Medzinárodný hudobný festival Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla 2014 v industriálnom prostredí ostravských Dolných Vítkovíc, pozná meno prvého vystupujúceho pre nasledujúci ročník – amerického pesničkára Johna Granta.

"Jeho zasnená hudba na pomedzí folku, elektra i softrocku poprepletaná s melodramatickým barytónom získala veľký ohlas medzi hudobnými publicistami i divákmi po celom svete. V Grantových úprimných a otvorených textoch sa navyše odrážajú pesničkárove pohnuté životné osudy. Výsledkom je hudba, pri ktorej vás bude mraziť a nebudete môcť odísť," zdôrazňuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Grantov prvý album Queen of Denmark vyhlásil vplyvný magazín Mojo za nahrávku roka 2010. Tohtoročná novinka Pale Green Ghosts, ktorú natočil pod producentskou taktovkou Birgira Thorarinssona aka Biggiho Veira z islandskej kapely Gus Gus, však predchádzajúce triumfálne prijatie rodáka z Colorada na svetovú hudobnú scénu prekonáva. Zaujímavosťou je, že na nahrávke jeho vokály sprevádza aj hlas Sinéad O'Connor, ktorá naopak na svoj album naspievala Grantovu skladbu Queen of Denmark.


Životný osud sa stal hnacím motorom jeho kariéry  

Doterajší život Johna Granta pripomína dokonalý očistec. Narodil sa ako gay, tušil to odmalička, ale pred prísne protestantskými rodičmi o svojom probléme nesmel ani muknúť. Po strednej škole sa vydal do Nemecka študovať jazyk a prepadol tam paralyzujúcim záchvatom paniky – agorafóbii. Vrátil sa domov k umierajúcej matke, nasadil si lieky a strach naopak vystriedali ťažké depresie a pocity absolútnej straty sebaúcty. Desať rokov nevychádzal z domu triezvy a k závislosti na alkohole sa pridala i závislosť na  kokaíne.

Medzitým Grant založil alternatívnu rockovú kapelu The Czars, i cez značné úsilie producenta Simona Raymonda (Cocteau Twins) obľúbenou síce medzi kritikmi, avšak vlažne prijatou poslucháčmi. V tomto období sa už vraj v Grantovej hlave mihali samovražedné myšlienky. V roku 2004 preto skupinu opustil, odsťahoval sa do New Yorku a nastúpil na prísnu liečbu.

Z tohto dna ho vytiahol Raymond. Dohodil mu prog-folkovú kapelu Midlake, s ktorou Grant natočil diabla vymetajúcu dosku Queen of Denmark, ktorého ústrednú skladbu potom Sinéad O'Connor zaradila na svoj posledný album How About I Be Me (And You Be You)?. Úspech znel Grantovi ako budík do lepších čias a dokonca prvýkrát nadviazal trvalejší vzťah.

Album ako terapia na nové rany

Vyrazil na turné so slávnou americkou kapelou Wilco (objavil sa s ňou aj v pražskej Arche), spolupracoval s Rumer a Hercules & Love Affair a jeho skladby zazneli vo filme Weekend, ocenenom za autentické zachytenie problematiky gayov. Následne si však na Granta osud opäť posvietil. Nečakane ho opustil priateľ a od iného, dávneho priateľa mu prišla esemeska v znení "Mám pre teba zlú správu". Lekári už iba potvrdili diagnózu HIV. Priznanie pred verejnosťou vopred neplánoval, v roku 2012 sa však na londýnskom festivale Meltdown s úľavou vyznal publiku.

Presťahoval sa na Island, kde žije dodnes a natočil "terapeutický" a krásny album Pale Green Ghosts o láske, zúfalom volaní po vysvetlení od partnera – "tvoje mlčanie je ako zbraň, ako Agent Orange použitý vo Vietname" – i večných pochybnostiach – "vedomie, že nemôžem byť tým, koho by ste si predstavovali, ma odrezáva od prívodu vzduchu".


Festival Colours of Ostrava 2014 prebehne od 17. do 20. júla v Dolných Vítkovciach v Ostrave. Návštevníci sa môžu opäť ťešiť na štyri dni plné koncertov popredných zahraničných i domácich kapiel, divadiel, workshopov, diskusií, filmov a ďalších aktivít na viacerých otvorených i krytých scénach. Štvordňové vstupenky sú v prvej vlne k dispozícii za 1.390 Kč na stránke festivalu.

Okrem trinásteho ročníka letného festivalu pripravuje festivalový tím v spolupráci so združením Dolná oblasť Vítkovice jesenný projekt Solo Colours Concerts. V rámci neho sa 28. novembra predstavia Lisa Hannigan a Jape (CoolTour), o deň neskôr (29.11.) Gregory Porter (Gong) a 5. decembra London Community Gospel Choir (Gong). Ako prvý sa mal už 1. novembra uskutočniť koncert nórskej skupiny Jaga Jazzist s Janáčkovou filharmóniou Ostrava, no ten bol žiaľ zrušený. Viac info na www.colours.cz.

Pripomeňte si Colours of Ostrava 2013 v oficiálnom aftermovie:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák.