Už o necelý mesiac, od 21. do 23. augusta, sa na Zlatých pieskoch v Bratislave uskutoční Uprising Reggae Festival. 7. ročník podujatia ponúkne výber toho najlepšieho zo sveta reggae, dancehallu, ska, hip-hopu, dubstepu, drum&bassu, balkánu či elektro-swingu.

Na čele bohatého programu stoja mená ako Shaggy alias Mr. Boombastic, veterán a najväčšia žijúca ikona reggae Jimmy Cliff či The Skatalites, skupina považovaná za zakladateľa hudobného žánru ska. Z Bronxu zas vyšle rapovú smršť na Uprising jedna z najvýznamnejších postáv hip-hopu, legenda KRS-One.

V prvej línii bude stáť aj beatboxer vycvičený u austrálskych protinožcov Dub FX a jeho susedia z Nového Zélandu Cornerstone Roots. Poriadny náklad príde aj od "krstného otca jungle" a "kráľa beatov" Aphrodite. Z Jamajky so svojou skupinou pricestuje mladý rasta warrior Chronixx, ktorý svojou hudbou dobýja svet a jeho krajan, bojovník za spravodlivosť, slobodu a rovnosť Junior Kelly.

Nefalšované pozitívne vibrácie vystrelí na Zlaté piesky priamo z Bermúd aj Collie Buddz, ktorý je jedným z najvplyvnejších bielych reggae hudobníkov na planéte. Za Taliansko sa do služby hlásia dvojičky Mellow Mood. Do celej akcie sa zapoja aj členovia z Gentleman’s Dub Club, od ktorých možno očakávať explóziu rytmov dub, ska a roots reggae s bohatou dychovou sekciou a úderným vokálnym prejavom.


Krásou a talentom si zas všetkých podmaní najvýraznejšia novodobá jamajská predstaviteľka new roots, Jah 9 s kapelou Dubtonic Kru. Ako z guľometu na Uprisingu vysype svoje texty veterán Daddy Freddy, niekoľkokrát zapísaný v Guinessovej knihe rekordov za najrýchlejšie rapovanie na svete. Účasť potvrdili aj jamajskí dancehalloví inovátori Ward 21 a kalifornské slnko prinesie Jah Sun, jeden z hlavných predstaviteľov amerického reggae.

K tejto hviezdnej posádke sa samozrejme pridá aj silná česko-slovenská úderka Medial Banana, Boyband, Vec & Škrupo, Tono S. & Beyuz, Bekim, James Cole a Moja Reč so svojím Komplot bandom.

Festival bude tento rok trvať o deň dlhšie, keďže vo štvrtok 21. augusta sa na Zlatých pieskoch po prvýkrát uskutoční Uprising Opening Day. Celkovo podujatie ponúkne štyri hudobné pódiá, cinema zónú, kulinárske špeciality, množstvo workshopov, atrakcie ako zápasy v bahne, futbal, capoeira, ranná jóga, graffiti, streetart, U-rampa a tiež možnosť kombinovať koncerty s kúpaním či vodnými športmi.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu.