Viac ako dva roky museli fanúšikovia čakať na pokračovanie koncertného turné No Filter Tour legendárnych anglických rockerov The Rolling Stones. Napriek neopakovateľnej energii, ktorú dokážu preniesť na fanúšikov už takmer šesť desaťročí, je táto jazda o niečo smutnejšia. Legendárnu štvoricu totiž minulý mesiac navždy opustil jej hnací motor, Charlie Watts.

Bubeník, ktorý bol srdcom jazzman a aj v dôchodkovom veku si zachoval svoj typický chlapčenský úsmev, bol súčasťou skupiny od roku 1963. Na jeho miesto sa posadil 64-ročný Steve Jordan, ktorý predtým hrával s vedľajším projektom gitaristu Keitha Richardsa X-Pensive Winos. Kapela o tom informovala pár týždňov pred Charlieho smrťou, keďže už dlhší čas mal závažné zdravotné komplikácie. Wattsov posledný koncert sa tak odohral ešte 31. augusta 2019 v Miami Gardens.

Jordan sa s trojicou Mick Jagger, Keith Richards a Ronnie Wood po prvý raz na verejnom koncerte predstavil v nedeľu (26.9.) v St. Louis. Pre úplnosť však treba dodať, že úplne prvé vystúpenie s nimi absolvoval už o pár dní skôr - 20. septembra na súkromnej šou v meste Foxborough.

Mnohí iste čakali, ako si zvyšní členovia uctia svojho zosnulého priateľa. Zaspomínali si na neho hneď na začiatku, keď sa z reproduktorov ozvali bicie, zatiaľ čo na veľkých obrazovkách nad prázdnym stageom púšťali videá a fotografie Charlieho Wattsa. Potom nastúpila kapela a koncert odštartovala skladbou Street Fighting Man z albumu Beggars Banquet (1968), po ktorej nasledovala It's Only Rock 'n Roll (But I Like It).


Jagger, Wood a Richards následne prišli na okraj pódia. Líder skupiny uviedol, že bolo veľmi emotívne vidieť Charlieho na obrazovkách a poďakoval sa fanúšikom za podporu. "Toto je úplne prvé turné, na ktoré sme vyrazili bez neho. Charlie nám bude veľmi chýbať, na pódiu aj mimo neho," povedal držiac sa za ruku so 77-ročným Richardsom. Charliemu venovali ďalšiu skladbu, Tumbling Dice.


Počas večera zaznelo celkovo 19 piesní. Nechýbali medzi nimi takmer všetky klasické koncertné čísla ako Honky Tonk Women, Start Me Up, Miss You, Paint it Black, Sympathy for the Devil, Jumpin' Jack Flash, Gimme Shelter či (I Can't Get No) Satisfaction, ktorou už tradične koncert ukončili.

Zaznela aj pieseň Living In A Ghost Town, ktorú zverejnili vlani v apríli a reagovala na izoláciu, ktorú so sebou priniesla pandémia. Skladba s prvkami reggae znie naživo sviežo a vďaka svojmu feelingu na koncerty The Rolling Stones určite patrí.


Steve Jordan potvrdil, že je prvotriednym bubeníkom, ktorému nerobí problém nielen pevne držať rytmus ale aj jemne zaimprovizovať, ako napríklad v piesni Midnight Rambler. Napokon, celá kapela svojím výkonom ukázala, že jej koncertovanie počas dlhej pauzy chýbalo. 78-ročný Jagger postál na mieste snáď len v baladickej Wild Horses a tandem Richards – Wood si s prehľadom prehadzoval gitarové party.

Desaťtisíce fanúšikov v hľadisku mali na sebe rúška a členovia kapely už predtým vyzvali všetkých ľudí, ktorí majú symptómy ochorenia Covid-19, aby zostali doma. Na mieste dokonca zriadili vakcinačné centrum a produkcia chce v tomto pokračovať na každej zastávke No Filter Tour. V rámci koncertnej šnúry po USA si Rolling Stones naplánovali celkovo 15 koncertov. Zakončia ju 20. novembra v Austine.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Amy Harris/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones