Sklamanie a rozčarovanie. Tak by sa v skratke dal opísať nový hudobný počin spievajúcej herečky Szidi Tobias. Po momente, keď pred dvoma rokmi vydala svoj debut Divý mak sa na jej nové hudobné dieťa čakalo s veľkým napätím.

Sklamanie a rozčarovanie. Tak by sa v skratke dal opísať nový hudobný počin spievajúcej herečky Szidi Tobias. Po momente, keď pred dvoma rokmi vydala svoj debut Divý mak sa na jej nové hudobné dieťa čakalo s veľkým napätím.
Szidi Tobias však albumom Punto Fijo ani zďaleka neprekonala svoju predošlú platňu. Szidi väčšina ľudí pozná ako výbornú herečku, ktorej nezameniteľný hlas oživil i množstvo nadabovaných televíznych postáv. Ako speváčka sa predstavila iba celkom nedávno a bolo z toho celkom slušné haló, pretože na svojom prvom albume si dala skutočne záležať. Ak je možné na Punto Fijo skutočne niečo vyzdvihnúť, tak je to hlas. Szidi Tobias ho má tak nádherný a neopočúvaný, že i z pesničiek s nulovou hodnotou dokáže vyčariť niečo okúzľujúce. Ale to je asi tak všetko. V prvom rade je oklamaný spotrebiteľ. Punto Fijo totiž nie je album Szidi Tobias. Z dvanástich pesničiek táto spievajúca herečka naspievala iba osem. Až dvakrát dostal priestor Milan "Vyskočko" Vyskočáni, raz sa prezentuje Peter Lipovský a raz dostala priestor veľká Szidina kamarátka, česká herečka Ivana Chýlková. Takže pre poslucháča a majiteľa CD by snáď bolo vhodné uviesť, že je to CD Szidi Tobias a jej priateľov. Takáto informácia však chýba.
Čo sa týka jednotlivých speváckych výkonov, tak najslabšie vychádza jednoznačne Milan Vyskočáni, ktorý do celkovej speváckej ponuky akosi nezapadá. Príjemným prekvapením je Peter Lipovský, ktorý si na albume naspieval vlastný text Pred obrazom Fridy Kahlo. Vynikajúci text, výborná hudba a Lipovského spevácky prejav tiež nie je na zahodenie. Ivana Chýlková už nie raz dokázala, že okrem vynikajúcej herečky je i veľmi dobrou speváčkou. K speváckému mikrofónu prvý raz "pričuchla" ešte na prvom albume formácie Žentour, kde asistovala Jankovi Ledeckému. Krátky part naspievala i na album Karla Gotta a dlho sa hovorilo že vydá vlastný album. Dodnes k tomu bohužiaľ nedošlo. Skladba Obracím je opäť výnimočná.
K spievaniu Szidi Tobias sa nemá význam zoširoka vyjadrovať. Szidi sa nehrá na žiadnu veľkú speváčku. Príjemné pocitové básničky, ktoré interpreuje vlastne ani nespieva, iba ich melodicky prerozpráváva do hudby. Je v tom bravúrna. Iné je to už s hudbou na tomto albume. Milan Vyskočáni akoby zaspal na jednej strune a stále sa motal okolo jedného motívu. Hoci je album pomerne krátky, na konci unavuje. Jedinou záchranou pre poslucháča, ale i pre jeho tvorcov je skladba Tak málo lásky, ktorá na jednej strane uspávací projekt uzatvára, no konečne ide o pesničku, ktorá ho aspoň trochu oživí. Szidi tu naozaj spieva a dáva maximálne vyznieť svojmu hlasu. Jednoznačne najlepšia skladba z celého albumu.
Peter Lipovský je textár, po ktorého tvorbe by pravdepodobne nesiahol žiadny komerčný umelec. A to je na ňom vzácne. Píše ako mu huba narástla a v konečnej podobe sú jeho texty prekrásnymi básničkami, nad ktorých významom treba premýšľať. Interpretovať ich je veľmi náročné. Ale Szidi to zvládla vcelku dobre. V booklete zaujmu najmä fotografie tehotnej speváčky. Album totiž vznikal v čase, keď Szidi čakala svojho druhého potomka.
Zdá sa, že Szidi Tobias sa obklopila istým tvorivým tímom a nemá chuť vzdať sa ho. A to je škoda. Pretože, hoci je to zvláštne, kvalitný tím sa už pri druhej spoločnej práci dokázal prepracovať. Výsledok je tak nemastný - neslaný a temný, s občasnými, či skôr s minimálnymi zábleskami nádeje, ktoré však okamžite hasnú. Szidi by mala pri tvorbe ďalšej platne pouvažovať nad zmenou spolupracovníkov. Mnohí si určite spomenú ako dobre jej to išlo v rockovej vypaľovačke Chlap z kríža. Táto pesnička bola najsvetlejším bodom inak trápneho filmu o Zuzane a jej fontáne. Ibaže ak je pravda, že čo je doma, to sa počíta, tak je len málopravdepodobné, že by sme sa u spievajúcej herečky dočkali nejakej zmeny. A to je škoda. Tak pre ňu ako i pre poslucháča. Pretože Szidi Tobias má jednoznačne na viac.

Vydavateľstvo: BMG Ariola, 2003
Celkový čas: 43:49

TRACK LIST:
01. Mrak
02. Punto Fijo
03. Dvanásť duší
04. Obracím
05. Pred obrazom Fridy Kahlo
06. Tiene nad krajinou Arles
07. Púpavienka
08. František
09. Schelingerov most
10. Tatkov veľký deň
11. Fedi a Piti
12. Tak málo lásky

Zdroj: TS MusicServer