaznivcov by si bezpochyby našli aj v zahraničí, čo sa im už tak trochu aj darí. (pm)


Mutation je kapela, v ktorej nájdete Gingera z The Wildhearts po boku Shanea Emburyho z Napalm Death. Títo dvaja členovia aj celkom jednoznačne definujú žáner, ktorý hrajú – niečo ako grindnutý punk rock. Každopádne, cez týždeň im vyjde už tretí album s názvom Mutation III: Dark Black a pochádza z neho aj skladba Hate. (pm)


Dávku pozitívnej energie a povzbudenia vám aj tento týždeň prináša Hatebreed so skladbou Seven Enemies z aktuálneho albumu The Concrete Confessional. Koniec nereklamného oznamu. (pm)


Americkí Cobalt svoje európske turné ukončili so zranením, keď spevák Charlie Fell spadol z pódia na poslednom koncerte v Poznani a zlomil si nohu. V Krakowe však natočili živé video k skladbe Slow Forever z rovnomennej dosky, ktorá je fantastickým dvojhodinovým nášupom umne zmiešaných blackových a hardcore-ových nálad. Menovaná skladba má však silnú energiu nie nepodobnú ranej tvorbe Tool. (ak)


Sludgemetal v podaní kanadských Bison je skvelým nástrojom, vďaka ktorému si môžete vyventilovať svoj hnev na horúce počasie, ktorým trpíte od pondelka do piatku. Ak máte radi tropické teploty, ste šťastný človek. Určite sedíte v klimatizovanom aute, ktoré je samozrejme v zápche. Znovu sa dostávame k hnevu a spôsobu, ako ho z hlavy vyvetrať. Nech sa páči, nový album You are not the Ocean, You are the Patient je ako stvorený pre Vás. 39 minút očistnej a srdečnej energie priamo do Vašich tiel. (ak)



Okúpte sa v smútku s doomovou superskupinou Hallatar. Spolupráca vokalistu Amorphis Tomiho Joutsena, gitaristu Swallow the Sun Juhu Raivio-a a bubeníka HIM Gasa Lipsticka prináša zatiaľ iba prvú ochutnávku v podobe singlu Mirrors. Správy o celistvom albume zatiaľ nemáme, ale takáto smutná krása sa musí pretaviť aj do niečoho väčšieho. (ak)


Hviezdny comeback prežívajú bratia Damage-ovci so svojou kapelou Zaraza. Teda jedine, ak by ich obecenstvo malo viac, ako len tých šesť členov, ktorí tento experimentálny doom metalový projekt poznajú. Jacek „Damaged“ Furmankiewicz a a Brian „Damage“ Meagher vydali nový album po dlhých dvanástich rokoch. Ich hudba je ťažkopádny doom s dotykom industriálu a absenciou akejkoľvek kompozičnej výstavby. Jednoducho plynie v monotónnom opare. Ale dobre, dobre plynie. (ak)


Americkí black/thrasheri Goatwhore vydali siedmu štúdiovku Vengeful Ascension a predstavili singel Mankind Will Have no Mercy. Energická skladba je skvelým vypaľovákom, ktorý vás nakopne. (ak)


Brooklynskí inštrumentálni metalisti Sannhet vedia skvelo rozprúdiť víry imaginácie skvelo vystavaným mixom rozjímavých riffov s blackovými blast beatmi, no ostávajú verní svojim žánrovým koreňom – post metalu a post rocku. Na ploche necelých päť minút skladby Way Out predstavili rozľahlé plochy odrážajúce ľahkú inšpiráciu neprekonateľnými Isis. (ak)


Heavy/doom metalové trio Castle sa vyžíva v estetike kapiel 60. a 70. rokov. Vedení charizmatickou speváčkou a basgitaristkou Elizabeth Blackwell, vydali títo Američania za 8 rokov existencie štyri albumy. Z tej poslednej pochádza aj úderná Black Widow s hypnotickým videoklipom poskladaným zo živých záberov kanadského turné. (ak)


Haluz týždňa

Extrémny metal sa občas vyberie na prechádzku do sveta bežných smrteľníkov, a keď zistí, že si s nimi veľmi nerozumie, odíde naspäť do undergroundu. To je aj prípad frontmana Napalm Death. Barney Greenway sa vybral do druhého kanála britského rádia BBC, aby si pokecal s politikom Edom Milibandom, ktorému dal počas relácie lekciu spevu zadarmo. Takto nejak to dopadlo. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/zealandardor

Súvisiaci interpreti: Nickelback, Stone Sour