Minulú nedeľu svet spoznal nových držiteľov cien Grammy. Medzi hip-hopovými interpretmi absolútne dominovali Macklemore & Ryan Lewis so štyrmi cenami, keď Thrift Shop triumfoval v kategóriách Najlepší rapový výkon a Najlepšia rapová skladba a so štúdiovkou The Heist zvíťazili medzi rapovými albumami. Okrem toho ich vyhlásili aj za Nováčika roka.

V kategórii rapových albumov však mnohí favorizovali štúdiovku Good Kid, M.A.A.D City od Kendricka Lamara. Medzi tých, ktorí očakávali Kendrickov triumf, pritom zjavne patril aj samotný Macklemore. Dokazuje to textová správa, ktorú mu poslal a neskôr tiež zverejnil na Instagrame.

"Okradli ťa. Chcel som, aby si vyhral ty. Mal si to vyhrať ty. Je to divné. Okradol som ťa," napísal Macklemore svojmu rivalovi. Ten to však zobral športovo a víťazovi zagratuloval. Macklemore neskôr svoj názor zopakoval aj v telefonickom rozhovore pre rádio Hot 97. Viac o 56. ročníku cien Grammy si môžete prečítať TU.

Macklemore tells Hot 97 Morning Show "Kendrick got robbed"

Hudobné novinky

J. Cole síce žiadnu Grammy nezískal, no aj tak mal tento týždeň hneď dva dôvody na oslavu. Tým prvým boli jeho 29. narodeniny, ktoré oslávil v utorok. Okrem toho sa mu však podarilo upísať svoj label Dreamville Records pod Interscope Records. Pri tejto príležitosti sa preto rozhodol vypustiť mixtape Revenge Of The Dreamers obsahujúci jedenásť skladieb, ktorý si môžete zdarma stiahnuť TU.

J. Cole - Revenge Of The Dreamers

Jednou z hlavných tém tohto mesiaca bol reunion Outkast, v rámci ktorého sa hovorí aj o ich novom spoločnom albume, rovnako ako aj o sólovkách oboch členov. Ešte predtým sa však Big Boi rozhodol pripomenúť svoj vynikajúci album Vicious Lies And Dangerous Rumors z roku 2012. K tomuto účelu bude slúžiť deväť remixov, ktoré bude zverejňovať v týždňových odstupoch, pričom každý z nich vyjde priamo vo vizuálnej podobe. Ako prvá sa remixu dočkala skladba CPU, v ktorej okrem formácie Phantogram po novom hosťuje aj Sade.

Big Boi feat. Phantogram & Sade - CPU 2.0

Nasledujúce tri príspevky budú patriť členom formácie Boot Camp Clik. Prvý z nich síce nie je novinkou v pravom slova zmysle, keďže ide o starší, no doteraz nevydaný track od Seana Pricea. Skladba nesie názov I Shot Tha a produkoval ju Domingo, ktorý sa ju teraz rozhodol zverejniť.

Sean Price - I Shot Tha

Pred týždňom sme spomínali kompiláciu s názvom Jamla Is The Squad od labelu Jamla Records, za ktorým stojí producent 9th Wonder. Album je už od utorka vonku, no ešte pred tým sme sa dočkali ešte jednej ochutnávky v podobe tracku At Night (3AM Shit). V nej sa o lyrickú stránku postaral Buckshot, produkciu obstaral spomínaný 9th Wonder.

Buckshot - At Night (3AM Shit)

Treťou a poslednou tohtotýždňovou novinkou z tábora BCC je oficiálne lyric video k skladbe Kamikaze od Smif-N-Wessun s hosťujúcim Jahdanom Blakkamooreom. Track nájdete na EP Born And Raised, ktoré kompletne produkovalo duo Beatnick & K-Salaam.

Smif-N-Wessun feat. Jahdan Blakkamoore - Kamikaze

Koncom minulého roka sa splnil sen fanúšikom The Lox, keď táto newyorská trojica po dlhých rokoch vydala nový spoločný materiál - The Trinity EP. Jadakiss, Styles P a Sheek Louch vtedy taktiež sľúbili, že tento rok konečne vydajú nový album We Are the Streets 2. Prvým singlom z neho by mala byť novinka Boom Bap.

The Lox - Boom Bap

DJ Concept momentálne pripravuje druhú časť mixtapeu Opportunity Knox, na ktorom sa bude nachádzať aj vec s názvom Drive Slow. V nej púta pozornosť predovšetkým legendárny Kool G Rap, okrem neho dostali priestor na mikrofóne aj Maffew Ragazino a Typ ILL.

Kool G Rap, Maffew Ragazino & Typ ILL - Drive Slow

Murs je známy tým, že často spolupracuje s rôznorodými interpretmi, a to nielen na úrovni hosťovačiek, ale priamo celých albumov. Vlani to napríklad predviedol s rockovo-rapovým projektom The White Mandingos, najnovšie zas spojil sily s trapovým producentom Curtissom Kingom, s ktorým nahral EP $hut Your Trap. Nahrávka, ktorá je k dispozícii na stiahnutie TU, obsahuje šesť skladieb, pričom otváracia skladba Owner$hip sa už dočkala aj videa.

Murs & Curtiss King - Owner$hip

Prince Po z Organized Konfusion momentálne finišuje album Animal Serum, ktorý produkoval výhradne Oh No. Nahrávka vyjde už 4. februára a bude obsahovať celkovo 14 skladieb. Jednou z nich je aj Toxic, ktorú si môžete vypočuť práve teraz.

Prince Po & Oh No - Toxic

Dnešný výber hip-hopových noviniek uzavrieme v Bostone, odkiaľ pochádza Akrobatik. Ten mal v uplynulých rokoch vážne zdravotné problémy, ktoré boli hlavnou príčinou, že od roku 2008 nevydal žiaden album. To by sa však malo zmeniť tento rok, keďže AK pripravuje novinku Built To Last. Z nej najnovšie predstavil skladbu Stop And Stare.

Akrobatik feat. Eleon - Stop And Stare

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Dan Steinberg/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, Macklemore