Keď organizátori festivalu Pohoda minulý rok do Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na akciu Doma Dobre pozvali holandskú ska-rockovú kapelu Bazzookas, jej členovia neváhali ani sekundu. Tentokrát sa dokonca sami opýtali, či sa opäť chystá decembrový koncert pre ľudí bez domova. Návštevníci šiesteho ročníka unikátneho podujatia tak opäť uvidia ich fantastickú šou.

Okrem Holanďanov zahrá v nedeľu 8. decembra v nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul aj bratislavská kapela Saténové ruky a temperament a podtatranskú živelnosť predvedú Lomnické Čháve. Súčasťou akcie bude aj beseda o bezdomovectve, výstava fotiek, videoprojekcie a detský kútik, v ktorom sa predstaví Notový Danny a divadlo Ministerstvo nápadov). Vstup na koncert je, rovnako ako po minulé roky, bezplatný. Dobrovoľným príspevkom môžete pomôcť ľuďom bez domova.

Bazzookas sú známi svojou nákazlivou radosťou z hrania a neskutočnou energiou. Pred Pohodou 2016 ich u nás nepoznal takmer nikto, no po festivale mali na nich organizátori azda najviac pozitívnych reakcií. Náklonnosť bola zjavne vzájomná, keďže kapela udelila Pohode na Reeperbahne v roku 2017 Bazzookas Award pre najlepší festival, na akom hrala. Všetko potrebné vám o skupine prezradí video zo série Pohoda acoustic session či ich vlastné aftermovie z minuloročnej Pohody.


Neskutočnú muzikantskú, no najmä ľudskú veľkosť prejavili na minuloročnom koncerte Doma Dobre. Nielen, že merali cestu z Holandska a za vystúpenie si nevzali ani cent, no odohrali svoju šou s takým nasadením, ako keby hrali pre najväčších promotérov a vydavateľov. 

Gypsy Band Lomnické Čháve zaplnil NAY tanečný dom na Pohode v roku 2017. Šéfredaktor portálu Music Festival Wizard koncert opísal ako najlepšiu tanečnú zábavu daného ročníka. O rok neskôr prišli s dokumentom režiséra Ladislava Kaboša s názvom Kapela. Pár hodín po nej na hlavnom pódiu odpálili energickú tancovačku, keď zahrali počas Vítania slnka s doposiaľ azda najväčšou účasťou. O pár dní zahrajú na Bašaveli v rámci podujatia Roma Spirit, na ktoré idú aj ako kapela s nomináciou v kategórii Kultúra (za autentickú a živelnú hudobnú produkciu a prezentáciu rómskej kultúry). Aktuálne pracujú na nových piesňach, prvom videoklipe a predvedú sa aj na koncerte Doma Dobre.


Saténové ruky hudobne charakterizujú jednoduché gitarové riffy a rock'n'rollový drive. Na konte majú albumy Bozkávam a Tretí album či nové single Gravitácia a 37°C. Na ich koncertoch je vidieť radosť členov kapely z toho, čo robia, potvrdili to aj na Pohode v rokoch 2016, 2017 a 2018. Ako povedal Vlado Janček v rozhovore pre Newsound: "Ten pocit, keď človek drží v ruke vlastný vinyl, alebo keď na jeho koncert prídu aj iní ľudia ako kolegovia z roboty, stojí fakt za to."


Do nocľahárne sa spojmi 61 a 96, pričom od zastávky Fafruny si môžete prejsť cestu, ktorú si každý večer a ráno prejdú klienti nocľahárne. V uliciach Bratislavy sa aktuálne pohybuje okolo 4 000 ľudí bez domova. Služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako tisíc ľudí. Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce.

Ako môžete pomôcť?

- Počas koncertu môžete venovať dobrovoľný príspevok, vďaka ktorému pracovníci Depaul Slovensko zabezpečia ľuďom bez domova nocľah alebo jedlo

Poslaním prázdnej SMS na číslo 827. Podporíte tak prácu s ľuďmi bez domova sumou v hodnote 3 eur


- Príspevkom v ľubovoľnej výške cez stránku 
www.depaulslovensko.org

Príspevkom v Depaul stánku, kde si môžete kúpiť tričká, tašky, odznaky, náramky


Program koncertu Doma dobre (8.12.2019):

14:00-14:45 - Lomnické Čháve
15:15-16:00 - Saténové ruky
16:30-17:20 - Bazzookas

Doprava:

Mapa, súradnice GPS: 48.177219, 17.18883
MHD: Autobusy 61 a 96 (zastávka Fafruny), potom peši do nocľahárne

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete aj na oficiálnej stránke festivalu www.pohodafestival.sk a na Facebook evente.

Foto: Naďa Koščíková