Určite sa nenájde jediný metalový fanúšik, ktorý by nepoznal kapelu Helloween, v 80. rokoch určite najpopulárnejšiu v Európe vo svojom štýle.

Určite sa nenájde jediný metalový fanúšik, ktorý by nepoznal kapelu Helloween, v 80. rokoch určite najpopulárnejšiu v Európe vo svojom štýle. A vačšina fanúšikov má vo svojej diskografii ich nesmrteľné albumy Keeper of the seven keys I a II, z ktorých zarezonovali predovšetkým hity ako I want out, Eagle fly free či Dr. Stein. Obidva albumy sú najpredávanejšie z celej histórie skupiny a ešte aj dnes sa predávajú. Tento komerčný úspech sa zrejme podieľal aj na nápade zakomponovať názov úspešnej série „Strážcu siedmych kľúčov“ do názvu nového albumu. Či to bol štastný ťah, ukáže až čas. Každopádne je to skvelý marketingový ťah (zároveň však risk, ak album nedosiahne úroveň starých „Keeperov“), no atmosféra spred 15 rokov už jednoducho nie je možná a navyše mnohí „skalní“ určite skonštatujú, že „Keeper“ nie je „Keeperom“ bez Hansena a Kiskeho... Zatiaľ možno skonštatovať len to, že nový album je v podstate typický Helloween – to je určite dobrá správa pre fanúšikov. Kapela ponúka 13 nových kúskov formou 2 CD.

Predchodca tohoto albumu, „Králik“ starý 2 roky, obsahoval najväčšie pecky na začiatku albumu. Deje sa to aj na novom CD? Nuž posúďte sami. The King for A 1000 Years začína pôsobivým introm, potom príde čosi v štýle Nightwish a za tým už plávame na vlnách heavymetalu. Refrén je skutočne vymakaný. V skladbe je však zbytočne veľa motívov a je až nudne dlhá (takmer 14 minút). Za pozornosť určite stojí song Mrs. God a to nielen refrénom, ale aj netradičným úvodom a aranžmánmi. Silent rain je typický Helloween. V úvode Occassion avenue zažije poslucháč malú prehliadku „greatest hits“. To je spolu s gitarovým sólom asi jediné väčšie pozitívum celej skladby, nakoľko znovu zažijete festival striedania motívov, skrátka nezapamätáte si nič. Stratená priamočiarosť však nechýba v skladbe Come alive, refrén si viete spievať spolu s Derisom. The Shade In The Shadows má špičkový úvod, potom ale rytmus nepochopiteľne padá na zadok, aby sa vzápätí opäť naplno rozbehol. Get it up zneje ako za starých dobrých čias, rovnako aj záverečná My Life For One More Day, no žiadny návrat ku „Keeperom“ sa nekoná. Tí už zostanú pravdepodobne neprekonaní, aj keď Helloween tu ešte nejaký ten rok bude. Treba však vyzdvihnúť inštrumentálne výkony všetkých členov kapely. Stoja za to.

Helloween je stálicou heavymetalového neba, no jeho zostava stála nie je. Na každom nástrojovom poste už došlo od roku 1978 k zmene, no za takú dlhú dobu na tom nie je nič zvláštne. Najdlhšie pôsobí v kapele basgitarista Markus Grosskopf (25 rokov), najkratšie bubeník Dani Loble (do kapely prišiel v tomto roku). Spevák Andi Deris spieva s kapelou 11 rokov. Nový album bude samozrejme podporený svetovým turné a za pozornosť určite stojí fakt, že začne u susedov v Českej republike a to hneď 3 krát – Zlín, Pardubice, Plzeň a 22.11. navštívia aj Slovensko – Žilinu.

Vydavateľstvo: Nuclear Blast Record
Rok vydania: 2005
Žáner: Heavy metal
Diskografia: Helloween EP (1985), Walls of Jericho (1985), Keeper of the seven keys part I (1987), Keeper of the seven keys part I (1988), Pink bubbles go ape (1991), Chameleon (1993), Master of the rings (1994), The time of the oath (1996), Better than row (1998), The dark ride (2000), Rabbit don’t come easy (2003).
Odkaz: http://www.helloween.org/

Zoznam skladieb: 
CD 1
1. The King for A 1000 Years
2. The Invisible Man
3. Born on Judgment Day
4. Pleasure Drone
5. Mrs. God
6. Silent Rain

CD 2
1. Occasion Avenue
2. Light The Universe
3. Do You Know What Youre Fighting For
4. Come Alive
5. The Shade In The Shadows
6. Get It Up
7. My Life For One More Day

Zdroj: TS MusicServer