Jaro Filip - profil

Zmeniť informácie
Názov interpreta:
Jaro Filip
Roky činnosti:
70's,80's,90's
Žánre:
Pop, Pop rock, Rock 
Krajina:
Slovensko

Biografia:

skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec, spevák ... Človek hromadného výskytu

* 22.06.1949 Hontianske Moravce
† 11.07.2000 Bratislava

Jaro Filip vyštudoval filmovú a televíznu scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU. V rokoch 1977 - 1980 pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr ako dramaturg Poetického súboru Novej scény v Bratislave. Ako herec pôsobil v divadle „U Rolanda“.
Od roku 1981 bol dramaturgom a hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave.
Od konca 60-tych rokov spolupracoval so špičkovými slovenskými a českými hudobníkmi (Dežo Ursiny, Richard Müller, Hana Hegerová, Iva Bittová, Jiří Stivín, Jaromír Nohavica, Ex We Five, Provisorium, YPS atď.).
V 90-tych rokoch začínal v slobodnom povolaní, neskôr založil produkčné agentúry Filipson a For Media.
Dlhé roky sa herecky, hudobne a autorsky podieľal na predstaveniach Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Skomponoval desiatky scénických hudieb k divadelným a televíznym inscenáciám, skomponoval filmovú hudbu k hraným i dokumentárnym filmom (Rivers of Babylon, Citová výchova jednej Dáše, Čarbanice, Času je málo a voda stúpa a i.). Autorsky, režijne a herecky spolupracoval na desiatkach autorských zábavných rozhlasových (Fun Radio, Radio Twist, SRo) a televíznych programoch (STV, Markíza, TV Luna, VTV).
Ako herec sa predstavil v slovenských a českých inscenáciách a filmoch (napr.: O sláve a tráve, Albert, Iba deň).
Jaro Filip nás opustil 11. júla 2000 na následky rozsiahleho infarktu srdcového svalu.

Ocenenia:

Cena ministra kultúry SR mu bola udelená in memoriam za neobyčajný a mnohostranný umelecký talent a osobité umelecké aktivity, schopnosť tímovej spolupráce s výraznými slovenskými a českými umelcami, ako aj za výnimočné osobnostné a charakterové vlastnosti a postoje.

tvorba

Diskografia:

1998 Ten, čo hrával s Dežom
1996 Cez okno
1996 Meditation for Piano - meditačná hudba s originálnymi prírodnými zvukmi

Spolupráca s Richardom Müllerom:

1999 Koniec sveta
1998 Nočná optika
1996 LSD
1994 33

Spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským:

Sťahovaví vtáci
Pred popravou
1987 My
1981 Bolo nás 11
S vetrom o preteky

Spolupráca s Dežom Ursínym:

1994 Príbeh
1992 Ten istý tanec
1991 Do tla
1990 Momentky
1987 Na ceste domov
1986 Zelená
1981 Modrý vrch
1979 Nové mapy ticha
1978 Pevnina detstva
1973 Dežo Ursíny & Provisorium

Filmová hudba:

1998 Film "Rivers of Babylon" - Extrémne trpká komédia o dravcovi, ktorého od vás neoddeľuje žiadna mreža (Na motívy rovnomenného románu Petra Pišťanka)
1997 Dokumentárny film "Času je malo a voda stúpa"
1982 Film "Čarbanice"
1980 Film "Citová výchova jednej Dáši"

Scénická hudba:

1985 Hudba k inscenáciám Činohry Slovenského národného divadla a Novej scény v Bratislave
1984 Dvaja
1984 Výnosné miesto
1984 Tri sestry
1983 Cyrano z Bergeracu
1983 Komik
1983 Marysa
1980 Belasé kone na červenej tráve
1980 Pokus o lietanie
1978 Leocadia

Ďalšie projekty:

Hudba k televíznemu seriálu "Silvánovci"
Hudba k TV inscenácii: Carlo Goldoni - Prefíkaná vdova

Spolupráca s divadlami:

Divadlo U Rolanda
Divadlo pre deti a mládež v Trnave
Divadlo West
Nová scéna
Slovenské národné divadlo
Štúdio S
Prešovské divadlo

Divadelné postavy:

Kone sa strieľajú (Rocky)
Muž ako muž (Galy Gay)
Prostáčik (Gordon, Angličan)
1985 Kvinteto (klavirista)
1983 Finta (Tom)
1983 Kaukazsky kriedovy kruh (spevák)
1983 Ako sme sa hľadali (vojak a učiteľ)
1982 Charlie (Zloduch a Študent)
1982 Hamlet III. (Fengo)
1981 Commune de Paris (Pepe)
1981 Svadba Krecinskeho (Krecinskij)
1978 Teta na zjedenie (Bouda)

Divadelné predstavenia a projekty:

Nikto nie je za dverami - Kabaretný program Štúdia S
Hudobná, herecká a autorská spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Deň radosti - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, postava Klaviristu, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Jubileum - divadelné predstavenie Štúdia S
Autor a interpret piesni, spolupráca s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským
Sneh sa smial až padal - muzikál
Autorská spolupráca s Dežom Ursínym

Filmové postavy:

1984 Hraný film - O sláve a tráve - muž v montérkach
1987 Televízny film - Albert - Albert
1988 Hraný film - Iba deň - Stano


Zdroj: www.osobnosti.sk

Čítaj ďalej »
« skryť

Najpopulárnejší hudobní interpreti

Novinky v katalógu