Žilinská skupina Aya 13. septembra 2017 oslávila 25 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne veľkolepým koncertom plným zaujímavých hostí. Dianie na Mariánskom námestí v Žiline zaznamenali aj kamery a vznikol tak dokument o skupine, ktorý si môžu diváci pozrieť v premiére už túto nedeľu (2.9.) o 16:40 vo vysielaní verejnoprávnej Dvojky.

Dokument Aya 25 rokov je rozdelený na dve časti. Prvá mapuje začiatky, vývoj a smerovanie kapely a druhá časť sa venuje spomínanému výročnému koncertu. Snímka je "poprepletaná" výpoveďami zakladajúcich, bývalých aj súčasných členov skupiny. Na množstvo zákulisných zážitkov si spomenú rôzne významné osobnosti, s ktorými Aya počas svojej existencie spolupracovala. V dokumente sú použité aj zaujímavé archívne zábery, časti starších televíznych rozhovorov či videoklipov z archívu kapely. Dokument bude odvysielaný na Dvojke v nedeľu 2. septembra o 16:40 po takmer roku ako spomienka na narodeninový koncert.

Zakladajúci člen a spevák kapely Boris Lettrich ani s odstupom času po jeho odohratí neskrýval dojatie. "Bol to večer splnených snov. Vždy som sníval, aby naše piesne hrali v rádiách, splnilo sa, dočkali sme sa, dokonca sme boli v ostatnom čase viackrát v televízii. Zaplnené Mariánske námestie v Žiline na našom výročnom koncerte, o tom som si naozaj myslel, že môžem len snívať, ale splnilo sa, takže táto veľká méta je za nami. Bola to veľmi silná záležitosť pre mňa. Mám úžasnú fungujúcu rodinu, kde sme zohratá partia, totálne som šťastný. Už môžem aj zomrieť!"

Kapela na koncerte natočila aj videoklip k singlu S Tebou život má chuť.


Moderovania slávnostného večera sa zhostil redaktor Slovenského rozhlasu Roman Bomboš, ktorý je známy ako propagátor a milovník slovenskej populárnej hudby. Čo ho spája so skupinou Aya? "Moje rozhlasové začiatky sú úzko spojené so začiatkami kapely Aya. V rozhlase som 24 rokov a práve keď krstili jeden zo svojich prvých singlov, robil som svoju prvú reportáž z hudobnej brandže. Odvtedy sa jej venujem pravidelne. Hudba sa stala mojím životným údelom, afrodiziakom a cestou, po ktorej rád kráčam. Kapela Aya je jedna z mála, kde sa pracovné cesty prepojili na priateľské. Aya ma sprevádza od mojich začiatkov po celej mojej profesnej ceste a som tomu rád."

Ďalší z hostí, spevák skupiny Arzén Jaro Gažo, odpálil s kapelou Aya pieseň Posledná svetová a prezradil, že s gitaristom Máriom Tománkom sa pozná dokonca viac ako 25 rokov. Pavol Hammel si spoločne s kapelou si zahral Medulienku. "S kapelou Aya ma spája priateľstvo, poznám ich 25 rokov, produkoval som im platňu a je to jedna z mála slovenských kapiel, ktorá vie hrať rock," prezradil dôvod svojej účasti na koncerte legendárny spevák.

Šesťnásobná Zlatá slávica Zuzana Smatanová rovnako ako Aya pochádza zo Žilinského kraja, nielen to ju však s ňou spája. "Vnímať som ich začala ako dieťa cez pesničku Malý princ, potom sme sa spoznali na festivale osobne a dokonca som spievala na ich CD albume, ktorý vydali pred piatimi rokmi, keď oslavovali dvadsiatku, pieseň Lietaj, dýchaj buď - to bola naša prvá spolupráca," povedala Zuzana, ktorá na koncerte zaspievala pieseň Snívam.


Tomáš Bezdeda je takisto zaujímavou súčasťou histórie skupiny Aya. Možno si mnohí spomenú ako pred rokmi zaspieval v prvej sérii Slovensko hľadá Superstar spomínaný hit Malý princ.

"V čase Superstar som bol v maturitnom ročníku a poznal a obdivoval som skupinu Aya, tak som si vybral do súťaže ich pieseň. Boris mi prezradil, že driemal na gauči a naraz ho priam omráčilo, že v televízii spieva niekto ich pieseň. Nakoniec som sa s nimi skamarátil a zahral si s nimi svoj prvý koncert na Mariánskom námestí v Žiline. Priznám sa, skoro som sa posral - s prepáčením, pretože diváci, živá kapela, počúvať nástroje, zapasovať sa spevom do nich, okrem toho sa pohybovať a aj divákom sa venovať… Bolo toho moc, ale zvládol som to a som rád, že stále spolupracujeme a môžem tu dnes spievať," priznal Tomáš v deň narodeninového koncertu, kde zaspieval skladbu Svet krásnych žien

Hosťom koncertu bol aj Peter Cmorik, ktorý za sprievodu skupiny Aya zaspieval ďalšiu pieseň z jej repertoáru s názvom So mnou. S Ayou ho spája nielen láska k rockovej hudbe. "Dlho sme sa okolo seba obšmietali a myslím, že sme sa stretli u Ďura Kupca, kde niečo nahrávali aj oni, aj ja. Oni majú radi to, čo robím ja, a ja mám rád, čo robia oni. Na kompilácii som im naspieval pieseň So mnou, rád som prijal pozvanie a rád ju zaspievam aj dnes. A držím im palce, pretože byť rockovou kapelou na Slovensku nie je ľahké a 25 rokov je priam neuveriteľné," uviedol Cmoro.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka skupiny Aya Anna Olvecká. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Aya