Legendárne hudobné duo – manželská dvojica Irena a Vojtech Havlovi, vydávajú nový album svojich skladieb pre štvorručný klavír a organ. Dvojica patrí k nemnohým českým hudobníkom pôsobiacim mimo oblasti vážnej hudby, ktorých tvorba rezonuje aj v zahraničí. Nahrali niekoľko profilových albumov inšpirovaných minimalizmom aj neeurópskymi kultúrami. Na novom albume Four Hands, ktorý vyjde 24. mája v Animal Music, prinášajú 19 nových autorských skladieb, v ktorých znie klavír a organ, niekedy spoločne, inokedy samostatne, vždy však štvorručne.

Obaja manželia sa pri hre prirodzene dopĺňajú a vytvárajú jeden hudobný organizmus. Pre album sú typické repetitívne motívy inšpirované minimalizmom a vrstevnatá melodickosť s miestami až meditatívnym charakterom. Novinka Four Hands prichádza po dlhých 14 rokoch od posledného albumu s novým repertoárom (Sláčikom, 2010) a len rok od 40. výročia ich spoločnej hudobnej tvorby. Ako upútavka nového albumu vyšla jedna z kompozícií pre klavír ako samostatný singel spolu s videoklipom a 10. mája ju bude nasledovať skladba pre organ. Obe budú dostupné na všetkých digitálnych platformách.

Havlovi sa od počiatku svojej umeleckej dráhy vyznačujú neortodoxným prístupom k tvorbe i technikám interpretácie a postupne si vytvorili svoj vlastný nezaraditeľný, štýlovo mnohovrstevnatý hudobný jazyk, ktorý je napriek tomu poslucháčsky prístupný. Vďaka svojej intenzívnej koncertnej aktivite po celom svete a spoluprácam s inými umelcami si získali obľubu poslucháčov aj ďaleko za hranicami Českej republiky, a to naprieč generačným spektrom.

"Väčšina skladieb na albume je nová a vznikla práve pre neho. Niektoré vznikali postupne počas našej spoločnej hudobnej cesty. Veľkou inšpiráciou bola naša účasť v cykle koncertov The Organists v Atriu na Žižkove v Prahe v roku 2023. Krásna akustika bývalej kaplnky a možnosť hrať ako na organ, tak aj na koncertné piano Steinway, nás priviedli k tvorbe novej hudby. Na albume je celkom 19 skladieb, väčšina pre štvorručné piano (celkom 11), štyri skladby pre štvorručné organy a štyri posledné skladby pre organ a piano. Všetky hráme spoločne štvorručne, len striedame nástroje, preto sme aj album nazvali Four Hands. Ďakujeme maliarovi Jánovi Svobodovi za súhlas použiť jeho obraz Botanická záhrada na obale albumu a Alešovi Najbrtovi a Jiřímu Veselkovi za ich krásny grafický dizajn," hovoria o albume Irena a Vojtěch Havlovi.

Album Four Hands bol nahraný v Atriu na Žižkove v Prahe v spolupráci so zvukovým majstrom Radkom Horákom, mastering vykonal Adam Karlík v štúdiu Sono Records. Album vychádza na CD, 2-LP a digitálne 24. mája v rámci Edície Animal Music 2024 podporenej grantom hlavného mesta Prahy, Nadáciou PPF a s podporou Ministerstva kultúry Českej republiky. Medzinárodná propagácia albumu bola podporená grantom Inštitútu umenia v rámci výzvy Soundczech – International PR.

Koncertný krst albumu Four Hands sa bude konať v Prahe 30. mája v klube Potrvá av Brne 31. mája v klube Kafara. Ešte predtým odohrajú Havlovi dva koncerty aj v Holandsku (19.5. Music Meeting/Nijmegen, 17.5. Antverpy/klub Het Bos) a v druhej polovici roka ich čakajú ďalšie koncerty v Českej republike aj v zahraničí – v Berlíne, Bratislave aj Reykjavíku (spolu s Václavom Havelkom). Na konci októbra potom odohrajú nové skladby aj v pražskom Atriu na Žižkove, kde nahrávka vznikla.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Markéta Faustová.