Legendárna kapela Braňa Jobusa už o mesiac vyrazí na turné s novým albumom Dekel. Ešte pred zimnými koncertami sa však formácia z Vrbového rozhodla predstaviť skladbu Aspoň na návštevu, ktorá sa vymyká väčšine jej tvorby.

Videoklip, v ktorom účinkuje len spevák Braňo Jobus a basgitarista skupiny Roman Klčo, vznikol v domácich podmienkach. Podčiarkuje tak charakter pesničky, ktorou Karpatské Chrbáty pustili fanúšikov do svojho vnútra hlbšie než kedykoľvek predtým. "Je to pesnička z úplne iného súdka a na tomto rockovom albume sme si dovolili odbočiť len pri tejto jednej piesni. Vymyslel ju náš basgitarista a je tak osobná, že sme do nej neťahali ostatných členov skupiny, pretože akýkoľvek iný zásah by jej mohol uškodiť," hovorí o novinke Aspoň na návštevu autor textu Braňo Jobus.

Keďže práve dokončuje knihu o poštových holuboch, použil ich aj vo videoklipe, ktorý natočili na GoPro kameru doma vo Vrbovom. "Všetci túžime aj po takých veciach, ktoré sa v našom živote nesplnia, tak mi napadlo, že práve tie holuby môžu parafrázovať tú nedosiahnuteľnosť," vysvetľuje Jobus.

V tvorbe skupiny Karpatské Chrbáty vyniká na povrchu vždy nejaká sranda, no piesne vychádzajú z naozajstných vecí. Tentokrát skupina stavila netradične na priamočiarosť. "Vzácne na tom je to, že intímnosti sú v mojich knihách a piesňach schované za nejakou srandou, ale touto piesňou sme si pripustili poslucháča bližšie k srdcu a môže sa do nás pozrieť hlbšie. Je to čistý zásah bez akéhokoľvek nánosu," priznáva známy alternatívny hudobník a spisovateľ.



Zimné turné s názvom Šnóra 2015 Dekel je príležitosťou spoznať pesničky z aktuálnej nahrávky Dekel naživo. Program budú tvoriť aj skladby z debutovej platne Karpatské Chrbáty 1, ktorá sa už vo fyzickej podobe nedá nikde zohnať a nie je v pláne ani reedícia. Predpredaj na samotné turné kapela nerobí. Každý, kto bude chcieť, sa na koncerty dostane a ceny lístka budú ľudové, čiže Vrbovské. Záleží len na tom, či Karpatské Chrbáty vystúpia samé alebo budú predskokanmi Vrbovskí víťazi alebo Abusus a kniha Jobusova.

Zoznam koncertov v rámci turné Karpatské Chrbáty - Šnóra 2015 Dekel:

27. 11. - Trenčín, Piano VIP
28. 11. - Nitra, Cockroach (+ Abusus a kniha Jobusova) 
4. 12. - Banská Bystrica, Klub 77 (+ Abusus a kniha Jobusova)
5. 12. - Brezno, Bombura (+ Abusus a kniha Jobusova)
12. 12. - Púchov, Queens Pub (+ Abusus a kniha Jobusova)
17. 12. - KRST - Bratislava, Randal (+ Abusus a kniha Jobusova + Vrbovskí Víťazi)
19. 12. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note (+ Vrbovskí Víťazi)

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Edo Kopček. Pre bližšie informácie o koncertoch sledujte facebookovú stránku kapelywww.chrbaty.sk.

Foto: Peter Reefe Kováč

Súvisiaci interpreti: Karpatské Chrbáty