Ono sa to už stalo neoddeliteľnou súčasťou hudobného biznisu, že umelci z času na čas vydajú album, na ktorom divákovi ponúknu záznam svojho koncertu.

Ono sa to už stalo neoddeliteľnou súčasťou hudobného biznisu, že umelci z času na čas vydajú album, na ktorom divákovi ponúknu záznam svojho koncertu. Regulárne už vychádzajú nosiče DVD po každom svetovom turné veľkých umelcov, no takéto CD vychádzajú sporadicky a po dlhých rokoch na scéne, čím sa zároveň stávajú akýmsi živým Best Of. Aby niekto vydal živý album rok potom, čo na trh uviedol svoj debutový a zatiaľ jediný album, to som ešte nepočul. A hoci by to bola akokoľvek uznávaná hviezda, iba ťažko niekto uverí tomu, že je to úprimné. V takomto prípade totiž viac prevláda názor, že je to ľahké zarábanie peňazí na krátkodobej sláve.

Aneta Langerová bola prvou českou SuperStar. Na to, že mala na prípravu albumu rovnaký čas ako naša Katka Koščová, podarilo sa jej urobiť neuveriteľne dobrý album. Pokojne z neho mohla ťažiť ďalšie dva roky, zvlášť ak druhé kolo súťaže v Čechách ani zďaleka neprinieslo tak výraznú osobnosť, ako bola Aneta. S novým materiálom sa nemusela ponáhľať a ani sa neponáhľala. Radšej na trh prišla so záznamom svojho koncertu v Říčanech. Koncertu, ktorý predstavila v rovnakej podobe i slovenskému publiku. A koncertu, ktorý nie je ničím iným, než tou istou platňou, ktorú Aneta vydala perd rokom a doplnila ju o potlesk nadšeného publika a dve „požičané“ skladby.

Prepych, luxus, zbytočnosť, drzosť? Čo z toho je vlastne Anetin nový album? Vlastne z každého trochu. Ani veľké hviezdy by si nedovolili takýto postup, ktorý mnohí označili za lacný zárobok. Ono o úspechu tohto projektu by sa však dalo veľmi dlho polemizovať, keďže Anetin štúdiový debut je v hitparáde predajnosti v Čechách už neuveriteľných 70 týždňov v prvej dvadsiatke a o dosť vyššie, než táto platňa. Publikum dalo Anete na otázku v podobe takejto platne jasnú odpoveď – neprosíme!

A prečo? Pretože je to presne to, čo pred rokom. Aneta sa nenamáhala aspoň sa pohrať s aranžmánmi jednotlivých skladieb, znejú v podstate rovnako ako na jej debute. Teda na prvé počutie. Pri pozornejšom počúvaní sa však dajú odhaliť i tie najmenšie detaily. Kapela nie je príliš dobré zohraná a Aneta je na živo o trochu horšia než v štúdiu. Hříšná těla, křídla motýlí znejú naživo dosť falošne. A to už nehovorím o tom, že Aneta občas nestíha s hlasom. Smola, nepodarilo sa.

Pritom nechcem ani na chvíľu zapochybovať o tom, že Aneta je výborná štúdiová speváčka. Bohužiaľ tento album nemal vyjsť. Pretože, ak ho niekto vlastní, tak ho porovnáva so „štúdiovkou“ a hľadá i tie najmenšie chyby. Pritom ako celok to nie je až také zlé, ale chýb je tu viac než dosť. Pričom si myslím, že poslucháč – laik, si to možno i dobre užije, najmä ak nepočul debut, alebo ho pozná len prostredníctvom hitov z rádia.
Osobne pri tomto projekte doporučujem DVD, ktoré tiež vyšlo a ponúka záznam koncertu, ale aj množstvo príjemných bonusov v podobe dokumentov a iných prekvapení. Okrem koncertu niečo navyše, čo môže zaujať a má význam za to „vysoliť“ peniaze. Za CD však vyhodíte peniaze úplne zbytočne.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2005
Celkový čas: 68:30
Linky: www.langerovaaneta.cz

Zoznam skladieb:
01. Skvělej nápad
02. Když nemúžu spát
03. Nahá noc
04. 17
05. Hříšná těla, křídla motýlí
06. I Think I´m Paranoid
07. You´re A Creep
08. Nebe v loužích
09. Delfín
10. Spousta andělú
11. Thank U
12. Srdcotepec
13. Pár dúvodú
14. Zvláštní zájem
15. Voda živá

Zdroj: TS MusicServer