Filmová hudba je neoddeliteľnou súčasťou každého hudobného vydavateľstva. Je samozrejmé, že najlepším predajným artiklom je filmová hudba k vychyteným filmovým hitom, kde CD s filmovou hudbou posúva do popredia niekoľko atribútov – samotný film, meno režiséra, meno skladateľa filmovej muziky, ale i herecké obsadenie.

Filmová hudba je neoddeliteľnou súčasťou každého hudobného vydavateľstva. Je samozrejmé, že najlepším predajným artiklom je filmová hudba k vychyteným filmovým hitom, kde CD s filmovou hudbou posúva do popredia niekoľko atribútov – samotný film, meno režiséra, meno skladateľa filmovej muziky, ale i herecké obsadenie. To pri scénickej hudbe. Pri soundtracku s filmovými pesničkami je ďalším predajným atribútom zoznam spevákov, ktorí sa na projekte zúčastnili.
Veľmi obľúbeným spojením na jedno CD sa pri filmovej hudbe stáva i kombinácia scénickej hudby s pesničkami. Práve takéto soundtracky sú najobľúbenejšie, pretože zachytávajú hudobný komplet filmu. Stáva sa tiež, že k jednému filmu vyjde i niekoľko CD s filmovou muzikou, pričom je na nich scénická hudba oddelená od pesničiek.
Dnes sa pozrieme na úrodu soundtrackov v spoločnosti Universal Music.

Pride &# Prejudice
Tento film bude uvedený v našich kinách koncom marca pod názvom Pýcha a predsudok, s mottom: Najhoršie je, keď niekoho na smrť nenávidíte a zároveň bez neho nemôžete byť. Hoci to sem príliš nepatrí, dovolím si zastaviť sa trochu pri samotnom filme. Neskôr pochopíte prečo. Jeden z najčítanejších a najobľúbenejších bestsellerov Pýcha a predsudok britskej spisovateľky Jane Austen sa po viac než šesťdesiatich rokoch vracia na filmové plátno.
Nová výprava do Anglicka koncom 18. storočia s hviezdnym obsadením. Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí o osudoch piatich krásnych sestier, ktoré ich matka vedie pevnou rukou k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná len vtedy, keď sa bohato vydá. Jediná Elizabeth sa tomuto modelu zatiaľ úspešne vzpiera, plne podporovaná detinským otcom. Keď sa v blízkom zámočku zabýva slobodný a hlavne bohatý pán Bingley, všetci Bennetovci, na čele s maminkou zavetria šancu na výhodný sobáš… . Romantika ako vyšitá z červenej knižnice, popretkávaná prvkami drámy a nitkami dramatickej krízy, ktorá tmelí i rozdeľuje osudy jednotlivých postáv.
Akú hudbu by mal mať takýto film? No príliš veľa pesničiek by sa do neho pravdepodobne nehodilo a tak sa tvorcovia rozhodli pre scénickú hudbu. V tomto prípade si to užil majster filmovej hudby Dario Marianelli, ktorý napísal i muziku napríklad k filmu Prekliatie bratov Grimmovcov. Jeho nápady zhudobnil The English Chamber Orchestra a na ploche krátko cez 40. minút predstavuje unikátny hudobný podklad plný jemnosti na jednej strane i dramatickosti na strane druhej. Hudba je výborná, na počúvanie fantastická a pôsobí veľmi dobre i jako kulisa k nejakej práci. Samozrejme, najideálnejšie je pustiť si ju až po vzhliadnutí filmu.
Booklet k albumu je skladačkového formátu, má osem strán a dominujú v ňom fotografie z filmu. Výnimočný je však tým, že na malom priestore ponúka veľkú škálu zaujímavých informácií.
Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: 41:30
Linky: www.universalclassic.com

Jarhead
Milovníci dramatických filmových scén už asi vedia, že Jarhead bol v našich kinách uvedený práve celkom nedávno pod názvom Mariňák. Oscarový režisér Sam Mendes diváka tento raz zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe.
Ako sme si už u Mendesa zvykli, opäť sa jedná o sondu mimoriadne štipľavú, detailnú a zábavnú, v ktorej „tvrdia muziku“ vynikajíce herecké výkony hlavných predstaviteľov. Drsný film, drsná muzika.
Práve na tomto CD prichádza k spojeniu scénickej hudby Thomasa Newmana (1955 v USA, Hľadá sa Nemo, Road To Perdion, Zelená míľa, seriál Odpočívaj v pokoji, celkovo cez stovku filmových soundtrackov) a pesničiek, ktoré zazneli vo filme. Vynikajúci album ponúka neuveriteľných 25 trackov a medzi interpretmi dominujú formácie T-Rex a Public Enemy. Ako čerešňa na torte nakazená trochou recesie pôsobí skladba Don´t Worry Be Happy od Bobbyho McFerrina. Kto však videl film vie, že tam má svoje miesto. Toto je jeden z tých excelentných soundtrackov, ktoré majú všestranné využitie.
Booklet je opäť skladačkový a tvorí ho osem strán s filmovými fotografiami a množstvom zaujímavých informácií.
Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: 61:33
Linky: www.universalclassic.com, www.jarheadmovie.com

Zdroj: TS MusicServer