Kapela Smola a Hrušky sa celoročne venuje oslavám dvadsiateho výročia a už teraz možno povedať, že 2017 bol jedným z najúspešnejších rokov jej pôsobenia na hudobnej scéne. Skupina zo Spiša tento rok vydala už siedmy album pod názvom Čiernobiely, ktorý sa stretol s výrazne pozitívnymi ohlasmi.

V súvislosti s oslavami okrúhleho výročia skupina Smola a Hrušky na jar absolvovala trojmesačné klubové turné. Pozostávalo z 22 koncertov. Pred záverom roka 2017 prichádza symbolické poďakovanie fanúšikom v podobe vianočnej pesničky Na Vianoce patríme k sebe s videoklipom.

"Skladba je úprimnou výpoveďou a ide naozaj o vyjadrenie pocitov členov kapely. Po dvadsiatich rokoch pôsobenia v hudobnom kolotoči si uvedomujeme, že napriek všetkému to najdôležitejšie je mať niekoho blízkeho a milovaného. Niekoho, ku komu sa môžeme vždy vrátiť, pritúliť a tráviť ten vzácny čas, ktorý sa nedá ničím nahradiť," hovorí frontman kapely Jozef "Spoko" Kramár.

Na klipe skupina spolupracovala s kameramanom a filmárom Dušanom Krajčovičom, ktorý už spolupracoval s interpretmi ako Kali, Majk Spirit, Peter Bič Project, Tomáš Botló, Ektor, Fejbs či Majself. Natáčalo sa v štýlovej rodinnej reštaurácii Sotto Ristorante Italiano v Spišskej Novej Vsi. Jej spolumajiteľka Eva Polomská sa ako jediná žena zaradila medzi Top 20 šéfkuchárov za rok 2017. V skladbe dala kapela priestor aj mladým talentom a skvelým vokalistkám z popradského detského speváckeho zboru Free Harmony. V klipe sa objavia aj unikátne zábery z našich hôr, ktoré sa nakrúcali v Tatrách.


Namiesto recesie nostalgia za detstvom

"Väčšina fanúšikov by asi od nás očakávala recesistickú skladbu plnú sarkazmu, irónie nad konzumným spôsobom života, kritiku reťazcov a obchodných centier, ktoré už majú Vianoce v auguste, ale naša skupina robí veľa aktivít a tvorby v prvom rade po svojom a slobodne, tak je dosť možné, že výsledok asi väčšinu ľudí zaskočí a myslím si, že v dobrom," hovorí Spoko.

Pri písaní skladby spomínal na pocity z detstva a porovnával ich s tými aktuálnymi. "Stále vo mne rezonovala téma, že Vianoce mám spojené s rodinou a s tým, ako sme sa vždy všetci stretli. Názov a refrén skladby Na Vianoce patríme k sebe to vystihujú dokonale. Pre mňa je toto symbol Vianoc v mojom najhlbšom vnútri bez akejkoľvek irónie i keď pripúšťam, že každý si skladbu môže vysvetliť po svojom," vysvetľuje.

Ako hovorí, za posledné roky spozoroval fenomén, že ak za celý rok nestretne nikoho z rodiny, priateľov a známych, ktorí žijú mimo naše rodné mesto či za hranicami republiky, tak v čase Vianoc a Silvestra sú všetci doma. "Cítime, že patríme k sebe a že sme ako jedna veľká rodina," uzatvára.

Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky