Na multižánrovom festivale Colours of Ostrava 2014 vystúpi spevák legendárnej britskej kapely Led Zeppelin Robert Plant. 65-ročný hudobník, ktorý sa do Českej republiky vráti po ôsmich rokoch, vystúpi so svojou súčasnou kapelou Sensational Space Shifters.

Skupina, v ktorej jeden z najväčších žijúcich rockových spevákov a hudobníkov dosahuje ďalší vrchol svojej hudobne rozmanitej kariéry, vo svojej tvorbe mieša africké rytmy, psychedéliu, súčasnú elektroniku, zeppelinovský rock aj mississipské blues. Sensational Space Shifters tvoria okrem Roberta Planta západoafrický majster jednostrunných huslí riti Juldeh Camara, dvojica gitaristov Skin Tyson a Justin Adams, bristolský trip-hopový mág John Baggott, a jedna z najinovatívnejších rytmických sekcií, aká kedy Planta sprevádzala v zložení Billy Fuller (basa) a Dave Smith (bicie).

"Videla som Plantov koncert v októbri vo vypredanej londýnskej Royal Albert Hall. Bol to veľký zážitok. Do svojej uhrančivej zmesi planetárnej hudby vkladá celý svoj život, lásku k africkému blues, skúsenosti, umenie aj nadhľad. Úchvatne viedol svoje publikum púšťou, aby sa do nej zamilovali a potom zakúsili ozvenu energie starých Led Zeppelin. Publikum takmer nemohlo dýchať, ako krásne im bolo v tej neznámej kombinácii Afriky a rock'n'rollu. Som hrdá na to, že ho uvidíme na Colours, čaká ho publikum, ktoré mu porozumie," uviedla riaditeľka festivalu Colours of Ostrava, Zlata Holušová.


Okrem Plantovej kapely sa na festivale predstavia americká speváčka a šampiónka v slam poetry nigérijského pôvodu Iyeoka a tajomná psychedelická formácia Goat zo švédske obce Korpolombolo. Ako prvý bol už v októbri potvrdený americký pesničkár John Grant (viac info).

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla, po tretíkrát v ostravských Dolných Vítkoviciach. Návštevníci sa môžu opäť tešiť na štyri dni plné koncertov popredných zahraničných i domácich kapiel, divadiel, workshopov, diskusií, filmov a ďalších aktivít na početných otvorených aj krytých scénach. Permanentky na podujatie sú v predaji na oficiálnej webstránke festivalu v cene 1390 českých korún (v prepočte 50,63 eura) za e-ticket alebo 1410 českých korún (51,36 eura) za lístok vo fyzickej podobe. Tieto ceny platia do vypredania prvých 6000 kusov alebo do 31. decembra. 


Zdroj: SITA, ArtsMarketing.CZ
Foto: AP Photo/Wong Maye-e

Súvisiaci interpreti: Robert Plant