Rok 2016 sa niesol v znamení návratov ku koreňom. Svojimi počinmi nás o tom presvedčili napríklad Korn, Megadeth, či Metallica. Partu nechcel trhať ani Trent Reznor, ktorý s kapelou Nine Inch Nails tesne pred Vianocami predstavil nové EP.

Magnet týždňa

Prvou ochutnávkou z Not the Actual Events bol štvrtkový singel Burning Bright (Field on Fire), ktorý je ako stvorený na vytvorenie napätia. To sa uvoľnilo po prvom vypočutí EP od legendárnych Nine Inch Nails. Krátka doska má iba 5 skladieb, Reznorovi sa ale podarilo vtesnať do nej celú škálu vnemov a na pomoc si zavolal hneď niekoľko známych hudobníkov – medzi hosťami nájdeme mená ako Dave Grohl, Dave Navarro, či Mariqueen Maandig. Ak sa vám páčili NIN z éry The Downward SpiralThe Fragile, Not the Actual Events si istotne zamilujete. Za 5 éčiek ho môžete mať z Apple Music. (pm)


Šroty týždňa

Pain of Salvation začali hrať metal a v druhom singli z albumovej novinky In the Passing Light of Day je počuť, ako veľmi nasilu sa kapela snaží. Neuveriteľne nudný riff a repetitívnosť nie je niečo, čo od talentovaných Švédov očakávam. Pain nie sú Leprous a skladbe Reasons chýba akýkoľvek vodiaci prvok. Novinka Daniela Gildenlöwa a spol vychádza v polovici januára, 1. apríla si ich môžete pozrieť naživo v Prahe. (ak)


Na Štedrý deň zomrel Rick Parfitt, gitarista Status Quo. Mal 68 rokov. Viac sa dočítate v našom článku. (ak)

Časopis Metal Hammer, ktorý v Anglicku vychádzal od roku 1983 končí. Aspoň tak znejú prvé apokalyptické správy. Materská spoločnosť Team Rock, ktorá okrem kultového časáku vydáva aj Prog Magazine, Classic Rock Magazine a prevádzkuje príslušné weby totiž zbankrotovala, resp. stala sa insolventnou. 73 zamestnancov média prišlo o prácu a spoločnosť hľadá kupca. Líder kapely Orange Goblin Ben Ward zriadil pre týchto rockových žurnalistov zbierku, ktorá sa utešene rozrastá. Uvidíme, či sa kultová značka Metal Hammer v budúcnosti znova postaví na nohy. (ak)

Novinky

Vždy, keď počujem Steel Panther, pobavím sa. A to nielen na ich textoch, ktoré sú aj po toľkých rokoch stále vtipné. Baví ma aj fakt, že ako paródia na glam metal dokážu fungovať už takmer 20 rokov, a že svojim talentom ďaleko prevyšujú mnohých hudobníkov, z ktorých si robia srandu. Presvedčiť sa o tom môžete aj v skladbe Anything Goes z albumu Lower the Bar, ktorý vychádza v závere marca. (pm)


Cult of Luna oznámili vydanie špeciálnej kolekcie Years in a Day. Vydanie bude obsahovať dvojhodinový DVD záznam z tohtoročného koncertu v parížskom divadle La Gaîté Lyrique, dve živé CD z festivalov Roadburn 2013 a 2016 a tiež audiozáznam z Paríža vo vysokej kvalite (HD audio). Kolekcia bude zabalená v desaťpalcovom digipak balení a vyjde v limitovanom náklade 7000 kusov s predobjednávkami od 20. januára. Vydaná bude o dva mesiace neskôr. (ak)


Line-up budúcoročného vydania najlepšieho slovenského metalfestu Gothoom Open Air Fest sa rozšíril o mená skvelých kapiel Wolfheart, Panychida, no predovšetkým Root! Big Boss sa s novým albumom Kärgeräs – Return from Oblivion príde ukázať aj do areálu v Ostrom Grúni. Máme sa na čo tešiť. (ak)


Agentúra EPG oznámila niekoľko veľkých heavy / power metalových mien, ktoré vystúpia na budúcoročnom More // Than // Feste vo Zvolenskej Slatine. Švédskym headlinerom Amon Amarth budú zdatne sekundovať Rusi Arkona, či Nemci MasterplanPowerwolf. Lineup dopĺňajú Kobra and the Lotus, WintersunCivil War. Festival sa koná 18. a 19. augusta. (ak)

Festival Brutal Assault oznámil exkluzívne vystúpenie legendárnych Master's Hammer, ktorí sa na pódium vrátia po štvrťstoročí. Aj keď kapela aktuálne vydala fantastickú dosku Formulae, koncert v Jaroměři bude zameraný na tvorbu z raných deväťdesiatych rokov. (ak)


Metalový podivín menom Colin Marston, ktorý sa vyžíva v komplikovaných aranžmánoch a pochmúrnych náladách, vydal album s ďalším zo svojich projektov. Mimoriadne produktívny rok po albumoch (či EP) s kapelami Behold the Arctopus, Dysrhythmia, Gorguts, Withered a Indricothere, zakončuje polhodinovým tech-death-black výplachom pod značkou Krallice. Každý z uvedených projektov hrá nesmierne komplikovaný metal a inak tomu nie je ani v prípade nahrávky Prelapsarian. Vypočujte si ju na Bandcampe. (ak)


Immortal, ktorí v ťažení proti Blashyrkh pokračujú bez Abbatha, vstúpia budúci mesiac do štúdia, aby tu nahrali novú dosku. Zostave Demonaz (vokály, gitary) a Horgh (bicie) im k tomu dopomôže producent Peter Tägtgren, ktorý s kapelou spolupracuje už od nahrávania albumu At the Heart of Winter (1999). Album bude mať osem piesní a vyjde v priebehu budúceho roku.  (ak)


Soen, tiež známi ako diétnejší Tool, vydajú na začiatku februára album Lykaia. Osobne sa naň veľmi teším, lebo na nový Tool sa už po všetkých výhovorkách a odďaľovaní tešiť nedá. A aj keď Švédi Soen nie sú úplne originálni, majú hneď pár výhod – menej arogancie, zbytočných kravín a zavádzajúcich rozhovorov, ale najmä častejšie vydávanie hudby. Užívajte skvelú skladbu Sectarian. (pm)


Popri všetkých tých slávnych megadethoch a metallicách by sa vám pokojne mohlo stať, že by ste si nevšimli iné, menej známe, thrashové skupiny. Napríklad taký Overkill, ktorý už o necelé dva mesiace vydá album The Grinding Wheel. Z neho pochádza aj skladba Mean, Green, Killing Machine, ktorú nájdete nižšie. Na vokál si bohužiaľ zvyknúť neviem, ale hudobne je to úplná paráda. (pm)


Veľmi podobne je na tom aj taký Kreator, ktorý pár týždňov pred Overkill tiež vydá album. Volá sa Gods of Violence a ukážku z neho sme vám priniesli minulý týždeň. Ak vám nestačilo, tak si dajte skvelú pochodovku zo série Decibel Flexi. Nech sa páči, skladba Earth Under the Sword. (pm)



Thrashoví harcovníci Voivod vo februári vydali EPčko Post Society a videoklip k rovnomennej skladbe je ich rozlúčkou so starým rokom. Skladba začína motorheadovskou basou, ale rýchlo prehádza do dizonantných riffov vykresľujúcich sci-fi podobu thrash metalu, typickú pre kanadských veteránov. Živé zábery v klipe pochádzajú z vystúpenia na nemeckom Leafmeal Festivale. (ak)


V piatok 13. januára okrem Pain of Salvation vyjde aj novinka Sepultury. Ich štrnásta štúdiovka sa bude volať Machine Messiah a nájdete na ňom aj orientom inšpirované sláčikové aranžmány - skladba Phantom Self ich totiž hojne využíva v intre i medzihrách. Podkresľujú tu ale celkom obyčajné riffy, na aké sme u kapely zvyknutí. Video samotné komunikuje večnú pravdu o tom, že technológie z nás robia zombíkov. (ak)


Príjemné spomienky na tohtoročný Gothoom fest mi navrátili Asphyx. Video ku skladbe Candiru z ich ostatného albumu Incoming Death, bolo síce natočené na Turock Open Air feste v Nemecku, podobne to ale žilo aj v horách Stredného Slovenska. (pm)


Haluz týždňa


Ako by znel drone metal, keby ho hrala partia veľrýb? Najlepšie to vystihuje nástroj Octobasse, alebo oktobasa, gigantický kontrabas so strunami hrubými ako prst. Nástroj bol vytvorený v roku 1850 a emituje tak nízku frekvenciu, že najnižší tón, ktorý má 16 Hz, ľudské ucho nedokáže zachytiť. Predstavujem si album coververzií Meshuggah, nahratý na Oktobasách. Najmetalovejšia vec roka /,,/. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: facebook.com/ninofficial

Súvisiaci interpreti: Nine Inch Nails, Pain Of Salvation