Na 16. ročníku českého festivalu Colours of Ostrava sa predstaví aj anglická indierocková kapela alt-J. Organizátori to zverejnili v utorok večer po tom, ako bola potvrdená účasť kapely na festivale Pohoda. Okrem toho v lineupe ostravského festivalu pribudol aj ďalší víťaz Mercury Prize, anglický spevák, poet a skladateľ Benjamin Clementine.

"alt-J sa vymykajú jednoduchému žánrovému zaradeniu, pretože ich hudobným východiskom zostávajú melodické, rytmicky stíšené kompozície miešajúce v krásnom labyrinte zvukov art-rock, folk, elektroniku, trip-hop a pop," uviedla riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Formácia vznikla v roku 2007, keď sa Gwil Sainsbury, Joe Newman, Thom Green a Gus Unger-Hamilton stretli počas štúdií na univerzite v anglickom Leedsi. Debutový album An Awesome Wave vydali v roku 2012 a získali zaň Mercury Prize či Ivor Novello Award. O dva roky neskôr nasledovala nahrávka This Is All Yours. Kapela sa tiež podieľala na soundtracku filmu Leave To Remain (2013) režiséra Brucea Goodisona. Od januára 2014 fungujú bez gitaristu a basgitaristu Sainsburyho. 

Prečítajte si: Prvým menom Pohody 2017 sú víťazi Mercury Prize, skupina alt-J

"Benjamin Clementine býva prirovnávaný k Nine Simone, Edith Piaf alebo Leonardovi Cohenovi, ide však o veľmi originálneho a ojedinelého hudobníka. Na jeho precítený, presvedčivý hlas určite nezabudnete," predstavila ďalšieho potvrdeného umecla Zlata Holušová.

Dvadsaťsedemročný hudobník vyrástol v Londýne, no značnú časť života prežil v Paríži, kam sa presťahoval v 19 rokoch. Okrem hrania na ulici sa živil aj komornými vystúpeniami v menších hoteloch či baroch. Po rokoch strávených na ulici ho objavil istý hudobný agent, vďaka ktorému sa Clementine neskôr zoznámil s finančníkom Lionelom Bensemounom. Založili menšiu nahrávaciu spoločnosť Behind Records, prostredníctvom ktorej Clementinovi vyšli dve EP s názvami Cornerstone (2013) a Glorious You (2014).

Po návrate do rodného Londýna sa onedlho objavil na televíznych obrazovkách v rámci hudobného programu Later... with Jools Holland. Okamžite si získal pozornosť odborníkov a stanica BBC Clementina nazvala nezvyčajným talentom. Vlani vydal debutový album At Least For Now, za ktorý získal prestížnu Mercury Prize.


Festival Colours of Ostrava sa bude konať od 19. do 22. júla v industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave a účasť na ňom už skôr potvrdili americká rocková kapela Imagine Dragons, jazzová speváčka a skladateľka Norah Jones, anglický hudobník, nemecká formácia Moderat a anglická speváčka Birdy.

Zdroj: SITA (iDnes.cz, archív)
Foto:

Súvisiaci interpreti: Alt-J