Tak tomu sa hovorí nádielka! Legendárna ABBA je späť, hoci ani náhodou nie s novými pesničkami, za to však z kolekciou, ktorá je snáď fakt definitívna a dokonalá.

Tak tomu sa hovorí nádielka! Legendárna ABBA je späť, hoci ani náhodou nie s novými pesničkami, za to však z kolekciou, ktorá je snáď fakt definitívna a dokonalá. Navyše všetko v jednom luxusnom balení v rámci edície Sound &# Vision, ktorú sa rozhodlo vydávať vydavateľstvo Universal Music. V tomto roku sa dostalo asi na tridsať „koní“ z tejto vydavateľskej „stajne“ a medzi nimi i na túto švédsku legendu.

Všetko je zabalené v luxusnom kartónovom balení a k tomu ešte príjemne spravený booklet plný fotografií a krátkou históriou o kapele. Ale to sú už viac – menej len bočné bonbóniky. To najdôležitejšie ukrývajú tri nosiče (2 CD a 1 DVD). Luxusné a kompletné. Úžasný darček pre každého hudobného nadšenca!

Dva CD nosiče ponúkajú kompletnú zostavu najväčších hitov formácie ABBA. Nazbieralo sa ich neuveriteľných 35 a ostalo miesto ešte i na nejakú tu raritu navyše. Tieto dve CD by sa dali pokojne nazvať hudobnou kronikou kapely ABBA. Pesničky sú tu totiž poukladané chronologicky, podľa roku, kedy vyšli.
Všetko začína v roku 1972 skladbou People Need Love a končí rokom 1982 skladbou Under Attack. A pomedzi to tie najväčšie bomby – Ring Ring, Waterloo, Mama Mia, Fernando, Dancing Queen, či Gimme! Gimme! Gimme!, ktorú tak famózne v tomto roku opäť zreinkarnovala Madonna s povolením samotných členov kapely. Ale nebola to iba Madonna, ktorá siahla do archívov tejto legendy. Uznajme, že na ich sláve sa už odchovalo veľa iných hudobníkov (A-Teens, Erasure a mnohí ďalší). Album uzatvára jediná pesnička vybočujúca z radu – Thank You For The Music, ktorá síce vznikla ešte v roku 1977, ale lepšia skladba na uzavretie takejto kolekcie hádam neexistuje.
Na CD nasledujú ešte dva bonusy v podobe remixu skladby Ring Ring a poslucháč tak má šancu zistiť ako vyzerali remixy v roku 1974 (moc sa nelíšili od pôvodnej skladby) a ešte jedno prekvapenie, remix skladby Voulez – Vous, s ktorou sa kapela snažila v roku 1979 preraziť v USA. O kvalitách týchto dvoch CD hádam netreba príliš veľa diskutovať. Ide predsa o legendu, ktorá v tejto forme ponúka takmer dve a pol hodiny skvelej zábavy.

Ale to stále nie je všetko! Pretože tento balíček ešte obsahuje DVD a na ňom bez 12 minút tri hodiny obrazového materiálu skupiny ABBA. Rovných 35 skladieb, z toho 30 regulárnych videoklipov a päť bonusov. Prvá časť ponúka všetky legendárne pesničky vo forme videoklipov a dovolím si tvrdiť, že tak kompletne pohromade ešte nikdy nevyšli. Medzi bonusmi nájdete i španielsku verziu skladby I Have A Dream (Estoy Soňando), či „novoročný vinš“ Felicidad (Happy New Year), alebo záznam živého vystúpenia v švédskej Kráľovskej opere s pesničkou Dancing Queen. Aby to už bolo absolútne dokonalé, mohol sa niekto pohrať so zvukom a rozmixovať ho do formátu 5.1. To už by bola iná káva. Ale ani fakt, že zvuk je „iba“ stereo nič neuberá na kvalitách tejto edície.

Milovníci  skupiny ABBA si jednoducho prídu na svoje. Päť a pol hodiny výbornej zábavy s legendou, to už je iný nárez. Odporúčam! Zoznam skladieb z priestorových dôvodov vynechávam, ale buďte si istí, že pri 72 trackoch neprídete o nič.

Žáner: pop
Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: CD1: 71:55, CD2: 76:09, DVD: 168. minút
Linky: www.universalmusic.cz

Zdroj: TS MusicServer