České hudobné duo Dva vydalo 25. februára svoj piaty štúdiový album Nipomo, ktorý na prelome marca a apríla podporí česko-slovenským turné s rovnomenným názvom. Ako predkapela sa na niektorých koncertoch predstaví formácia Monikino Kino - duo Petra Marka (Midi Lidi) a Moniky Midriankovej.

"Nipomo je veselá a letná nahrávka, na ktorej sa číra radosť trochu vymkla kontrole. Dali sme jej preto podtitul Hoew te survik Winter (Ako prežiť zimu)," prezrádazjú Dva o svojom novom albume, ktorý je inšpirovaný ich predchádzajúcou cestou pozdĺž Tichého oceánu. Album vychádza v americkom vydatateľstve Northern Spy Records a v Európe na vlastnej značke Label Home Table s distribúciou Indies Scope Records.

Novinka Jána a Báry Kratochvílových prináša i zašifrovanú správu od mimozemšťanov. "Na albume je zašifrovaná správa mimozemšťanov, ktorí pristanú s tanierom za mestom Nipomo a odtiaľ potom zamaskovaní za turistov cestujú po celej Zemi a zbierajú informácie. Amerika sa im páči, pretože tamojšia rozľahlá pustá krajina im pripomína domov. Ešte doma sa naučili anglicky podľa simulátorov, ale majú silný mimozemský prízvuk. O Zemi sa dozvedajú, že ľudia sa najviac boja zimy, nudy a samoty. Spriatelili sa s mačkami. Tieto malé šelmy ľudia radi chovajú bez toho, aby vedeli o ich vedeckých schopnostiach a tajných plánoch o ceste na Mars," vysvetľuje formácia.


Album ponúka zvuky z terénu aj sociálne témy

"Na ceste do Big Sur sme míňali mestečko Nipomo a ten názov sa nám okamžite zapáčil. Celý náš album je plný zážitkov z roadmovie Los Angeles - Big Sur - San Francisko - Texas a znie z neho i niečo indiánske. To všetko vo zvuku i v textoch preblikáva," uviedli Dva. Na novom CD je použitých množstvo zvukov z terénnych nahrávok - Tichý a Atlantický oceán, ping pong, desať druhov chôdze v snehu či päť druhov chôdze v tráve. "Väčšina textov na albume je naspievaná v našej vlastnej verzii angličtiny, afrikánštiny a univerzálnej severštiny," dopĺňa dvojica.

V Nipome bol zhotovený aj slávny súbor fotografií Dorothey Langovej s názvom Kočujúca matka, ktorý sa stal symbolom obdobia Veľkej hospodárskej krízy 30. rokov v USA. Odkazuje na sociálne témy, ktoré sa na albume objavujú napríklad v piesni Mulatu. Práve táto skladba a videoklip k nej sa už v decembri minulého roku stali predzvesťou celého albumu. Podieľal sa na ňom aj Jaromír Plachý zo štúdia Amanita Design, autor počítačovej hry Botanicula, ku ktorej Dva vytvorili medzinárodne oceňovaný soundtrack.


Dva odohrali od roku 2006 šesťsto koncertov, z toho veľkú časť v zahraničí. Za albumy Fonók (2008) a Hu (2010) dostali ceny Anděl. Za nasledujúci album Botanicula soundtrack (2012) dostali IGF Award 2012 v San Franciscu za najlepší soundtrack k počítačovej hre. Okrem toho boli tiež nominovaní na UK Music & Sound Awards.

Nipomo - slovenská časť turné:

12.04. - Piešťany, Žiwell
15.04. - Bratislava, A4 (+Monikino Kino)
16.04. - Košice, Tabačka
17.04. - Prešov, Christiania
18.04. - Topolčany, Nástupiště 1-12
19.04. - Trenčín, Klub Lúč
20.04. - Žilin, Stanica (+Monikino Kino)

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.

Súvisiaci interpreti: DVA