Výbor Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) rozhodol vo štvrtok o zaradení hudobného žánru reggae do zoznamu svetového nehmotného dedičstva. Informovala o tom agentúra AFP.

Reggae vzniklo v 60. rokoch 20. storočia na Jamajke z hudobných žánrov ska a rocksteady. Rozdiel medzi reggae a ska je v tom, že reggae je oveľa pomalšie. Hudbu tvoria bicie, rôzne druhy perkusií, basová gitara, rytmická gitara, sprievodná gitara, klavír, organ a často aj plechové dychové nástroje (napr. lesný roh). Zvyčajne sa hrá vo štvorštvrťovom takte.

Reggae - viac ako len žáner

Pre reggae je typický aj charakteristický štýl spevu. Reggae je výrazne ovplyvnené rastafariánstvom - afrocentrickým náboženstvom chudobných štvrtí Jamajky - preto majú témy textov piesní často politický alebo náboženský obsah. Za priekopníka a najväčšiu legendu reggae je považovaný Bob Marley.

Mladšími žánrami, ktoré sú odvodené od reggae, sú napríklad dancehall, dub alebo reggaeton. Jamajská hudobná kultúra však výrazne ovplyvnila aj vznik hip-hopu a neskôr elektronické žánre ako jungle/drum&bass alebo dubstep.


Výbor UNESCO pre ochranu svetového nehmotného dedičstva v súčasnosti zasadá na ostrove Maurícius v Indickom oceáne. O zaradení nových položiek do príslušného zoznamu bude rozhodovať až do 1. decembra. Šiesty zápis v zozname svetového nehmotného dedičstva získalo tento týždeň aj Slovensko, a to vďaka modrotlači, ktorú Slovenská republika na zápis nominovala v rámci spoločnej kandidatúry s Nemeckom, Rakúskom, Českom a Maďarskom. 

V predchádzajúcich rokoch boli do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO zapísané aj: Fujara - hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015) a Horehronský viachlasný spev (2017) a spoločne s Českou republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016).


Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Bob Marley