V utorok večer priniesol britský denník The Guardian správu o tom, že DJ Guru Josh zomrel vo veku 51 rokov. Autor skladby Infinity, ktorá sa postarala o rozkvet žánrov ako rave a house v 90. rokoch, zomrel na ostrove Ibiza za neznámych príčin. Potvrdil to jeho agent Sharron Elkabas.

Britský DJ Guru Josh, vlastným menom Paul Walden, sa narodil vo francúzskom Jersey. Pred tým, ako sa začal profesionálne venovať hudobnej kariére, študoval zubnú medicínu. Preslávil sa piesňou Infinity (1990s... Time For The Guru). Skladba dobyla singlový rebríček iba v Španielsku, no vysoké priečky zastávala aj v Nemecku, Belgicku, Holandsku, Švajčiarsku, Írsku, Veľkej Británii a dokonca i v Austrálii. 

Extáza mu zmenila nazeranie na život

Za vznikom hymny tanečnej mládeže 90. rokov údajne stojí tabletka extázy. Na jednej zo svojich akcií ju Walden dostal od fanúšika a podľa jeho slov zo septembrového rozhovoru pre The Guardian mu droga zmenila nazeranie na život. Vtedy oslovil svojho saxofonistu známeho ako Mad Mick a kultový singel bol na svete.

Ďalšie kúsky z jediného dídžejovho albumu už podobný úspech nepriniesli, a tak sa začal venovať 3D grafike a vystúpeniam, kde pod menom Dr Devious spájal prvky tanečnej hudby a prezentácie svojho grafického diela. V roku 2008 sa ešte zúčastnil projektu Guru Josh Project, ktorý pozostával aj z členov ako Anders Nyman a Darren Bailie. Spoločným recyklovaním Infinity jeho ďalšími dvomi remixami sa im podarilo predať ešte 6 miliónov kópií tohto singla.

Napriek tomu, Walden vedel, že všetko má svoje hranice. Guardianu v septembri povedal: "Čo chcem robiť celý život, hrabať sa v odpadkoch? Hudba bola ku mne dobrá, ale teraz mám oveľa viac potešenia z iného biznisu. Som skôr šialený vynálezca než hudobník."


Vypočujte si aj verziu z roku 2008:


Autor: Marek Majzon (TheGuardian.com)
Foto: Guru-josh.com