V poslednej dobe sa to covermi len tak hemží. Niektoré sú ale fakt dobré - napríklad Angel v podaní Leprous, či Paranoid á la Weezer.

Magnety týždňa

Massive Attack sú majstrami pomalej hudby, ktorá dokáže pohnúť emóciami. Atmosfére ich skladieb sa vyrovná len máločo. Možno aj preto ich fanúšikov nájdeme v radách všetkých možných žánrov - aj rocku a metalu. Pesnička Angel z roku 1998 zaujala skupinu Leprous natoľko, že sa ju podujali prerobiť. Nie je to žiadne prekvapenie, naživo ju hrávajú už dobrých pár rokov. Štúdiovka znie rovnako dobre a od originálu nemá veľmi ďaleko. Dokonca aj hlas frontmana Einara Solberga do nej sedí ako riť na šerbeľ. PS: Vedeli ste, že tento song prerobila aj Sepultura na svoje EP Revolusongs?


Aj druhým magnetom je tento týždeň cover. Weezer koncom minulého roka zaujali prerábkou Africa od Toto. Tá je však len otváračkou celého albumu, na ktorom nájdeme len samé covery známych skladieb. Jedným z nich je aj legendárny Paranoid od Black Sabbath. Naživo ho tiež už hrávajú nejakú dobu a ide im to celkom dobre.


Šrot týždňa

Bruce Corbitt (Warbeast, ex-Rigor Mortis) bohužiaľ po takmer dvoch rokoch prehral svoj boj s rakovinou. Od mája 2017 skúšal všetko, avšak lieky mu nezaberali. Po experimentálnej liečbe sa zdalo, že sa z toho nakoniec dostane, ale nedávno sa jeho stav zhoršil a bol premiestnený do hospicu s neustálou opaterou, odkiaľ nahral aj svoje posledné video.


Novinky

Album Wisconsin Death Trip od Static-X tento rok oslávi svoje 20-te narodeniny. Keďže frontman Wayne Static nás opustil pred štyrmi rokmi, pôvodní členovia kapely sa dali dokopy a rozhodli sa zorganizovať pri tejto príležitosti turné, ktoré bude venované práve Wayneovi. Sprevádzať ich bude Devildriver na čele s Dezom Fafarom (ktorý sľúbil, že zahrajú aj nejaké skladby od  Coal Chamber) a Dope. Kto nahradí na vokáloch Waynea zatiaľ nie je známe.


Každoročné podujatie Dimebash venované pamiatke Dimebaga Darrella (Pantera, Damageplan) sa tentokrát odohralo vo štvrtok v kalifornskom meste Santa Ana. Opäť sa na ňom zišli skvelí hudobníci, ktorí zahrali najväčšie hity Pantery. Spev si na starosť zobral Corey Taylor (Slipknot), na base hral Rex Brown (Pantera), na gitarách sa vystriedali Dave Grohl (Foo Fighters), Scott IanCharlie Benante (obaja Anthrax), Chris Broderick (ex-Megadeth) a mnohí ďalší z kapiel ako King X, Testament, Slayer, Cypress Hill, či Hellyeah. Vrcholmi večera boli samozrejme skladby This LoveWalk.


Chino Moreno z Deftones rád požičiava svoj hlas do najrôznejších skladieb. Ostatne podporil austrálske death-popové duo Vowws, ktoré hralo aj na prvom ročníku festivalu Dia De Los Muertos, kam ich zavolal práve Chino. Skladba sa volá Structure of Love II a je to remix pôvodnej verzie tejto skladby, ktorý spravil Renholdër alias Danny Lohner, známy zo spolupráce s Trentom Reznorom a mnohých remixov.

Avantasia v polovici februára vydá očakávaný album Moonglow. Prvú skladbu - 11-minútovú The Raven Child - sme už počuli, teraz prichádza titulná skladba albumu, ktorá má prekvapivo menej ako štyri minúty. Ale ako skonštatoval aj samotný Tobias Sammet, veľmi dobre reprezentuje tento jeho projekt.


Vyzerá to tak, že Tengger Cavalry vyriešili všetky problémy, ktoré ich donútili minulý rok zabaliť to. Mongolskí folk metalisti sú späť so skladbou Forging, ktorá prináša všetko, čo by ste od nich mohli očakávať. Frontman Nature Ganganbaigal navyše potvrdil, že nový album tu bude už "čoskoro". Počúvajte na Bandcampe.

Belgické trio Brutus, ktoré nás v minulosti očarilo ich unikátnou zmeskou post-punku, hardcoreu a black metalu, je späť. Na konci marca vydá album  Nest a vonku už je aj prvé video ku skladbe War, ktoré kapela nahrala naživo v štúdiu. A je super.


Incite v piatok vydali album Built to Destroy, z ktorého pochádza aj skladba Resistance. Spolu s videom je (aspoň podľa slov kapely) protestom proti "príjmovej nerovnosti". V konečnom dôsledku ale vyznieva skôr trochu tragikomicky. Možno keby Incite nerobili generický brocore, nemuseli by iným závidieť ich prachy.


Ak by ste chceli niečo nové, dajte si radšej album The 13th Beast od Malevolent Creation, ktorý tiež vyšiel v piatok. Malá ochutnávka je nižšie v podobe videa k Release the Soul.


Alebo ak sa cítite extrémne, môžete si dať aj album od Altarage, ktorý vyšiel rovnako minulý piatok. The Approaching Roar je dostupný na YouTube v celej dĺžke a je to celkom slušný nárez.


Návštevy z Indie sú u nás pomerne zriedkavé. Ale keď je niečo tak dobré, ako Plague Throat, určite to treba spomenúť. Ich návrat hlási skladba The Epoch of Catastrophe II, ktorá je predzvesťou EP Evolutionary Impasse. Vychádza 20. februára a určite si ho nenecháme ujsť.


Haluz týždňa

Je asi len veľmi málo ľudí, ktorí nikdy nepočuli o Ozzyho "netopierom incidente". Áno, mám na mysli ten moment, keď si Ozzy Osbourne pomýlil počas vystúpenia živého netopiera s hračkou a... ehm... odhryzol mu hlavu. Hudobník si minulú nedeľu pripomenul 37. výročie tejto udalosti a predstavil plyšového netopiera, ktorého si môžete kúpiť na jeho stránke za 40 dolárov.

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Pavol Magic
Foto: facebook.com/weezer

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Massive Attack