Vo štvrtok boli zverejnené nominácie na prestížnu cenu Mercury Prize, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album. Pred rokom sa v komerčnejších médiách diskutovalo o tom, prečo medzi nominovanými nebol megaúspešný album a zároveň kritikmi dobre hodnotený album 25 od Adele, teraz pre zmenu vyvoláva otázniky zaradenie Eda Sheerana.

Jeho tretia štúdiová nahrávka ÷ (Divide) je najpredávanejším albumom roka, no napriek obrovskému komerčnému úspechu by zrejme ani mnohí jeho dlhoroční fanúšikovia nenazvali tento album jeho najlepším. Hodnotenie Sheeranovej novinky na Metacritic.com je 62/100 (na základe 17 recenzií renomovaných hudobných magazínov), takže jeho zaradenie medzi 12 nominovaných je dosť veľkým prekvapením. Tak ako vlani v prípade Adele, ani mnohým ďalším popovým hviezdam sa v minulosti nominácia neušla, pretože Mercury Prize skôr zviditeľňovali menej známych umelcov, ktorí tvoria zaujímavú hudbu mimo hlavného prúdu.

Dominuje rap a indie

Nad jeho zaradením sa pozastavil aj publicista Alexis Petridis z denníka The Guardian. V článku reagujúcom na nominácie okrem toho spomenul pár mien, ktoré by sa vo výbere dali očakávať, no na zoznam sa nedostali. Sú nimi napríklad Laura Marling, Sleaford Mods, The Rolling Stones, Gorillaz, elektronický producent Actress alebo pesničkárka Jane Weaver.

Petridis kritizuje najmä nedostatok žánrovej rôznorodosti v ankete, ktorá tradične dávala priestor aj okrajovejším žánrom. Tento rok v nomináciách výrazne dominujú najmä zástupcovia indie popu/rocku (alt-J, Blossoms, Glass Animals, The Big Moon, The xx) a rapu (J Hus, Kate Tempest, Loyle Carner, Stormzy). Okrem spomenutých sa o cenu uchádzajú aj jazzoví inovátori Dinosaur a spevák Sampha kombinujúci soul a R&B s elektronikou. Už tradične je úplne odignorovaný metal.

Meno víťaza, ktorý dostane 25-tisíc libier (v prepočte približne 28-tisíc eur), vyhlásia 14. septembra v londýnskom Eventim Apollo. Porotu Mercury Prize tvoria Marcus Mumford, Lianne La Havas, Ella Eyre, MistaJam, Jamie Cullum, Jessie Ware, Clara Amfo a Jeff Smith.

Nominácie na Mercury Prize 2017:

alt-J - Relaxer


Blossoms - Blossoms


Dinosaur - Together, As One


Ed Sheeran - ÷


Glass Animals - How To Be A Human Being


J Hus - Common Sense


Kate Tempest - Let Them Eat Chaos


Loyle Carner - Yesterday's Gone


Sampha - Process



Stormzy - Gang Signs & Prayer


The Big Moon - Love in the 4th Dimension


The xx - I See You


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA + Theguardian.com)
Foto: Facebook.com/thexx

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran, The xx