Podľa dostupných informácií sa edícii Gold úspešne darí a po prvých šiestich tituloch z tejto rady (Marika Gombitová, Vašo Patejdl, Pavol Hammel, Banket, Lojzo a Modus) sa v predajniach s hudobnými nosičmi len tak zaprášilo.

Podľa dostupných informácií sa edícii Gold úspešne darí a po prvých šiestich tituloch z tejto rady (Marika Gombitová, Vašo Patejdl, Pavol Hammel, Banket, Lojzo a Modus) sa v predajniach s hudobnými nosičmi len tak zaprášilo.

Nie je na tom nič divné. Edícia totiž mapuje najúspešnejšie obdobie slovenskej populárnej hudby prostredníctvom jednotlivých interpretov. Obaly majú rovnaký dizajn, mení sa iba ich farba, na ich titulnej strane je uvedené meno interpreta a jeho autogram. Vnútorná strana bookletu obsahuje niekoľko dobových fotografií a informácie o pesničkách, z ktorého roku pochádzajú a mená ich autorov. Zadná strana jednoduchého, štvorstranového bookletu upozorňuje na už vydané tituly v tejto edícii. Každý z albumov obsahuje vždy 15 skladieb, ktoré sú prierezom toho najlepšieho, čo daný interpret vydal pod značkou vydavateľstva OPUS. Ľudia, ktorí edičné tituly zostavujú sú zárukou ich kvality a zmyselnosti na hudobnom trhu.

Edícia Gold bude v tomto roku obohatená o šesť titulov, pričom tri novinky (Robo Grigorov, Peter Nagy a Tublatanka) vychádzajú práve v týchto dňoch, ďalšie tri albumy sa objavia na jeseň. Všetky CD z edície Gold vychádzajú pod značkou OPUS.

Robo Grigorov – Gold
Prierez najväčšími hitmi rebelanta Roba Grigorova nájdete v obchodoch odetý do zelenej farby. Tak ako všetky CD z tejto edície, obsahuje nosič 15 skladieb. Na albume dominujú prevažne skladby z prvých dvoch sólových albumov Roba Grigorova (Robo a Robo – Midi – Nohy), pričom druhá platňa tohto speváka je dodnes zberateľskou raritou, pretože pár dní po jej uvedení na trh spevák emigroval do Belgicka, platňa bola stiahnutá z predaja a zošrotovaná. Napriek tomu z nej vzišiel legendárny hit Majakovskému, ktorý sa stal akousi nepísanou hymnou nežnej revolúcie v roku 1989.
V Belgicku spevák tvoril ďalšie piesne a po revolúcii ich vydával na albumoch pod hlavičkou rôznych vydavateľstiev. Toto obdobie na albume Gold zachytáva skladba Ona je Madona. Bohužiaľ, na platni sa neobjavila žiadna pesnička z albumu Nokoni, ktorému sa stal osudný porevolučný čas a jeho vydanie zatienila invázia svetovej produkcie v našom éteri. Gold je teda viac – menej ucelenou prehliadkou hudobných profesionálnych začiatkov Roba Grigorova na hudobnej scéne. Fanúšikovia sa snáď časom ale dočkajú i vydania jeho bohatej kompletnej diskografie.
Zoznam skladieb: 1. Žuvačka za uchom, 2. Úlohy, 3. Edo, 4. Po víne, 5. Bol raz jeden žiak, 6. Mám 300 mesiacov, 7. Všetci sa zídeme v jednej posteli, 8. Monika, 9. Bosý a sám, 10. Posledný valčík pre Európu, 11. Ona je Madona, 12. Espresso Orient, 13. Pocta Majakovskému, 14. Klamať som si nezvykol, 15. Kým ťa mám

Peter Nagy – Gold
Obal „golďáckeho“ albumu Petra Nagya má modrú farbu a vychádza v čase, keď Peter vydáva i svoj nový, radový album. CD mapuje tvorbu Petra Nagya od jeho singlových začiatkov (Profesor Indigo) až po šiesty jeho šiesty album (Chráň svoje bláznovstvá, Mne sa neschováš, Myslíš na to, na čo myslím ja?, Ale, Peter Nagy v Štúdiu S – live, Šachy robia človeka), pričom sa zostavovatelia produktu snažili o to, aby boli skladby z jednotlivých albumov zastúpené podľa možnosti vyváženým počtom.
Tento album mapuje pravdepodobne najintenzívnejšie obdobie popularity východoslovenského speváka, ktorý v čase, keď tieto pesničky boli hitmi vypredával športové haly v celom Československu a z trónu zosadil v Zlatom Slávikovi i samotného Karla Gotta. Obdobie plné dievčenskej hystérie a výborných, nezabudnuteľných, dnes už legendárnych hitov, s typickým Nagyovským prejavom a šteklivými textami samotného speváka, ktorý sa v prevažnej miere podieľal i na hudba k svojim najväčším hitom (spoločne s Júliusom Kinčekom).
Zoznam skladieb: 1. Profesor Indigo, 2. Až sa znova narodím, 3. Chráň svoje bláznovstvá, 4. Myslíš na to, na čo ja?, 5. Kristínka iba spí, 6. Na mojom poschodí, 7. Korálky od Natálky, 8. Sme svoji, 9. Nič nezmení môj svet, 10. Marcel z malého mesta, 11. Zákony hada, 12. Máš, čo máš, 13. Poďme sa zachrániť, 14. Láska je tu s vami, 15. Aj tak sme frajeri

Tublatanka – Gold
Žltá farba „prischla“ v edícii Gold rockovej formácii Tublatanka. Skupina, ktorá to vo svojich začiatkoch v čase bývalej éry nemala príliš ľahké. Kombinácia ľudových krojov a rocková hudba k tomu, to sa pánom na vysokých postoch nie príliš pozdávalo. Dodnes nie je veľmi jasné, čo vtedy rozhodlo o tom, že Tublatanka dostala zelenú. Faktom však je, že počas svojho pôsobenia sa stala Tublatanka modlou rockovej mládeže a tiež zvučným menom na hudobnej scéne v celom bývalom Československu, kde sa jej vlastne darí dodnes.
Samozrejme, najväčší úspech si skupina môže pripísať za časy, keď účinkovala v pôvodnej trojčlennej zostave. S prvým albumom síce veľa vody nenamútili, no napriek tomu z neho vzišlo niekoľko zaujímavých skladieb. Ten pravý ošiaľ okolo Tublatanky nastal až vydaním druhého albumu Skúsime to cez vesmír.
Album Gold je v prípade Tublatanky pravdepodobne najhlbším načrením zostavovateľa do útrob archívu vydavateľstva a zároveň uznania hodným počinom, ku ktorého zrodu musel určite absolvovať i niekoľko, našťastie úspešných sedení s inými vydavateľmi. Gold Tublatanky totiž zachytáva široké obdobie jej pôsobnosti, nielen v OPUS-e, ale i po odchode do Supraphonu, či následne k ďalším dvom vydavateľom. Preto veľmi poteší, že sa na albume objavujú i skladby Matka, Spálená láska, Dotyk rúžom na pohár, či Poďme bratia do Betlehema, ktoré vyšli na rôznych hudobných značkách. Priam bonusom a pre mnohých zberateľskou raritou je skladba Nekonečná pieseň, ktorá svojho času vyšla iba singli, pri príležitosti medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia, kde sa Tublatanka snažila (bohužiaľ, nie príliš úspešne) reprezentovať Slovensko práve s touto, v ich repertoári jednoznačne najpopovejšou a „najmäkšou“ skladbou. Vokály im vtedy naspievala dnes sólová speváčka Ingola. Za zaradenie tejto skladby na edíciu Gold si vydavateľ zaslúži minimálne pochvalu, pretože dnes ide vskutku o raritu.
Zoznam skladieb: 1. Dnes, 2. Pravda víťazí, 3. Ja sa vrátim, 4. Môj starý dobrý kabát, 5. Skúsime to cez vesmír, 6. Matka, 7. Žeravé znamenie osudu, 8. Láska, drž ma nad hladinou, 9. Šlabikár, 10. Vo veľkej škole dní, 11. Spálená láska, 12. O nás, 13. Nekonečná pieseň, 14. Dotyk rúžom na pohár, 15. Poďme bratia do Betlehema

Zdroj: TS MusicServer