Od 4. do 7. novembra sa Košice premenia na centrum súčasnej vážnej hudby. V týchto dňoch totiž dôjde k oslave 90 rokov festivalu ISCM World New Music Days 2013 v priestoroch Domu umenia, Kasární/Kulturpark a Kunsthalle.

Festival odštartuje 4. novembra vystúpením detí v Dome umenia Košice. Večer bude následne patriť súboru Quasars Ensemble, ktorý sa od svojho založenia v roku 2008 rýchlo vyprofiloval na jeden z najaktívnejších a najznámejších slovenských súborov.

Druhý festivalový deň sa uskutoční v Kasárňach/Kulturparku, kde sa predstaví výnimočná česká sláčiková formácia Fama Quartet a slovenská interpretačná špička - klaviristka Daniela Varínska a akordeonista Peter Katina. Večer bude pokračovať originálnym spojením dvoch súborov súčasnej hudby - slovenského VENI ensemble a maďarského THReNSeMBle pod taktovkou skladateľa a dirigenta Balázsa Horvátha.

Streda, 6. novembra, bude v znamení klavíra a študentskej dravosti. Klavírne duo Nory a Mikiho Škutovcov ponúkne zvukovo a technicky úchvatné dielo holandského umelca Petra Adriaansza, ktoré využíva takzvaný E-bow (elektronický sláčik) známy zo skladieb rockových kapiel. Študentský súbor VENI ACADEMY pod vedením dirigenta Mariána Lejavu uvedie strhujúcu tvorbu Louisa Andriessena, Martina Burlasa a slovenské premiéry skladateľov Krešimira Seletkovića a Alexisa Porfiriadisa. Nočný recitál belgického klaviristu Daana Vandewalle zas priblíži diela významných skladateľov hudby 20. a 21. storočia.

Počas záverečného festivalového dňa (7. novembra) dostane priestor Milan Paľa - špičkový huslista a violista známy pre svoju vášeň a originálne podanie hudby. Na poslednom koncerte festivalu zaznie prelomové dielo Svätenie jari od Igora Stravinského v podaní Štátnej filharmónie Košice a dirigenta Mariána Lejavu.

Festival bude následne pokračovať v Bratislave v rámci 12. ročníka festivalu Melos-Étos a vo Viedni.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Juraj Beráts z organizačného tímu festivalu.