Anglická rocková kapela Motörhead odohrá 17. februára koncert v bratislavskej Aegon Aréne Národného tenisového centra (NTC). Špeciálnymi hosťami budú britské metalové skupiny Saxon a Girlschool.

Na svojej facebookovej stránke to oznámili zástupcovia usporiadateľskej agentúry Octopus Promotion, ktorí koncert uviedli so slovami: "Legenda prichádza na Slovensko s najhlučnejším turné v dejinách! Lemmy, Phil a Mikkey ukážu vo februári 2016 Slovákom, čo znamená život v znamení rock'n'rollu." Informácie o vstupenkách zatiaľ nezverejnili.

Motörhead už o necelý mesiac, 28. augusta, vydá svoj 22. štúdiový album Bad Magic. Novinka, ktorú produkoval Cameron Webb, ponúkne celkovo 13 skladieb, pričom poslednou v zozname je coververzia kultovej piesne Sympathy for the Devil kapely The Rolling Stones. Vydaniu očakávanej nahrávky predchádza už rozbehnuté Anniversary European Tour, v rámci ktorého kapela oslavuje svojich 40 rokov na scéne. Súčasťou turné sú aj letné festivaly, v júni zahrala kapela na rakúskom Nova Rocku, začiatkom júla si ju mohli užiť aj návštevníci českého festivalu Rock for People Europe v Plzni.


Hrajú len rock'n'roll, no ovplyvnili vývoj metalu

Motörhead
sa na hudobnej scéne pohybujú od roku 1975. Medzi ich najznámejšie skladby patria MotorheadAce Of Spades, OverkillBomber či Iron Fist. Kapelu v súčasnosti tvoria Ian "Lemmy" Kilmister (spev, basgitara), Phil "Wizzö" Campbell (gitara, vokály) a Mikkey Dee (bicie). Motörhead sa umiestnili na 26. priečke v rebríčku 100 najlepších hardrockových interpretov histórie podľa televízie VH1.

Skupina patrí medzi priekopníkov heavy metalu, hoci samotný frontman Lemmy ich hudbu nazýva jednoducho rock'n'rollom. Okrem toho tvrdí, že v začiatkoch cítil oveľa väčšiu spriaznenosť s punkovými kapelami ako s metalovými ikonami 70-tych rokov Black Sabbath či Judas Priest. Napriek ich prvotnému "nie sme metal" postoju mala fúzia tvrdosti s punkovým nasadením, ktorá sa stala typickým znakom tvorby Motörhead, veľký vplyv na vznik subžánrov ako speed metal či thrash metal a hudobnými kritikmi býva kapela zaraďovaná medzi významných predchodcov tzv. novej vlny britského heavy metalu (New Wave of British Heavy Metal).

Veľkou inšpiráciou však boli aj pre americké kapely, napríklad Metallicu. Tá dokonca v roku 1995 na Lemmyho narodeninovej oslave v Los Angeles vystúpila pod názvom The Lemmy's. Ultimátnou poctou a potvrdením toho, že Motörhead sú thrashmetalovými kapelami považovaní za krstných otcov žánra, bolo v roku 2011 zahratie ich skladby Overkill členmi skupín Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax a Exodus na koncerte The Big 4 v New Yorku.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, Octopus Promotion, archív Hudba.sk, wiki)
Foto: Facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Motörhead