V nedeľu 23. marca zomrel Dave Brockie, frontman kapely GWAR. Celý týždeň metalovým správam dominovali kondolencie a spomienky na tohto hudobníka. Trúchliť môžete nad novinkami z grindu, deathu, poweru, experimentálu i progu.

Minulý pondelok internet zaplavila správa o tom, že päťdesiatročného speváka GWAR našli doma mŕtveho. Správu neskôr potvrdil aj manažér kapely. Hudobníci z celej (nielen) metalovej komunity na všetkých sociálnych sieťach vyjadrili svoju sústrasť. Medzi nimi aj Phil Anselmo, ktorý zverejnil video, ako spolu s Daveom a ďalšími počúvajú v backstage Soundwave festivalu Slayer len pár týždňov pred touto smutnou udalosťou. (pm)


Magnet týždňa

Seriál Cooking Hostile, v ktorom spomínaný Phil Anselmo uvádza svoju vlastnú (fiktívnu) reláciu o varení, má už tretie pokračovanie. Tentokrát sa k nemu pridali aj ďalší hudobníci, ktorí si z Phila zobrali príklad. (pm)


Šroty týždňa

Frankie Palmeri, frontman Emmure, rozhodne nepatrí k príslušníkom novodobej inteligencie. Dôkazom sú aj jeho ostatné vyjadrenia, ktoré vypustil z huby pre magazín Revolver. Konkrétne jeho obhajoba songu Bring a Gun To School (prines do školy zbraň) je niečo tak sprosté, že vám rozum zastane. "Bring a Gun To School ľudí určite naštve, ale to je jeho pointa. Rozhodne sa snažím ľudí nas**ť, pretože mám pocit, že som bol k tomu dotlačený, tak teraz im to vrátim." Alebo: "Nemyslím si, že bezdôvodné násilie je cool. Ale hovorím za ľudí, ktorí si myslia – áno, chceš ma šikanovať? Tak pozeraj na toto – prásk!" Nuž, Frankie, neviem, čo tým chceš dosiahnuť, ale svojou vlastnou sprostosťou si si práve vyslúžil doživotný zákaz informovania o Emmure v našej rubrike. Pá-pá! (pm)

Five Finger Death Punch som videl na minuloročnom Nova Rocku. Bola to celkom dobrá poobedná festivalová zábava. Ako som ale priebežne začal sledovať aktivity tejto kapely, niečo mi nesedelo. A potom prišlo video ku ich coveru House of the Rising Sun. Varovanie: po vzhliadnutí tohto videa osprostiete! (pm)

(Nesťažujte sa, varoval som vás.)

Novinky

Gojira v stredu vypustila video k songu Born In Winter. Pochádza zo zatiaľ posledného albumu L’Enfant Savage. A je to pecka. Samotná skladba patrí k mojim obľúbencom. Vzdialene môže pripomínať trochu pritvrdený a temnejší Tool. Video náladu veľmi dobre dotvára. Ak ste ho ešte nevideli / nepočuli, rozhodne odporúčam. PS: Francúzi cez týždeň uviedli aj lajfku Les Enfants Sauvages, ktorá je minimálne rovnako dobrá. (pm)


Po čase tu máme aj niečo od Motörhead. Oficiálne lyric video ku Crying Shame z ich ostatného albumu Aftershock. (pm)


Supergrupa Hellyeah, v ktorej nájdeme aktuálnych a ex členov kapiel Pantera, Mudvayne a ďalších, očividne obľubuje zátvorky. Cez týždeň predstavila dva nové songy z prichádzajúceho albumu Blood for Blood. Cross to Bier (Cradle of Bones)Sangre por Sangre (Blood for Blood) nie sú žiadným prekvapením, ani revolúciou v metale. Rovnako ako ich predošlé výtvory sú to klasické južanské rockové veci náhodne poskladané z riffov Pantery a Mudvayne. (pm)


Devil You Know, kapela bývalého speváka Killswitch Engage Howarda Jonesa, predstavila nové video. Je k celkom dobrej skladbe Seven Years Alone. Samotné video je ale dosť slabé. (pm)


Keby som The Dillinger Escape Plan nemal rád tak, ako ich rád mám, určite by sa tento týždeň ocitli v šrote. Banda z New Jersey ohlásila novú skladbu Happiness is a Smile. Predávať ju ale bude len na 7" platniach a kazetách (áno, kazetách!). Aj to len na ich americkom turné. Díky, chalani. (pm)

Z čista-jasna tu máme nový album Wolfmother. New Crown prichádza naozaj nečakane, aj keď prvé náznaky tu boli už v decembri. Vypočuť si ho môžete na Bandcampe kapely. Ako bonus kapela vypustila aj video k jednej z noviniek, pesničke Heavy Weight. (pm)


Aby som si aspoň čiastočne udobril všetkých power metlákov, sú tu dve novinky špeciálne len pre vás. Prvou je stream celého albumu Pariah’s Child od Sonata Arctica. Druhou sú dva nové songy od Gamma Ray (AvalonPale Rider), ktoré môžte počúvať tu. (pm)

Legendárni americkí death metláci Autopsy majú nahrávanie svojej siedmej štúdiovky Tourniquets, Hacksaws And Graves za sebou. Vyjde na konci apríla, prvú ochutnávku tu ale máme už teraz. The Howling Dead počúvajte na Blabbermouth. (pm)

Na EP od Akani s názvom Santa Muerte sa teším. Veľmi. Viete prečo? Pretože kapela je poskladaná z členov Merauder, At the Gates, Entombed a ďalších. A aj preto, ako znejú ich prvé dva songy – SlitherWho’s To Blame? Výborný nárez. Počúvajte na Bandcampe. (pm)

Americkí experimentátori Swans na čele s Michaelom Girom vydávajú tretí album za ostatné štyri roky. Pôvodne projekt vznikol v roku 1982, jestvoval do roku 1997. Reunion Swans sa k slovu dostal v roku 2010 a úspešne opája fandov v USA i tu v Európe. Comebackový album z roku 2010 bola trištvrtehodinová jednohubka, no platňa The Seer z roku 2012 i aktuálna To be Kind, ktorá vychádza 12. mája, sú dvojhodinové eposy. Vypočujte si skladbu A Little God in my Hands z trinástej radovky Swans. (ak)


Ľúbite grind? Dávajte pozor: americkí mládežníci The Drip vydávajú u Relapse Records svoj šesťskladbový EP debut zvaný A Presentation of Gruesome Poetics. Novšie zverejnenú songu The Siren počúvajte na tomto odkaze; začiatkom tohto mesiaca vyšla i Rise to Failure, ktorá je na youtube nižšie. (ak)


Poriadny bordel produkujú aj brooklynskí Tiger Flowers. Ich debut Dead Hymns prináša vlnité riffy a hardcore-ovú zbesilosť ako od Converge. Pecka Tectonics of Teeth je na vypočutie nižšie. Nevylámte si zuby. (ak)



Vypočujte si celý stream ôsmej radovky švédskych progresivistov Gazpacho. Nahrávka s názvom Demon prináša štyri skladby prepojené konceptom o hľadaní zla vo svete. Na oficiálnej stránke sa dozviete, že hudba bola inšpirovaná "šialenými táraninami z pražského bytu", členovia kapely nahrávku zas popisujú ako ich "najkomplikovanejšiu a najdivnejšiu". Album vyšiel 17. marca. (ak)

Anglická Anathema vydáva 9. júna novú radovku s názvom Distant Satellites. Nahrávku hudobníci popisujú, ako kulmináciu všetkého, čím si na svojej hudobnej ceste prešli. "Je tam krása, intenzita, dráma, ticho a nové hudobné dimenzie, na ktoré sme v minulosti len nenápadne poukazovali," tvrdia bratia Cavanaghovci. Uvidíme, či sa platňa vyrovná predošlej dva roky starej Weather Systems. Obal albumu môžete vidieť tu. (ak)

Haluz týždňa

Chceli by ste vedieť, čo robia hudobníci, keď sa nudia? No napríklad taký Paolo Gregoletto, basák Trivium, robí paródie. A pod pseudonymom Asshole666 ich potom zverejňuje na Soundcloud. Ďakujeme! (pm)







Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: ultimateclassicrock.com

Súvisiaci interpreti: Emmure, GWAR