Na českom multižánrovom festivale Colours of Ostrava, ktorý sa bude konať od 17. do 20. júla, okrem iných vystúpi aj austrálska formácia John Butler Trio vedená gitaristom a spevákom Johnom Butlerom.

V USA trio úspešne otváralo koncerty takých mien ako John Mayer či Dave Matthews Band. "Ich koncerty sú jeden veľký odviazaný jam, trio si hranie dokáže poriadne užiť a veľmi neradi sa lúčia s divákmi," prezradila riaditeľka festivalu Zlata Holušová o jednej z najúspešnejších austrálskych kapiel, ktorá vo svojej tvorbe mieša blues, rock, melodický folk bluegrass i reggae.

John Butler Trio vzniklo v roku 1998. Na konte má zatiaľ päť štúdioviek, pričom začiatkom februára by mala vyjsť novinka s názvom Flesh & Blood. Až štyri štúdiovky v Austrálii získali platinovú platňu, niektoré dokonca viacnásobnú. Platinu získali aj vďaka živáku Living 2001-2002 (2003) a tiež za DVD Live at Federation Square (2007). V súčasnosti vo formácii okrem Butlera pôsobia aj Byron Luiters (basgitara) a Grant Gerathy (bicie).


Počas festivalu Colours of Ostrava vystúpia aj mená ako ZAZ, Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters, americká speváčka Iyeoka, formácia Goat, pesničkár John Grant či psychedelická kapela MGMT a sedemčlenná bubenícka skupina Les Tambours du Bronx. Aktuálnymi prírastkami sú aj The Asteroids Galaxy Tour z Dánska, tureckí Taksim Trio, avantgardný saxofonista Guillaume Perret so skupinou The Electric Epic či jamajský reggae veterán Winston McAnuff.

Zdroj: PR, SITA, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/JohnButlerTrio