So skutočným „zanietením“ si každý týždeň prečítam v istom bulvárnom týždenníku výlevy skrachovaného speváka a hudobníka Braňa Mojseja o tom, čo sa udialo v našom malom svete šoubiznisu a ako by to tam vyzeralo, keby on – samozvaný Boh – bol Bohom skutočným.

So skutočným „zanietením“ si každý týždeň prečítam v istom bulvárnom týždenníku výlevy skrachovaného speváka a hudobníka Braňa Mojseja o tom, čo sa udialo v našom malom svete šoubiznisu a ako by to tam vyzeralo, keby on – samozvaný Boh – bol Bohom skutočným. Neskutočná zábava. A tak sa jeden týždeň a potom aj druhý týždeň (asi nebolo o čom písať, alebo ho štvalo, že túto pesničku hrajú častejšie než akúkoľvek inú a jeho pritom vôbec) rozplýval nad tým, aká je Balada o poľných vtákoch legenda a ako si nezaslúžila takúto strašnú novú verziu, ktorá je zlá, nudná, príliš moderná a prvotnú Žbirkovu myšlienku iba kazí.

Ale, dajme reči kvázi hudobníka bokom a poďme sa venovať poctivej robote. Tej, ktorej myšlienka sa najskôr zrodila kdesi v hlavách pánov Jula Viršíka a Gaja Kuruca, ktorí si uvedomili, že Meky Žbirka je na scéne už 25 rokov, takže by si to zaslúžilo poriadny darček. A navyše nečakaný. A tak sa páni pustili do práce. Oslovili sedem slovenských speváckych talentov, prevažne o generáciu mladších než je samotný veľký Meky, vybrali im pesničku, odeli ju do nového kabátu a potajomky nahrávali s umelcami. Netušil o tom ani národ, ani samotný Meky.

Spevák sa to dozvedel až v momente, keď bolo treba udeliť požehnanie, bez ktorého by pesnička neuzrela svetlo sveta. A Meky nielenže požehnal, Meky dokonca ostal príjemne prekvapený a neskrýval ani nefalšovanú radosť malého chlapca, ktorému práve podarovali prvý elektrický vláčik. Pôvodný autor je spokojný a národ môže byť tiež.

Legendárna Balada o poľných vtákoch síce dostala novú podobu i hudobne, no našťastie vo forme, ktorá tej pesničke absolútne neublížila. Práve naopak. Príjemne ju oživila a dodala jej nové grády a šťavu. A hoci je rytmicky trochu rýchlejšia, ani náhodou z nej neuniklo to tajomno, ktoré jej Žbirka dal pred dvadsiatimi piatimi rokmi svojou hudbou a Kamil Peteraj svojim náročným, no nádherným textom.

Mladí speváci a hudobníci sa svojej úlohy zhostili bravúrne. Spojenie Zuzana Smatanová a Kuly sme si už všetci overili v skladbe Pár dní. Čo je podstatné, tu sa nahrávania nezúčastnili iba títo dvaja speváci, ale i päť ich ďalších kolegov. A hoci tu Zuzka s Kulym dominujú, nepretŕčajú nad ostatnými, čo je výborné zistenie. Ďalšou dominantnou postavou projektu je Katka Knechtová z Pehy a najväčším prekvapením celého projektu víťazka prvého ročníka SuperStar Katka Koščová. V prvom rade som si nevedel predstaviť, že by vôbec niekedy dostala takúto ponuku. V druhom rade som sa bál, že sa ju budú jej kolegovia snažiť zatieniť. Katka ponuku nakoniec dostala (páni, ďakujem za to), prijala ju a v pesničke ukázala, že je to baba na svojom mieste a je rovnocenným partnerom ostrieľaných harcovníkov.

Mužské osadenstvo na projekte okrem Kulyho dopĺňajú Miko Hladký z Gladiátoru (koľko má ten chlap rokov?), Martin Máček (Babylon, Starmania) a Andy Ďurica, po ktorom sa akoby zľahla zem a objavil sa na scéne absolútne znenazdajky práve pri tomto projekte. Príjemné prekvapenie.

Týmto ľuďom sa podarilo vytvoriť projekt, na ktorí musia byť pyšní tak oni ako i samotný Meky. Tá pesnička je nenásilná, príjemná, presne sedí do tejto doby, znie moderne a je zaspievaná s absolútnou úctou k spevákovi samotnému. Hoci sa o tom dlho uvažovalo, nakoniec som veľmi rád, že skladba nakoniec vyšla i vo forme CD singla (objaví sa určite i na mnohých výberovkách), za ľudovú cenu a okrem samotnej skladby ponúka i jej karaoke verziu, pôvodnú verziu a tiež videoklip k skladbe. Čo viac si priať?
Neprajníci síce škrípu zubami, že vznikol ďalší extrémne komerčný projekt, ale čo na tom, zvlášť, keď ide o mimoriadne vydarený (komerčný) projekt. Veľmi dobré.

Vydavateľstvo: Forza Music, 2006
Celkový čas: 15:46 (vrátane videoklipu)
Linky: www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
BALADA O POĽNÝCH VTÁKOCH
01. Meky Revival
02. Meky Revival (karaoke)
03. Miroslav Žbirka (pôvodná verzia)
04. Videoklip

Zdroj: TS MusicServer